Succes bistriţean la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov

Multe zile au trecut şi tot nu ne-au fost de ajuns pentru a ne satisface setea de carte şi muzică. În fond, nu sunt prea multe ocazii într-un an la Braşov, pentru o asemenea sărbătoare de proporţii a culturii. Am avut parte de vizitatori, dornici să profite, pe ultima sută de metri de ofertele puse la dispoziţie de expozanţi sau poate de spectacolele desfăşurate pe scenă…
Zile pline la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov Business Park, cu festivitatea de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, moderată de preşedintele acesteia, scriitorul Doru Munteanu. Târgul a oferit un şir neîntrerupt de lansări de carte şi muzică ( Vasile Andru, Ioan Bocşa, cantautorul Ovidiu Scridon etc) precum şi spectacole de seară memorabile alături de nume mari şi îndrăgite de public precum: Dan Puric, Dalma, Cvintetul vocal Anatoly, Corul Concentus etc.
Bistriţenii au fost la loc de cinste în cadrul târgului. Primul eveniment a fost pregătit de Editura Eikon: Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, i-a invitat pe toţi cei prezenţi la lansarea monografiei Cornelia Archiudean- Copila din Vii, semnată de Menuţ Maximinian. Autorul a vorbit despre proiectul redactării acestui volum, care s-a întins pe mai bine de doi ani, pornind de la dorinţa de a pune în evidenţă una dintre cele mai reprezentative interprete din Transilvania. Iar Cornelia Archiudean, aşa cum a remarcat şi Florin Vasile Şomlea, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, este într-adevăr o artistă remarcabilă, deopotrivă o culegătoare şi o interpretă a folclorului autentic din zona de câmpie a Bistriţei Năsăud . În opinia lui Florin Şomlea, monografia lansată dezvăluie aspecte mai puţin cunoscute din viaţa artistei şi este semnat de un autor tânăr care dovedeşte interes pentru tradiţiile autohtone. Cornelia Ardelean Archiudean şi-a exprimat speranţa în vremurile în care românii vor fi mai preocupaţi de folclorul adevărat (adică de setea de adevăr), a mulţumit tuturor colaboratorilor şi familiei şi a cântat o priceasnă.
Am făcut un nou popas metaforic în județul Bistrița Năsăud, la lansarea monografiei “Judeţul Bistriţa-Năsăud”, semnată de Pompei Cocean, Oana Romana Iovan, Cristian Nicolae Boţan, apărută la Editura Academiei Române în anul 2011. Așa cum a sugerat directorul Florin Vasile Şomlea, județul Bistrița Năsăud, pe lângă zestrea folclorică minunată pe care am admirat-o deja (la lansarea volumului Cornelia Archiudean- Copila din Vii), oferă și unele din cele mai frumoase panorame din România care merită să fie cunoscute de toată lumea. De asemenea, așa cum au amintit atât profesorul de la Cluj, Pompei Cocean, cât și Florin Vasile Şomlea, județul Bistrița Năsăud s-a dovedit o autentică vatră pentru elitele intelectuale românești (statistic vorbind, acest județ prezintă una din cea mai mare densitate de academicieni).
Editura Eikon a organizat apoi lansarea volumului “Despre cum a fost. Dialog cu Sorin-Mircea Bottez”, semnat de Florin-Vasile Somlea, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Volumul poate fi considerat, în opinia autorului, o carte biografică dar şi de istorie, în care cititorii pot căpăta o deschidere spre un personaj public complex, un fost PNL-ist cu verticalitate. Monica Botez şi Valentin Ajder au avut cuvinte frumoase la adresa autorului şi a volumului.
Îndrăgitul folkist Gheorghe Ani a adus frumuseţea “Plopilor din Salva” aproape de vizitatorii Târgului, prin lansarea CD-ului cu acelaşi nume. Tonul la sărbătoarea tradiţiilor româneşti, chiar în ziua Buneivestiri creştine, seria de evenimente fiind o paradă a artiştilor promovaţi de Libris Braşov. Profesorul Mircea Moţ a remarcat faptul că, deşi o mare parte a muzicii populare de astăzi pare a fi contrafăcută, există încă, din fericire suficienţi artişti care caută să ofere publicului folclor autentic, cules şi interpretat cu pasiune. În opinia profesorului Moţ artiştii care s-au desfăşurat pe scena Târgului fac parte din acea categorie care oferă o muzică în care limba însăşi devine poem. Cristina Livia Scurtu, cea mai tânără interpretă de folclor de la această ediţie a Târgului, s-a prezentat cu un costum deosebit de la Năsăud (cu taleri de arginiţi la gât) şi a oferit un microrecital cu piese de pe albumul Frumuşică-s ca o floare. Am celebrat mai departe vatra folclorică fertilă a Ardealului, prin lansarea noului album al Domnicăi Dologa – Mai dă-mi, Doamne, voie bună, cântece deosebite interpretate de o voce extraordinară în acompaniamentul maestrului Ştefan Cigu. Pe scena Târgului a păşit apoi Alexandru Pugna, cu inconfundabila sa pălărie cu pene de păun. Aşa cum ne-a mărturisit interpretul, albumul La curţile dorului s-a lansat deja la Radio România, într-un spectacol de excepţie, însă lansarea de la Târg reprezintă o întoarcere la rădăcini, la locul de la care a plecat proiectul artistic al lui Alexandru Pugna.
Echipa Libris Braşov s-a prezentat pe scenă, alături de Virgil Oniţă şi Ana Oniţă pentru a saluta publicul la încheierea celei de-a 9-a ediții a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov. Noi i-am aplaudat pe brașoveni pentru interesul de care au dat dovadă, interes care face posibil evenimente de acest gen iar brașovenii ne-au aplaudat pe noi cei care am încercat să oferim, ca în fiecare an, o bunăvestire culturală a primăverii!
Sever Gulea
http://blog.libris.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5