Secretarul de stat Monica Săsărman: Grup de lucru la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud pentru accesarea finanţărilor prin Programul Interreg Europe!

Secretarul de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud se va constitui un grup de lucru în vederea accesării fondurilor europene prin Programul Interreg Europe, cu  un buget de peste 370 milioane euro. Oficialul guvernamental a avut-o alături, în cadrul întâlnirii cu presa, pe prof. Carmen Nagy de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, care va fi voluntar în acest grup.

         „Judeţul Bistriţa-Năsăud face parte dintr-o regiune în care majoritatea judeţelor au acces la alte programe de cooperare teritorială, cum ar fi România-Ucraina sau România –Ungaria. Din această regiune, judeţul Bistriţa-Năsăud nu are un atare acces şi atunci ne-am gândit să maximizăm acest Program Interreg Europe pentru autorităţile publice locale şi asociaţiile care vor fi interesate. Am convenit cu preşedintele Emil Radu Moldovan, căruia îi mulţumesc pentru receptivitate, să constituim un grup de lucru la nivelul judeţului, care să fie format din voluntari şi cu o pregătire temeinică să putem duce informaţia clară spre beneficiar”,a declarat secretarul de stat Monica Săsărman.

        Aceasta a prezentat şi alte componente ale Programului Interreg Europe, una dintre acestea vizând românii de pretutindeni. „Ce se poate realiza pentru românii de pretutindeni cu bani europeni astfel încât să putem asigura accesul mai permisiv spre tot ce înseamnă administraţie şi legislaţie a statelor UE.  Joi am avut o întâlnire de lucru cu specialişti din Ministerul Dezvoltării şi de la Departamentul Românilor de Pretutindeni în care am lansat ca bază de discuţie pentru un viitor proiect de natură a identifica acele instrumente care să împiedice barierele administrative şi legislative. În momentul de faţă, constatăm că dacă cineva pleacă de la noi într-un stat membru şi, Doamne fereşte, are o problemă, acea persoană este blocată. Nu poate primi primele consilieri, îndrumări. Am avut o discuţie şi cu decanul Baroului Bistriţa-Năsăud, Alin Moruţan, pentru a verifica dacă este facil accesul la legislaţia altui stat european şi mi-a spus că şi ei se confruntă cu această problemă. Am considerat că prin intermediul fondurilor europene, prin intermediul experienţelor şi a contactelor pe care le putem realiza prin acest proiect, putem aduce un plus de valoare pentru comunităţile de români şi nu numai. Să nu uităm că statele europene au dificultăţi cu toţi muncitorii care vin din alte state şi care pornesc de la accesul mai greoi la legislaţie. Mulţumesc public ministrului Adrian Veştea, pentru că prin intermediul consilierului Mihai Manolache susţine acest demers, şi secretarului de stat Gheorghe Cârciu de la Departamentul Românilor de Pretutindeni. Să sperăm că vom găsi acele pârghii şi vom avea un proiect depus de lideri din România pentru această componentă”, a explicat secreatul de stat Monica Săsărman.

O altă componentă a acestui program european se referă la accesibilitatea serviciilor publice, şi aceasta urmând să fie promovată în rândul potenţialilor beneficiari.

***

Un proiect de cooperare interregională Interreg Europe este un proiect în care organizații din diferite țări lucrează împreună pe o problemă comună de politică regională (de exemplu, grupuri dezavantajate slab integrate pe piaţa muncii, dificultatea de prevenire a dezastrelor provocate de inundații în zonele rurale, adoptarea lentă a tehnologiilor digitale de către IMM-uri dintr-un anumit sector, dezvoltarea insuficientă a energiei regenerabile, strategii teritoriale integrate neperformante). Un proiect de cooperare valorifică experiența dobândită în regiunile participante. Prin schimbul de experiență, bune practici și, atunci când este relevant, testând abordări inovatoare, regiunile participante lucrează împreună pentru a identifica noi soluții la provocările lor teritoriale și pentru a integra aceste soluții în politicile lor de dezvoltare regională.

Tematicile proiectelor acoperă orice domeniu strategic, relevant european (Europa mai inteligentă, Europa mai verde, Europa mai socială, Europa mai conectată, Europa mai aproape de cetățeni).

Primul apel de proiecte finanțate din Programul Interreg Europe are deja în impementare 72 proiecte, din care 42 parteneri români, clasând România pe locul 3 ca număr de parteneri comparativ cu toate țările programului. Apelul 2 s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2023 și este în prezent în curs de evaluare, rezultatele finale urmând să se publice în decembrie.

MDLPA, prin rolul său de punct național de contact al Programului sprijină pregătirea ideilor de proiecte care să fie depuse în următorul apel de propuneri de proiecte din martie 2024. Astfel, se vor organiza și în perioada următoare sesiuni de informare pentru organizațiile care doresc să fie parteneri în viitoarele proiecte finanțate prin Interreg Europe.

Pe lângă sprijnul tehnic, MLDPA acordă partenerilor români și o cofinanțare de 18% din cheltuielile eligibile, astfel instituțiile de la nivel local vor avea în final o contribuție proprie de 2% din bugetul de partener din proiect.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5