Romulus Rusan și „Fragmente de finețe”, la Palatul Copiilor Bistrița

Acum şapte ani, în data de 8 decembrie, marele scriitor Romulus Rusan, fondator al organizației neguvernamentale Alianța Civică, fondator, alături de Ana Blandiana, al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, fondator al Fundației Academia Civică, s-a stins. Însă echipa de creație literară de la Palatul Copiilor Bistrița, coordonată de profesoara Ionela-Silvia Nușfelean, îşi amintește de flacăra sufletului acestuia în fiecare an printr-un eveniment comemorativ, anul acesta numit: „Fragmente de finețe”. Haideți să vedem cum s-a desfăşurat de data aceasta!

Pentru început, am aprins o lumânare pentru sufletul autorului elogiat. În prima parte a activității, ne-am documentat despre domnul Rusan, aflând informații interesante despre el, împărtăşindu-le, şi urmărindu-i puțin viața. Cu toate că am aflat multe detalii interesante despre Romulus Rusan, cel mai important lucru îmi pare a fi cât de iubit a fost acest om. Citind mai multe declarații de la apropiații domnului Rusan, am observat că elementele comune au fost liniştea și calmitatea acestuia care se reflectă în scrierile lui, desigur având și momente tensionate, scrise apăsat. Un pasaj semnat de un prieten al lui Rusan, Mihai Şora, care mi-a atras atenția, a fost: „Romi Rusan avea un fel cu totul deosebit de a-şi duce calmul şi curăţia printre oameni, o linişte a lui, iradiantă şi nobilă, pe care nu am întâlnit-o de multe ori şi care nu-i este dată decât omului-înger”. Deşi nu l-am citit foarte mult pe Romulus Rusan, sunt de părere că această descriere a tovarăşului său se potriveşte perfect cu ceea ce am citit până acum.

În a doua parte a atelierului, fiecare dintre noi a trebuit să aleagă o carte a domnului Romulus Rusan, având un anumit timp la dispoziție pentru a răsfoi cărțile şi a extrage o amprentă a scrisului dânsului, mai apoi, urmând ca aceasta să fie citită cu voce tare. Toate pasajele citite au fost nemaipomenite, unele cu o tentă de călătorie, alte mai sobre, şi unele sufleteşti.

M-am simțit foarte aproape de Romulus Rusan şi am avut ceva de învățat din fiecare informație auzită şi din fiecare pasaj citit. Parcă eram într-„o discuție la masa tăceri”. De aceeaşi părere sunt și colegele mele; iată câteva impresii:

„Dârz, clar, scris impecabil, descrierile te prind şi nu îți mai dau drumul. La un moment dat, din narator, acesta devine ghid, ce ne deschide porțile scrierilor sale.” – Magda Ivan

„Păşim pe laturile unor mări pe care nu le-am cunoscut. Am atins astăzi o față a portretului de cunoştințe Romulus Rusan. Am combinat călătoriile mărilor interioare şi gropile de noroi ale trecutului cu zâmbetul ca o stea pusă într-o prăjitură cu zahăr pudră.” – Ana Ciobanu

„Parastas sub forma lecturii şi a blândeții!” – Alexandra Mânzat

„Firimiturile de finețe au fost fragmentele din cărțile lui Romulus Rusan, bucățele care au fost citite de către noi, cu voce tare. Cuvintele ni s-au potrivit pentru fiecare. În momentul comemorativ am avut ora de istorie.” – Amalia Levey

„Momentul Romulus Rusan a fost o oază creativă. Deşi nu am citit foarte multe dintre operele dânsului, am fost plăcut impresionată de faptul că amândoi împărtăşim anumite păreri comune. În urma primei părți a atelierului, după ce ne-am documentat despre cum a trăit și despre ce fel de persoană a fost, am aflat că acesta era iubit de foarte mulți oameni şi am descoperit faptele bune pe care acesta le-a făcut. Sunt sigură că mă voi reîntâlni cu cărțile scrise de Romulus Rusan. Sunt recunoscătoare că l-am redescoperit” spune Cristiana Sigmirean.

„Aceste eveniment a fost unul plin de emoții și farmec, în care am constatat că scriitorul Romulus Rusan a lăsat în urma sa adevărate comori literare, ce merită să fie citite de toată lumea pentru frumusețea și eleganța lor”, conchide Nora Buboly.

La finalul activității lumânarea s-a stins de la sine. Coincidență sau... Romulus Rusan? Nu uitați că un autor este ținut viu doar dacă este citit.

                              Maya Georgiana Moldovan

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5