Academicianul Grigore Moisil, sărbătorit la Năsăud!

Împreună cu Consiliul Județean, Complexul Muzeal Județean și Primăria Năsăud, Muzeul Grăniceresc Năsăudean în colaborare cu Colegiul Național „George Coșbuc” și Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița au organizat o expoziție documentară „A fost odată Grigore Moisil (1906-1973), la împlinirea a 50 de ani de la marea trecere a acestuia, expoziție vernisată în data de 27 oct. în prezența claselor de informatică din Colegiul năsăudean, elevi însoțiți de profesorii lor și de directorul instituției, prof. Steluța Vâju. Activitatea a fost onorată de prezența prof. univ. dr. Ioana Moisil de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care a avut onoarea să ofere și un interviu postului „Ardeal TV”, interviu pe care-l vom putea urmări în zilele următoare.

Directorul Muzeului, dr Lucian Vaida prezintă în deschidere, scopul acestei expoziții, delegații județeni prezenți – dr Gh Marinescu și dir. Lavinia Moldovan precum și pe angajații instituției care au organizat expoziția, folosind exponate din dotarea proprie. Oaspetele de la Sibiu, prof. univ. Ioana Moisil prezintă succinct activitatea științifică a academicianului Grigore C. Moisil, strănepotul vicarului Grigore Moisil, născut la Tulcea în familia academicianului C-tin Moisil, istoric și numismat, urmând studii superioare la București, unde-și susține și doctoratul – lucrare publicată la Paris. Docența și-o susține la Sorbona și, revenit în țară, va preda algebra la Universitatea din Iași. Cu o bursă de studii va continua activitatea de cercetare și logica matematicii la Roma. A contribuit la formarea primelor generații de informaticieni, realizând și primele calculatoare românești. Prin numeroasele sale cercetări și opere publicate a câștigat o imensă notorietate, ajungând membru al mai multor academii, inclusiv al Academiei Române (în 1935 - ca membru correspondent și-n 1948 ca membru titular).

Au fost prezentate și două scurt metraje cu aspecte concrete din activitatea sa de cercetare, uimind asistența prin forța inteligenței sale. A lucrat și ca ambasador la Ancara și ultima dată la Otawa, unde va deceda în 21 mai 1973, dar va fi înmormântat la București. Liceenii năsăudeni din profilul informatică au putut constata câte performanțe s-au realizat într-o perioadă relativ scurtă, de la primele încercări și reușite ale academicianului Grigore C. Moisil la super reușitele de azi în acest domeniu dynamic și novator.

Năsăudenii se mândresc cu performanțele familiei de intelectuali MOISIL oferindu-le prinosul lor de recunoștință:

  1. Vicarul Grigore V. Moisil (1814-1891), cu studii la Norma din Năsăud și Gimnaziul din Blaj, a lucrat din 1841 ca paroh în Tiha Bârgăului, apoi vicar foraneu al Rodnei și protopop al Năsăudului, funcție în care a luptat pentru obținerea fondurilor grănicerești de la fiscul austriac, și din care va oferi burse pentru elevi și salarii pentru profesorii Gimnaziului năsăudean înființat în 1863, fiind primul director al acestuia, până în anul 1868. La inițiativa sa s-a înființat și Districtul autonom al Năsăudului (1861-1876), cu limba oficială - limba română și cu un vrednic căpitan suprem – juristul Alexandru Bohățel. A dorit și a reușit ca Năsăudul să devină „o formidabilă fortăreață de cultură și viață românească”, gândind proiecte pentru o biserică episcopală (1882-1884) sau o construcție nouă pentru Gimnaziu (1887-1888), ambele finalizate înaintea morții sale. Năsăudenii i-au dedicat pentru vecie un bust din piatră cu efigie de bronz în curtea maiestoasei biserici, partea de Sud-Est;
  2. Profesorul Constantin Gr. Moisil (1842-1921), cu studii pe Bârgău, Bistrița, Blaj și Viena va lucra la Gimnaziul grăniceresc, unde preda limbi clasice, având doctoratul obținut la Viena. A înființat Desp. ASTRA Năsăud/ 21 aug 1881 fiind președinte al acestuia până în anul 1892, contribuind la emanciparea populației năsăudene prin Programul ASTREI (conferințe duminicale la sfârșitul liturghiei pe teme de interes local: igienă, educație, agricultură, apicultură, pomicultură, prăsirea animalelor…);
  3. Academicianul Constantin C. Moisil (1876-1958) cu studii la Năsăud apoi la București unde se profilează pe arheologie, monetărie, medalistică, numismatică, cu doctorat la Cluj și numeroase studii publicate în țară și străinătate. Este ales președinte al Societății de Numismatică din România (1933). Este primit în Academia Română în 1919 ca membru de onoare iar în 1949 ca membru titular.
  4. Profesorul Iuliu Gr. Moisil (1859-1947), cu studii la Năsăud și Viena, profesor la Slatina, București, Tg Jiu și Năsăud. A fost președintele Desp. ASTRA Năsăud din 1931 până în 1947 contribuind la emanciparea năsăudenilor prin Programul ASTREI - conferințe, expuneri tematice folosind diascolul cu diapozitive…; A înființat în 1931 împreună cu Virgil Șotropa și Iulian Marțian, 3 instituții de cultură năsăudene: Muzeul Grăniceresc, Arhivele năsăudene, Biblioteca Academiei; ASTRA Rediviva/ președinte prof Ioan Seni le-a dezvelit câte o placă pe fațada caselor în care au locuit, în Piața Unirii, strada Poștei și Piața alimentară.
  5. Strănepotul vicarului Grigore V. Moisil, academicianul Grigore C. Moisil este părintele informaticii și a calculatoarelor de astăzi. Un renumit liceu din Bistrița îi poartă numele... Au scris despre acești celebrii moisileni publicistul Teodor Tanco, revista Arhiva Someșană, ziariștii năsăudeni R Sîrbu și O Lucuța, prof. Dr Gh Pleș, Ioan Seni și m.a. Sediul ASTREI găzduiește galeria academicienilor năsăudeni printre care se numără și cei din familia MOISIL Fie - le plăcută aducerea aminte și veșnică recunoștința năsăudeană.

Prof. Ioan Seni, Năsăud

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5