Frankfurter Buchmesse 2023

După Spania, invitata de onoare de anul trecut, la ediția din acest an, a 75-a, a prestigiosului Târg de carte de la Frankfurt, de acest privilegiu s-a bucurat Slovenia. O coincidență demnă de luat în seamă, în exact aceeași perioadă, 18-22 oct., la Iaşi se desfășura Festivalul Internațional de Literatură şi Traducere (FILIT), aflat la a XI-a ediție.

Semnul sub care Slovenia a intrat în scenă a fost Waben der Worte, ceea ce am traduce noi cu „Cuvinte ca faguri de miere” ori „Faguri de miere de cuvinte”. Republika Slovenija, deşi cu o populație destul de restrânsă în comparație cu alte țări de pe Bătrânul Continent (2,1 milioane de locuitori), este un spațiu în care cartea se bucură de o atenție deosebită, dacă se ține cont de faptul că aici numărul noilor apariții editoriale ajunge anual undeva pe la 6.000, precum declara directorul Târgului de carte, Juergen Boos, subliniind poziția specială a Sloveniei, aflată la o răscruce de patru limbi. Miha Kovač, curatorul prezentării țării invitate de onoare, a afirmat, printre altele, că slovena este o limbă slavă care se învecinează cu cele germanice, romanice și ugro-finice. „Prin motto-ul prezentării, Waben der Worte, cei responsabili poartă în lume imaginea unor figuri literare învolburate, care se pot baza pe secole de tradiție literară", a mai afirmat J. Boos.

Țara invitată de onoare a fost prezentă la pavilionul numărul trei și s-a bucurat de o atenție deosebită, atât din partea presei, cât și a numeroșilor vizitatorilor. Și asta pe cca. 2.000 mp, pe care Buchmesse îi pune la dispoziție, în fiecare an, țării care se bucură de statutul amintit mai sus.

Dintre numele sonore ale literaturii contemporane din Slovenia se disting: Roman Rozina, cu romanul său monumental „O sută de ani de orbire” (în germană Hundert Jahre Blindheit, apărut la Editura Klett-Cotta, în septembrie 2022, carte care își află modelul în „O sută de ani de singurătate”, dar, spre deosebire de celebrul volum al lui García Márquez, cel al lui Rozina se dezvoltă pe o linie strict cronologică, iar abordarea este una de tip realist. Alte nume de succes, traduse și în limba germană, ar fi: Drago Janćar, Goran Vojnović, Florjan Lipuš, Aleš Šteger, acesta din urmă, autor al unei cărți cu un titlu aparte: „Modul de întrebuințare a Sloveniei”.

O să enumerăm mai jos premiile cele mai importante ale ediției din acest an. Mai întâi Der Deutschen Buchpreis (Premiul literar german Book Prize), acordat anul acesta lui Tonio Schachinger pentru romanul „Echtzeitalter“ (în rom. Vârstă în timp real).

sursa: tagesschau.de

Desemnarea acestuia poate că i-a surprins pe unii, care, în aceste vremuri pregnant marcate de elementul politic, ar fi existat pe lista scurtă (Shortlist), alți scriitori ale căror cărți pun în relief în primul rând o analiză social-politică. Anul trecut, bunăoară, Kim de l'Horizon și-a ras părul de pe cap pe scenă, în momentul în care i se înmâna același premiu, într-un mod care a atras atenția. Era un gest de solidaritate cu femeile din Iran, care sufereau, și suferă mai departe, de privarea unor libertăți elementare. Facem trimitere aici la cazul tinerei Jina Masha Amini, torturată, de fapt omorâtă în bătaie, de autorități, și asta pentru purtarea incorectă a hijabului. Absurd! Gestul lui Kim se voia un semn de protest vis-a-vis de atrocitățile care aveau loc în Iran.

Tonio Schachinger s-a născut în 1992 în Neu-Delhi. Tatăl acestuia este diplomat austriac, iar mama sa, de origine mexicano-ecuadoriană, a studiat la Academia de Arte Frumoase din Viena. Scriitorul a studiat romanistică și germanistică, precum și Sprachkunst (Artă Lingvistică) la Universitatea din Viena.

Iată, pe scurt, despre ce este vorba în "Echtzeitalter".

Romanul îl pune în centru pe Till, un tânăr de cincisprezece ani, care urmează cursurile unui liceu de elită austriac, Marianum, și a cărui mare pasiune sunt jocurile de noroc. În timp ce viața sa cotidiană școlară este marcată de represiune, mai ales din cauza profesorului-diriginte de clasă, Dolinar, iar mai târziu își pierde și tatăl, Till găsește refugiu în lumea jocului pe calculator Age of Empire II. Are o ascensiune rapidă, devine vedetă și în curând va face parte dintre cei mai buni jucători din întreaga lume. În timpul jocului se abandonează unei transportări totale, uitând de tot ce îl înconjoară. Jocul pe calculator devine un moment de libertate, ca un fel de reacție în fața unei lumi conservatoare, plină de prejudecăți, care nu poate face mare lucru cu ambițiile și succesul adolescentului. "Echtzeitalter" arată, de asemenea, drumul creșterii sinelui, povestește despre dragoste și îndrăgostire, precum și de prietenie și schimbarea viziunii adulților vis-a-vis de tineri.

Tonio Schachinger, nominalizat pe lista scurtă a Premiului german pentru carte în 2019 cu romanul său de debut "Nicht wie ihr" (în rom. Nu ca voi), se joacă cu ciocnirea dintre realitate și virtualitate cu un spirit lingvistic și un limbaj autentic, care nu vrea să fie frenetic tineresc și nici contemporan, după cum a fost caracterizat la înmânarea premiului.

Motivația juriului a fost: „Povestea lui Schachinger despre maturizare reflectă, cu o ironie subtilă, condițiile politice și sociale ale prezentului și discută problema locului literaturii, într-un mod remarcabil din punct de vedere narativ.” (trad. liberă), după cum o relatata și presa (tagesschau.de).

 

Salman Rushdie

sursa: dpa

Este laureatul Premiului pentru Pace la Buchmesse din acest an. Festivitatea de premiere a avut loc, ca în fiecare an, în Pauluskirche, iar discursul laudativ a fost ținut de Daniel Kehlmann, cu care Rushdie este și bun prieten. Cartea sa Victory City, apărută în acest an, a trezit mare interes în rândurile cititorilor și a criticilor, dar și a jurnaliștilor. Afirmația sa Trebuie să trăiesc până la moarte este memorabilă și s-a născut dintr-o experiență proprie, căci asupra acestuia a fost exercitată, anul trecut, o tentativă de omor, în urma căreia Rushdie (la 76 de ani) nu mai vede cu ochiul drept. Cartea sa de vizită este impresionantă, fiind unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii britanice post coloniale contemporane. Scrierea care a provocat urmărirea și persecutarea sa, Versetele satanice, apărută în 1988, a fost considerată blasfematoare la adresa profetului Mohamed, lucru care i-a atras condamnarea la moarte, sentință rostită în 1989, prin ordinele lui Ayatollahul Khomeini (comandant al Revoluției Islamice din 1979). De atunci Rushdie, ai cărui părinți sunt musulmani, a devenit un simbol al luptei pentru libertatea de exprimare.

Felix Lee

sursa: deutschlandfunkkultur.de

este numele câștigătorului Wirtschaftspreis (Premiul cărții cu caracter economic) al ediției actuale. Jurnalistul, născut în Wolfsburg, în 1975, a trăit și în China, împărțind cele două mentalități, chineză și germană și simțind-se acasă și într-o cultură, și în cealaltă. În China, tatăl meu și eu, autorul descrie povestea tatălui său, Wenpo Lee și a ascensiunii Volkswagen-lui în China, concern la care tatăl acestuia a lucrat multă vreme. Interesantă mi se pare afirmația lui Felix Lee, "M-am îndoit mult timp că aceasta este o poveste", lucru de care specialiștii în domenii nu s-au îndoit de loc, devreme ce cartea a fot găsită drept câștigătoare dintr-o listă de zece titluri propuse pentru acest premiu. În 1978, Wenpo Lee era șeful departamentului de cercetare de la Volkswagen și singurul angajat vorbitor de chineză din Wolfsburg, unde, lucru bine cunoscut, marele concern își are sediul central. De fiecare dată când o delegație chineză se oprea în fața sediului VW, Lee efectua serviciile de traducere. Urmarea, ori mai bine zis, răsplata, nu a întârziat să se arate, acesta devenind unul dintre arhitecții afacerii Volkswagen în China. La ceremonia de premiere a lui Felix Lee, cei doi, fiul și tatăl, s-au arătat împreună pe scenă, în aplauzele unui public numeros.

Deutsche Jugendliteraturpreis (Premiul german de literatură pentru tineret) a fost decernat vineri (20 oct.) pe șapte categorii, de premiul special pentru opera completă bucurându-se naratorul și biograful Alois Prinz. Cu biografiile sale despre Hannah Arendt (o teoreticiană politică și publicistă de origine germană și americană) Ulrike Meinhof (jurnalistă germană, teroristă de extremă stânga), Dietrich Bonhoeffer (teolog luteran de primă importanță) și Joseph Goebbels (bine-cunoscutul nazist, criminal de război, om de încredere al Führer-ului Hitler), dar și despre alții, Prinz a redefinit genul, a scos în evidență puterea unor persoane de a se înălța la nivel de simbol. Biografiile sunt plasate într-un context istoric și, în același timp, religios. „Der Glaube stehn bei Prinz für die Kraft, Gutes jenseits persönlicher Interessen für eine Allgemeinheit zu bewirken“ (în rom. În opera lui Prinz credința stă în puterea de a pune binele public dincolo de interesele personale), a fost motivarea juriului în privința scriitorului bavarez, născut în 1958. Întrebat ce îi leagă pe cei cărora li se dedică, Prinz a răspuns că aceștia sunt, cu toții, oameni care îl neliniștesc, și că ei au fost cei care l-au ales pe el ca biograf, nu invers; o perspectivă cel puțin originală.

Câștigătorea la categoria Kinderbuch (cărți pentru copii) a fost banda desenată "Boris, Babette und lauter Skelette" de Tanja Esch. Cea mai bună carte ilustrată a fost desemnată „Spinne spielt Klavier. Geräusche zum Mitmachen” (în rom. Păianjenul cântă la pian, să imităm sunete) a lui Benjamin Gottwald. În categoria Jugendbuch (cărți pentru tineri), romanul în versuri „Die Sonne, so strahlend und Schwarz” (în rom. Soarele strălucitor și negru) de Chantal-Fleur Sandjon s-a clasat pe primul loc.

La categoria Sachbuch (non-ficțiune) s-a detașat „Queergestreift. Alles über LGBTIQA+” de autoarea Kathrin Köller și ilustratoarea Irmela Schautz. Juriul de tineret a ales în final romanul „Als die Welt uns gehörte” (în rom. Când lumea ne aparținea), de autoarea britanică Liz Kessler, tradus de Eva Riekert, iar Premiul special Noi talente a fost câștigat de Annika Büsing pentru cartea de debut „Nordstadt” (în rom. Partea de Nord a orașului).

Valoarea integrală a premiului, 72.000 de euro, se împarte la cele șapte secțiuni, fiecare dintre câștigători primind câte 10.000 de euro. Excepție face Premiul special Overall Work, dotat cu 12.000 de euro. Premiul german pentru literatură pentru tineret se acordă anual, încă din 1956, pentru lucrări remarcabile din literatura pentru copii și tineret și este sponsorizat de Ministerul Federal al Familiei (Familienministerium).

Bilanțul Târgului de carte 2023

Potrivit dpa și zeitonline aproximativ 215.000 de vizitatori au fost prezenți la sărbătoarea cărții din acest an în orașul de pe Main. După cum au anunțat duminică, la finalul târgului, organizatorii, peste 4.000 de expozanți din 95 de țări și-au prezentat aici noile publicații.

Deși numărul de vizitatori a fost mai mare decât anul trecut, acesta a rămas, totuși, inferior celui din 2019, când cifra participanților s-a ridicat la peste 300.000. "Suntem încă sub nivelul de dinainte de Corona, dar ne apropiem din nou de vechile cifre", a declarat un purtător de cuvânt al Buchmesse-i.

Actuala ediție a fost cea de-a 75-a de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În perioada războiului din Gaza, a războiului de agresiune și expansiune a Rusiei asupra Ucrainei, dar și a schimbărilor de climă, dezbaterile cu tematică politică au fost, bineînțeles, foarte prezente. "Formula noastră de succes constă în convingerea că interesul urmează relevanței. Oameni din întreaga lume vin aici pentru că sunt convinși de faptul că o prezență la Frankfurt este indispensabilă afacerilor pe care le întreprind”, a declarat directorul Târgului de Carte, Juergen Boos. „Mai adăugați la aceasta importanța politică tot mai mare a Târgului de Carte de la Frankfurt în vremuri de război și criză, când apărarea libertății cuvântului devine cu încă și mai importantă."

Un subiect care a fost în centrul atenției la Târgul din acest an a fost impactul inteligenței artificiale (AI) asupra industriei cărții, o temă care, cu siguranță, va fi prezentă și în anii viitori.

Următoarea ediție a Târgului de Carte de la Frankfurt va avea loc între 16 și 20 octombrie 2024, când invitatul de onoare va fi Italia. La bella Italia...

a consemnat

Damaschin Pop-Buia

 

 

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5