Acea memorabilă zi ... 14 iulie 1789

prof. Augustin Rus

   În istoria fiecărui popor, a fiecărei țări, există momente când au avut loc evenimente mai deosebite, care au influențat pentru moment, dar mai ales pentru viitor situația din țara respectivă.

   Un asemenea moment s-a petrecut la 14 iulie 1789 în Franța, cuprinsă de revoluție,când peste 40.000 de parizieni, ostili dictaturii regale, au luat cu asalt și au cucerit închisoarea Bastilia, simbolul absolutismului monarhic, deoarece aici erau izolați „opozanții” regelui, care de cele mai multe ori nu ieșeau vii pe porțile ei. Ea a fost construită în timpul regelui Carol al V-lea (1364 – 1380) și transformată în închisoare de cardinalul Richelieu. Circula și o poveste, că aici era deținut și un câine deoarece a mușcat cățelușa  abatelui Fouquet.  Motivul atacului asupra Bastiliei, era în principal, nu eliberarea deținuților, că nu mai erau decât 7, ci procurarea de arme, deoarece aici erau 30.000 de puști, 12 tunuri și muniția aferentă, închisoarea având rol și de arsenal. Guvernatorul fortăreței, Bernard Rene Jordan de Launay, care a refuzat să predea fortăreața, a fost luat prizonier și apoi omorât, împreună cu alți ofițeri din Garda elvețiană ce asigura paza, de mulțimea dezlănțuită. La 16 iulie a început demolarea ei de către un antreprenor privat, Palloy, care a vândut multe componente ca suveniruri, inclusiv pietre, cele mai multe fiind însă folosite la construirea unui pod peste Sena, Pont  de  la  Concorde. În 1792, pe locul vehii fortărețe s-a constituit o piață – Place de la Bastille.

   Treptat, cucerirea Bastiliei a devenit un simbol al victoriei libertății împotriva tiraniei, iar începând din anul 1880, 14 iulie a devenit Ziua Națională a Franței.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5