Parohul Liviu Adrian Tomoroga, „Crucea Transilvană” pentru clerici

Mitropolitul Andrei a resfințit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tiha Bârgăului și a binecuvântat capela

În Duminica a 21-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Tiha Bârgăului, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a binecuvântării capelei mortuare din localitate.
La intrarea în sat, conform tradiției, Mitropolitul Clujului a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume tradiționale specifice Văii Bârgăului. Apoi, cu o caleașcă trasă de cai, ierarhul a fost transportat până în fața lăcașului de cult.
Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, edificată între anii 1852-1857. Înfrumusețat și restaurat în ultimii trei ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit noul Altar de vară din curtea bisericii parohiale și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, preotul paroh Liviu Adrian Tomoroga, fostul paroh – preotul pensionar Ioan Fontu, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la pilda semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți la misiune creștină eficientă.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretele de muzică populară Teodora Tomoroga, surorile Maria și Andreea Pavelean, Cristina Bugnar, Diana Ioana Hângănuț și Andreea Podișor au cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Liviu Adrian Tomoroga a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei 18 ani de slujire sacerdotală, Mitropolitul Andrei i-a acordat parohului Liviu Adrian Tomoroga „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar domnului Adrian Gâvan i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Primarul comunei Tiha Bârgăului – ing. Vasile Șut a fost distins cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. Ionuț Gâvan, Nicolae Gâvan, Vasile Ilieș și Gavril Tonea au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni; Florin Șutu, Ioan Ilieș, Toader Gâvan, Teofil Vlad și Gavril Moișan au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar preoteasa Voichița Tomoroga și Nicolae Bortă au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Binecuvântarea capelei mortuare
După oficierea Liturghiei, IPS Părinte Andrei a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată pe un teren pus la dispoziție de Parohia Tiha Bârgăului, iar investițiile au fost suportate de Primăria Comunei Tiha Bârgăului.
La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5