Școala Gimnazială "Lucian Blaga" Bistrița - "Împărtășind Experiența: Job Shadowing pentru Profesori", Portugalia, "Explorând Noi Orizonturi Profesionale prin Erasmus+ Job Shadowing"

În cadrul sistemului educațional, schimbul de experiență și împărtășirea practicilor bune sunt elemente esențiale pentru îmbunătățirea continuă a calității învățământului. Job shadowing-ul pentru profesorii tineri cât și a celor cu vechime în învățământ reprezintă o modalitate eficientă de dezvoltare profesională, prin care aceștia pot să își îmbunătățească abilitățile și să descopere noi metode și tehnici pedagogice.

Această inițiativă oferă profesorilor cu experiență și nu numai, posibilitatea de a petrece o perioadă de timp alături de colegi din alte instituții sau niveluri de învățământ, observând și participând la lecții și activități didactice. Prin intermediul acestei experiențe practice, aceștia pot să își îmbogățească bagajul de cunoștințe și să dobândească noi perspective asupra procesului de predare-învățare.

Astfel că, în cadrul proiectului de acreditare Erasmus+, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița a desfășurat a doua mobilitate din cadrul celor patru fluxuri de mobilități  LEGS - ”Learn, Explore, Grow, Succeed” –  deviza sub care se reunesc cele 4 obiective alese de școală. Acreditarea Erasmus face parte din cadrul acțiunii cheie 2022-1-RO01-KA120-SCH-000110637, sprijinind formarea profesională a cadrelor didactice, a mobilității elevilor, inclusiv a celor cu oportunități reduse, a creșterii eficientizării procesului de recunoaștere a competențelor dobândite prin intermediul certificatelor de tipul Europass.

          Obiectivele instituției noastre se centrează pe creșterea abilităților de comunicare, reducerea comportamentelor de agresivitate și bullying și utilizarea de metode și mijloace didactice inovative în procesul didactic. De asemenea se urmărește creșterea competențelor lingvistice și culturale, pentru o extindere națională, internațională. Unul dintre avantajele majore ale job shadowing-ului pentru profesorii din învățământ constă în posibilitatea de a împărtăși experiența acumulată de-a lungul anilor cu colegii mai tineri sau cu cei mai experimentați în această carieră. Astfel, se creează un cadru propice pentru schimbul de idei și bune practici între generații, contribuind la o cultură a colaborării și mentoratului în rândul cadrelor didactice.

            În perioada 05-12 aprilie 2024 s-a desfășurat a doua mobilitate din cadrul acreditării și a constat în activitati de tip job shadowing pentru cadrele didactice cu specializarea informatică și lingvistică/limbi moderne, acestă mobilitate făcând parte din proiectul 2023-1-RO01-KA121-SCH-000137894. Implicarea celor trei profesoare ale școlii bistrițene (dir. prof. Hădărău Cristina-Elena, prof. Lolici Simona Cornelia și prof. Moldovan Ancuța-Roxana) în activitățile didactice din școala Escola Secundaria Alcaides De Faria din Portugalia/ Barcelos a vizat perfecționarea competențelor digitale, prin utilizarea unor instrumente și materiale didactice performante în procesul de predare – învățare – evaluare precum și a competențelor de comunicare prin promovarea incluziunii și a activităților de tip CLIL.

Așadar, prin intermediul job shadowing-ului, profesorii implicați au putut descoperi noi abordări și tehnologii educaționale, adaptându-și astfel metodele de predare la nevoile și cerințele generatiei actuale de elevi. Această adaptare continuă este crucială pentru menținerea relevanței și eficacității procesului educațional într-o lume în continuă schimbare.

În concluzie, job shadowing-ul pentru profesori, în învățământ, reprezintă nu doar o oportunitate de dezvoltare profesională, ci și un mijloc de consolidare a comunității educaționale și de îmbunătățire a calității învățământului. Prin împărtășirea experienței și colaborarea între profesori, se poate contribui semnificativ la creșterea performanței și satisfacției în munca lor, având un impact pozitiv asupra procesului de învățare al elevilor.

Prof. Moldovan Ancuța-Roxana

Prof. Lolici Simona Cornelia

Dir. Prof. Hădărău Cristina-Elena

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5