Pr. Vasile Beni: Darurile pe care le primim atunci când participăm la Sfânta Liturghie!

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!

  La  Sfânta Liturghie ne rugăm pentru cei vii, dar și pentru cei morți, pentru cei prezenți, dar și pentru cei care nu pot participa, îi mulțumim pentru binefacerile pe care le știm, dar și pe care nu le știm.                       

Textul Evangheliei la Duminica a opta după Rusalii: În vremea aceea Iisus a văzut mulțimea de oameni și I s-a făcut milă de ei și a vindecat pe bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El și I-au zis: Locul este pustiu și vremea, iată, a trecut; deci, dă drumul mulțimilor ca să se ducă în sate să-și cumpere mâncare. Iisus, însă, le-a răspuns: N-au trebuință să se ducă; dați-le voi să mănânce. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești. Și El a zis: Aduceți-Mi-le aici. Și poruncind să se așeze mulțimile pe iarbă și luând cele cinci pâini și cei doi pești, și privind la cer, a binecuvântat și, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii, mulțimilor. Și au mâncat toți și s-au săturat și au strâns rămășițele de fărâmituri, douăsprezece coșuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbați, afară de femei și de copii. Și îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie și să treacă înaintea Lui pe țărmul celălalt, până ce El va da drumul mulțimilor- Ev. Matei 14, 14-22.

Ce este Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie este cea mai importantă slujbă a Bisericii Ortodoxe. Este centrul şi temelia cultului creştin ortodox. Sfânta Liturghie este actualizarea vieţii pământeşti a Mântuitorului Iisus Hristos de la Întrupare, Înălţarea Sa la cer şi până la Pogorârea Sfântului Duh. Sfânta Liturghie actualizează întreaga istorie a mântuirii noastre prin Iisus Hristos. 

Ce se petrece în timpul Sfintei Liturghii. La fiecare Liturghie, Duhul Sfânt actualizează, face prezentă pentru fiecare credincios în parte, întreaga viață a Mântuitorului. În timpul sfintei Liturghii, Hristos este preot, jertfă și altar, dar și primitor: „pentru că Tu ești cel ce aduci și cel ce Te aduci”. La fiecare sfântă Liturghie, cerul se coboară pe pământ, „noi cari pe heruvimi cu taină închipuim”, pentru ca să participe la prefacerea pâinii și a vinului.                                                                                                 

   Săvârșirea Sfintei Liturghii are ca obiect prefacerea pâinii și a vinului în Trupul și Sângele Mântuitorului, iar ca scop, sfințirea credincioșilor și iertarea păcatelor.   În timpul Sfintei Liturghii, Iisus moare în chip tainic, dându-şi viaţa pentru noi şi oferă Tatălui ceresc Sângele Său pentru mântuirea noastră, a celor care ne aflăm de faţă şi care suntem pomeniţi la sfânta Proscomidie.                                                              

            Darurile pe care le primim atunci când participăm la Sfânta Liturghie. Sunt nenumărate, mă opresc doar la câteva:

    Participarea noastră la Sfânta Liturghie este participarea noastră la toate momentele vieţii pământeşti a Mântuitorului. La fiecare Sfântă Liturghie, noi împreună cu El ne naştem, îm­preună cu El ne răstignim, împreună cu El murim pe cruce şi ne îngropăm, dar şi împreună cu El înviem şi ne înălţăm la cer de-a dreapta Tatălui.

      La Sfânta Liturghie noi stăm cu Hristos la masă, cinăm împreună cu El în Împărăţia lui Dumnezeu. Este şi motivul pentru care, nu întâmplător, Sfânta Liturghie începe cu cuvintele: „Binecuvântată este Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”.  Ce demnitate, ce onoare să stai cu Hristos la aceeaşi masă şi să-L ai ca oaspete sau să fii oaspetele Lui!

        La  Sfânta Liturghie ne rugăm pentru cei vii, dar și pentru cei morți, pentru cei prezenți, dar și pentru cei care nu pot participa, îi mulțumim pentru binefacerile pe care le știm, dar și pe care nu le știm.                       

      La Sfânta Liturghie ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului: „Cel ce mănâncă Trupul Meu petrece întru Mine și Eu întru el”, dar ne împărtășim și de cuvântul lui Dumnezeu. „Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-L păzesc pe el”.                                       

      Și tot la Sfânta Liturghie ne împărtășim prin Miride - care sunt fârâmituri mici de pâine care se așează de-a dreapta și de-a stânga sfântului Agneț pe sfântul disc pomenindu-se vii și morții, iar după împărtășanie aceste fârâmituri se toarnă în potir pentru ca cei pomeniți, cei vii dar și cei morți să se cuminece și ei cu Trupul și Sângele Mielului lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5