O tânără speranță a folclorului năsăudean – Raluca Alessia Caian

Ținutul năsăudean este bine cunoscut prin numeroasele și nestematele sale valori, reflectate atât în istoria sa, în creația sa literară sau artistică, cât și în valorile creației populare moștenite de la înaintași. Oricare domeniu supus observației sau analizei, scoate la iveală valori certe și mai ales originale. Cu astfel de valori ale creației populare – costumul popular și dansul popular, Năsăudul a intrat în cartea recordurilor, în data de 14 mai 2017, când, pe stadionul orașului, cei peste 10 000 de năsăudeni erau îmbrăcați în costume populare și jucau împreună „Roata de la Runc”. Recordul consemna atât numărul mare de participanți în port popular românesc, cât și dansul sincron al întregii mulțimi. Reușita se datora în primul rând tradiției de peste 140 de ani a Maialului elevilor năsăudeni, maial în care, începând cu copiii de la Grădiniă și continuând cu elevii din gimnaziu și liceu, toată această tinerime îmbraca costumul popular specific Țării Năsăudului și cânta sau juca în stil năsăudean, așa cum odinioară, flăcăii și fetele din Valea Sălăuței, a Someșului Superior, a Rebrei și a Ilvelor se veseleau în Loagărul din Năsăud, de sărbătoarea Ispasului.

Pe eleva de gimnaziu, Raluca Alissia Nicolae Caian, năsăudenii o cunosc încă din perioada grădiniței, apoi, din anii învățământului primar, când era nelipsită din programele artistice ale copiilor de vârsta ei. A cântat și cântă melodii potrivite vârstei pe care o are la data festivităților. Era încurajată și susținută de educatoarea sa, de învățătoarea pe care a avut-o în ciclul primar, este încurajată acum, în Gimnaziu, de profesorii pe care-i are, iar la Biserică, de preoții și credincioșii care-i admiră repertoriul pe care și l-a ales. Cele mai pertinente sfaturi și îndemnuri le primește însă de la tatăl său – Caian Nicolae Lucian, profesor în Liceul Economic din Năsăud. De câțiva ani buni tineretul școlar o cunoaște de pe scena Maialului elevilor năsăudeni unde și-a cântat cântecele care-i plac mai mult și care i se potrivesc vârstei și vocii cu care este dotată.

Având doar 12 anișori, Raluca Alissia Caian impresionează prin premiile pe care le-a dobândit, doar în ultimele două luni - februarie și martie anul curent. Astfel, la Festivalul Național Concurs de interpretare vocală, instrumentală și dansuri „Steluțe pe portativul fermecat”, ediția a IV-a, Beclean, Bistrița-Năsăud, 3 februarie 2024, la secțiunea Cântec religios – Folclor, obține Trofeul Secțiunii. Aceeași distincție și în cadrul aceluiași festival o obține și la Secțiunea Creație-Folclor. În 25 februarie obține Marele Premiu la Festivalul – Concurs „Cap de primăvară, talente din școală”, ediția a II-a, găzduit de Școala și Primăria din Târlișua, Bistrița-Năsăud, pentru prestația extraordinară în secțiunea de muzică populară a acestui festival dedicat elevilor din învățământul primar și gimnazial. Trofeul categoriei 11-12 ani  i-a fost acordat la Festivalul internațional „Starul de mâine”, ediția a II-a, Vatra Dornei, județul Suceava, în 29-31 martie 2024. Este doar în clasa a VI-a și perspectivele unei cariere artistice, bazată pe folclor și muzică populară, îi surâde din plin. Nu ne rămâne decât să-i urăm mult succes la învățătură, iar timpul liber să și-l petreacă cultivându-și talentul și aptitudinile artistice.

Cu stimă și admirație, prof. Ioan Seni

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5