Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat, a doua zi de Paști, pe bistriţeni. Rugăciune de pace pentru Ucraina. Distincţie patriarhală pentru preşedintele Radu Moldovan

Chiar dacă perioada Săptămânii Patimilor a trecut, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la comunicarea cu Dumnezeu, ci mai ales trebuie să ne apropriem de Acesta!" -ÎPS Andrei

În a doua zi a Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor bistrițeni. Este deja o tradiție ca în fiecare an, în a doua zi de Paști şi de Crăciun, ierarhul să se afle în cea de-a doua capitală a Arhiepiscopiei, pentru a aduce și credincioșilor de aici bucuria marii sărbători.
Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul paroh Alexandru Vidican (Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”), preotul paroh Nicolae Feier (Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”), preotul paroh Vasile Beni (Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”), preotul dr. Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița. După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre bucuria Paștilor, dorindu-le tuturor celor prezenți la slujbă ca bucuria sfântă a Învierii Domnului Iisus Hristos să le lumineze sufletele. A transmis şi un mesaj pentru confraţii ucrainieni şi a rostit o rugăciune de încetare a războiului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala parohiei „Coroana”, dirijată de prof. Rozalia Fucă-Tomescu.
La finalul slujbei, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, în numele bistrițenilor, pentru prezență și binecuvântare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși. Printre cei prezenți s-au numărat prof. dr. Mircea Gelu Buta, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, deputatul Bogdan Ivan Gruia, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, managerul Spitalului Judeţean de urgenţă-Gabriel Lazany, Alexandru Pugna - manager Centrul Judeţean pentru Cultură, Menuţ Maximinian- preşedintele Societăţii Scxriitorilor Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca - adjunct Finanţele BN, Dorel Cosma - director AS TV și alții.
Mitropolitul i-a binecuvântat şi încurajat pe bistriţeni să fie tari în credinţă în vremurile grele.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a primit Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni” de la Patriarhul României, înmânat de ÎPS Andrei.
" Cu lumânări aprinse și cu sufletul curat, ne-am adunat împreună cu credincioșii să spunem împreună “Hristos a Înviat!” la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Andrei la Biserica Protopopiatului Ortodox de la Coroana. Astăzi, în a doua zi din Paște, care marchează intrarea în Săptămâna Luminată, îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, ocazie prin care urez tuturor celor care poartă numele de Gheorghe, sănătate. Fiind prima zi după Duminica Paștelui, Lunea Albă considerată ziua în care se deschid porțile Raiului, ale Iertării și aproprierii de Dumnezeu, trebuie să fim mai buni, mai frumoși și senini în suflet. Totodată, azi marchează și o zi specială pentru mine în care am primit Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni” de la Patriarhul Daniel, înmânat de ÎPS Andrei. O distincție primită cu ocazia aniversării a 30 de ani ai Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care mă onorează și care mă responsabilizează să continui să mă implic în dezvoltarea comunității. Mulțumiri Pr.Protopop Alexandru Vidican, Pr.Paroh Nicolae Feier, Pr.Paroh Vasile Beni și Pr.Dr. Secretar Emanuel Vidican pentru învățăturile și rugăciunile de astăzi. Domnul Alexandru Pugna și la acest eveniment a ieșit in evidența și ne-a umplut sufletele și inimile de căldură și speranță. La final, vreau să aduc aminte de frații noștri din Ucraina care se află în suferință, cărora le doresc pace și liniște sufletească în aceste zile. A doua zi de Paște să vă fie frumoasă, linistită și cu multă pace în suflet. HRISTOS A ÎNVIAT!" a spus preşedintele CJ, Radu Moldovan.

Comentarii

27/04/22 16:25
Iuliu

Referitor la istoricul BISERICII DE LA COROANA, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, lucrurile trebuie prezentate corect.
Reamintim că in anul 1893 biserica (fostă a minoritilor) impreună cu ansamblul mănăstiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere că la acea vreme romanii nu aveau voie să isi construiască biserică in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refăcut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. Prin urmare, Biserica de la Coroana este biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, fiind martoră activă la evenimente importante de trăire si simtire romanească, intre care si Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romanească participantă la marele act al unirii, după ce “Credentialele” fusesera sfintite in această biserică. De altfel numele de Piata Unirii in care se află biserica, se trage de la Marea Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici recent bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsi au pus stapanire si pe cladirile mănăstiresti ca si cum ar fi ale lor. Cu atât mai mult, biserica si ansamblul manastiresc trebuiau să revină greco-catolicilor, punând capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate, asa cum s-a facut in cazul Clujului, unde IPS Bartolomeu Anania a retrocedat biserica “Schimbarea la fata” care a apartinut greco-catolicilor si a construit impreuna cu municipalitatea in apropiere o biserica noua, cu acelasi hram pentru ortodocsi.
Pentru corectitudine, mai trebuie precizat că Biserica de pe Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” a fost primul edificiu construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar lucrările de constructie au fost finalizate in 1938.
Primul său slujitor a fost preotul protopop Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea. In “Catedrala Ortodoxa” cum mai este denumită biserica de pe str. Odobescu a functionat inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita. Nu intâmplator acolo se afla si mormântul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei.

28/04/22 14:39
n

Măi feciorule,greco-catolicii de altădată sunt ortodocșii de azi de la Coroana.Cei care își zic azi greco-catolici sunt toți comuniștii, mahării de pe la instituțiile socialiste și cei care în vremea trecută n-au frecventat nicio biserică. După decembrie 89, le-a fost rușine să fie pe nicăieri. La ortodocși nu s-ar fi dus, întâlnindu-se cu cei care au fost creștini tottdeauna, colegi de-ai lor, deși așa ar fi fost normal. La ,,pocăiți” nu-i trăgea inima, fiind mari diferențe. Hai atunci la greco-catolici, pe care părintele Zăgrean i-a repus pe tapet singur, fiindcă ei nici nu mai existau ca și cult de facto. Ei bine, această adunătură de oameni foarte diferiți, s-a declarat subit dornică de a moșteni ce au avut cu cincizeci de ani înainte. Ortodocșii Coroanei, ei sunt cu toții, adevărații urmași ai greco-catolicilor, iar cine sunteți dv. v-am arătat mai sus.
Faceți o anchetă între membrii Bisericii dv. și veți vedea că realitatea este exact aceea care v-am creionat-o succint. V-a spus Papa Ioan Paul al II-lea: ,,Faceți-vă biserici”. Când un ortodox trece la neoprotestanți, își cere ceva drepturi succesorale? Voi doar aveți pretenți de moșteniri, eventual să fim iar greco-catolici.Cu ce silnicii și tertipuri v-ați înființat la 1700, cu 10%din ele v-au desființat comuniștii. Ei măcar n-au tras cu tunul în mănăstirile și bisericile ortodoxe, cum a făcut ,,viteazul” general Buckow. Pace ție, fiule. HRISTOS A ÎNVIAT

28/04/22 21:23
Rus Augustin

„Urât lucru iaste rumânului să nu știe istoria neamului său !”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5