Octavian Harșian - inginerul care face performanţă la orice vârstă şi în orice domeniu agricol - Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud

Cea de-a VIII-a ediţie a Galei Cetăţenilor de Onoare ai judeţului Bistriţa-Năsăud a fost găzduită joi de Hotel Metropolis. Cu Titlu de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud” a fost distins Octavian Harșian, în semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă în dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistriţa-Năsăud, la recomandarea ziarului „Răsunetul”, prin Traian Săsărman, senior editor, a dlui Mihai Bilegan (care a susținut Laudatio), și a dlui Titus Feier.

Inginerul Octavian Harşian este şi astăzi, la peste 80 de ani, unul dintre vârfurile viticulturii şi pomiculturii din această zonă a ţării. Pentru Octavian Harşian podgoria este ca o carte mereu deschisă pe care o citeşte cu aceeaşi pasiune şi curiozitate de multe decenii. „Omul sfinţeşte locul”, se spune, iar în cadrul de faţă zicerea se confirmă întru totul.

Absolvent al Agronomiei bucureştene, fiind printre laureaţii facultăţii, după absolvire a refuzat o carieră universitară şi s-a dedicat producţiei agricole, ocupând, de-a lungul anilor, funcţii de conducere de la şef de fermă până la cea de director şi apoi de manager în zona Dumitrei, zonă pe care n-a părăsit-o niciodată. Adevărata implicare în a pune în practică cunoştinţele acumulate în anii de studiu s-a putut vedea după 1989 când s-a dedicat cercetării pe mai multe paliere – viticultură, pomicultură, zootehnie, găsind soluţii şi tehnici noi în a performa. Inginerul Harşian este, mai întâi de toate, un manager desăvârşit, reuşind să facă din compania sa un model de unitate, de cercetare şi producţie în sectoare precum viticultura, pomicultura, zootehnia şi cultura cerealelor. Şi astăzi se dovedeşte a fi un om al ideilor, un practician de elită cu o solidă pregătire teoretică şi practică. Profesionist şi practician, este deopotrivă şi un om pe care ştiinţa conducerii, seriozitatea şi modestia nu l-au părăsit niciodată. Şi-a dorit mereu să fie în plutonul fruntaş şi a fost şi rămâne mereu acolo. Când e vorba de viţa-de-vie, Octavian Harşian, cel care obţine 12.000 tone struguri la hectare, are o filozofie personală, aducând ca şi argument un celebru citat: „Accept orice filozofie dacă e stropită de un vin bun”. A reuşit să readucă în circuitul viticol european zona Dumitrei, vinul de aici, Pinot Gris fiind considerat, pe la 1930, la o competiţie internaţională, cel mai bun vin din Europa, cu toate că era obţinut din cea mai nordică podgorie din România. Şi astfel, la Dumitra, astăzi, s-a născut o podgorie, poate unicat în ţara noastră. Pe aceste dealuri, dacă torni în vie apă izvorăşte vinul, spune Harşian. Aici, la noi, acest sol sălbatic, calcaros şi cu foarte multe particule de tuf vulcanic, cu multe minerale, dau calitate superioară strugurilor şi implicit vinului.

Specialist şi practician, a reuşit să amplaseze via într-o zonă specială unde este străbătură de o briză ce vine de pe Munţii Rodnei şi Ţibleşului, care antrenează particule de arome culese din vegetaţia respectivă. Inginerul Octavian Harşian merge cu cercetarea mai departe şi vine cu un vin ce făcea odinioară faima zonei. Este vorba de vinul Steininger, marca Harşian.

Octavian Harşian dovedeşte că poate face performanţă la orice vârstă şi în orice domeniu agricol. Şi acum acţionează cu energie pentru păstrarea brandului cucerit în cei peste 65 de ani din câmpul agricol. Producţii foarte bune la grâu, orzoaică, floarea-soarelui şi porumb le obţine an de an printr-o tehnologie specială. Generozitatea pământului trebuie răsplătită. Îl găseşti şi acum în câmp unde-i locul de muncă. Se bucură de roadele acestui an la struguri, la porumb, floarea soarelui, în zootehnie. N-a obosit, dar se mai întâmplă atunci când nu face nimic şi intervine oboseala, plictiseala. Munca îndepărtează de noi trei mari rele, cum spunea un învăţat, şi anume plictiseala, viciul şi nevoia, este de părere Harşian.

Inginerul din Dealul Dumitrei, de când se ştie, s-a înfrăţit cu pământul, cu câmpul, cu dealurile şi câmpia. Când stă de vorbă cu natura simte o bucurie de nedescris. Face agricultură nu din obligaţie ci din pasiune. Este şi un profesor pentru mai tinerii lui colegi pe care-i aşteaptă de fiecare dată să le împărtăşească din experienţa lui. Este un model, un om al ideilor, al practicii agricole care, spre mândria noastră, a repus pe harta ţării o zonă viticolă – Dumitra – redându-i o personalitate aparte.

Trebuie să evidenţiem şi activitatea managerială a ing. Octavian Harşian, companiile pe care le-a administrat contribuind la dezvoltarea sustenabilă a economiei judeţului, la crearea de locuri de muncă. Mai mult, ing. Octavian Harşian este promotor a numeroase acţiuni de responsabilitate socială, susţinând campanii umanitare, unităţi de cult, instituţii de învăţământ.

Sunt doar câteva dintre reperele unei cariere de excepţie a ing. Octavian Harşian care a făcut cunoscut numele judeţului la nivel naţional şi internaţional, fapt pentru care propun şi susţin acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud”.

Traian Săsărman, senior editor

Ziarul „Răsunetul”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5