Olimpiu Nușfelean premiat pentru eseu la Zilele Culturale Poesis – 2023

 

            În preajma solstițiului de iarnă, s-au desfășurat Zilele Culturale Poesis, ediția 34, 2023, festival recunoscut ca o mare și generoasă gazdă a scriitorilor din țară și străinătate. Nu există practic scriitor important, revistă literară importantă, editură, care să nu fi fost cel puțin o dată la Zilele Culturale Poesis, după cum se exprima recent unul dintre organizatori. Au fost prezenți la Festival, de-a lungul anilor, toți președinții Uniunii Scriitorilor din România, dar și din Ungaria, Serbia, Republica Moldova.

            Într-o formulă mai puțin obișnuită, debutul manifestării de acum a avut loc la Cluj-Napoca, în găzduirea Filialei de aici a Uniunii Scriitorilor. Apoi a fost marcat un moment la Muzeul Național al Literaturii Române, București. În cadrul evenimentelor desfășurate, joi, 14 dec. a. c., a fost prezentat un proaspăt număr al revistei Poesis, realizată de poeții și publiciștii Dumitru Păcuraru și George Vulturescu, coorganizatori ai manifestării, din redacție mai făcînd parte Gh. Glodeanu, Ioan Nistor, Al. Zota, Oana Păcurar (prezentare artistică), Maria Zaharia (secretar de redacție), Daniela Cavași (tehnoredactor), publicația fiind editată de Centrul Cultural Poesis.

            Un moment important al festivalului a fost reprezentat de acordarea Premiilor Poesis de excelență în cultură pentru 2023. Între premianți s-a numărat și Olimpiu Nușfelean, premiu pentru eseu (avîndu-se în vedere cartea Om în mers apărută la editura Limes).

            Au mai fost premiați: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, București - pentru îndelungata și fructuoasa colaborare cu scriitorii sătmăreni, cu Centrul Multicultural Poesis și revista Poesis; Ioan Nistor - pentru volumul Vertebrele strigătului – 75; Gheorghe Glodeanu - pentru Istoria prozei fantastice românești; Vasile Sălăjan - pentru modul în care fructifică realitățile meleagurilor sătmărene; Kocsis Francisko - pentru traducerea operei Apostolul de Petofi Sandor; Radu Ulmeanu - pentru volumul De ce arde soarele; Balazs F. Attila - pentru lucrarea Minimal, Alexandru Crișan - artist plastic; Mircea Florian - artist polivalent; Antal Vasarhelyi - artist plastic; Oana Păcurar - artist plastic (pentru lucrarea monumentală „Poarta Recunoștinței”); Adriana Zaharia; Eugenia Oprescu; Irina Cojar – actriță; Paula Horotan; Gherghina Olariu; Ioan Anițaș; Ioan Moldovan - artist fotograf; Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare (director, Robert Laszlo); Centrul Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare (director, Butka Gergo).

 

Comentarii

29/12/23 11:14
THEO

Felicitări, Olimpiu !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5