Două întruniri memorabile ale Cenaclului „George Coșbuc”

 

Esența unei întâlniri literare

Cenaclul „George Coșbuc”, derulat pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița, continuă să promoveze tineri talentați, dar și să propună publicului întâlniri cu voci literare consacrate. Din agenda iernii, se desprind două ședințe deosebite, cea mai recentă, din ultima joi dinainte de martie, a adus o notă culturală aparte, adunând poezie, proză și muzică folk.

Moderatorul Olimpiu Nușfelean, alături de scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian l-au prezentat pe poetul, prozatorul și eseistul Ion Radu Zăgreanu. Ultima vizită a acestuia la cenaclu  a fost în 1986, iar reîntâlnirea s-a dovedit a fi una nostalgică. Autorul a început să scrie poezie în stil japonez după ce, retrăgându-se prin pensionare, după 47 de ani de profesorat, la țară, s-a lăsat inspirat de natură, haiku-urile  create fiind cuprinse în volumul Liniștea poezie, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2023, în care portretizează natura efemeră și esteticul ei în antiteză cu timpul. Linia Orizonului, apărută în 2022, la Editura George Coșbuc, Bistrița, este o autobiografie în versuri, scrisă fără ascunzișuri, cu amprente din comunism pe care le-a experimentat autorul. Poetul, în lectura publică, a citit implicat, interacționând și cu participanții.

După versurile acestuia, am fost încântați de muzica folk, adusă în scenă de Karina Munteanu, elevă la Liceul Creștin Logos, în clasa a XI-a. A cântat la chitară și vocal pe versurile lui Adrian Păunescu, „Ce faci la ora când mi-e dor de tine?”, și pe versurile lui Virgil Carianopol, „Aripile”.

În continuare, Patricia Bozbici a citit un fragment de proză din romanul ei în lucru, sub titlul provizoriu „Libertate și demnitate”. Ea este elevă în clasa a XI-a, la Liceul Creștin Logos și frecventează, în al doilea an, cercul de creație literară, grupa de performanță, de la Palatul Copiilor Bistrița, fiind recent premiată la Festivalul Internațional de Creație Literară pentru Tineret „Vox Napocensis”, Cluj-Napoca, 2023, secțiunea proză. „Șantierul ei literar” prezintă o lume din secolul al XIX-lea, din America. Fragmentul a surprins o întâlnire dintre doi tineri cu un trecut comun, unde emoțiile puternice ale acestei interacțiuni au ajuns până la public, care a răspuns pozitiv în urma lecturii, fiind surprins de puterea expresivității pe care a prezentat-o tânăra scriitoare. Domnul director al Bibliotecii Județene BN, Ioan Pintea, a lăudat lucrarea Patriciei, afirmând că a fost o surpriză plăcută calitatea scrisului ei, dovedind  o stăpânire a textului formidabilă. Poetul Ion Radu Zăgreanu a remarcat „curgerea narativă, imaginația bogată”. Președintele cenaclului, scriitorul Olimpiu Nușfelean, aprecia determinarea pentru o proză de anvergură, limpezimea expunerii, discursul narativ fidel, precum un aparat de filmat.

Cel mai recent număr (nr. 4/ 2023) din Mișcarea literară a fost prezentat de directorul publicației, Olimpiu Nușfelean. Acest număr îi este dedicat scriitorului Victor Felea, de la a cărui naștere s-au împlinit 100 de ani în 2024. Despre scriitorul comemorat, au scris: Olimpiu Nușfelean, Adrian Țion, Teodora Uilean, Adrian Iliuță, Victor Știr, Mircea Popa, Menuț Maximinian, cu un interviu acordat de Cristina Felea, fiica autorului omagiat, jurnalistei Doina Borgovan. În același număr, au mai apărut și doi colegi activi ai cercului de creație literară: Daria-Maria Timiș-Varga cu o recenzie la cartea Simonei Antonescu „Chiajna din Casa Mușatimilor” și Robert Szasz, cu un grupaj de poezie, „Citind petalele aurii”.

Evenimentul s-a încheiat pe o notă muzicală tristă și melancolică, Karina revenind cu un cântec pe propriile versuri, „Cuvinte”, impresionând prin timbrul vocal și emoție. Ce bine că o putem reasculta și pe pe canalul Karina Muntean, tânăra cântăreață lansându-și recent două piese pe YouToube.

La final, fiecare participant a primit câte un număr din Răsunetul Cultural și cei mai activi membri, printre care și poeta Mirela Orban, care a intervenit de-a lungul activității cu aprecieri la adresa celor care au citit, au fost premiați cu un mărțișor în formă de cărticică, simbol creat de elevii Palatului Copiilor Bistrița, coordonați de doamna director Diana Cristina Morar.

 „Mi s-a părut o experiență inedită, o gură de aer literar proaspăt. De asemenea, am apreciat atmosfera familiară și primitoare care s-a creat în încăpere, atmosferă care a unit diverse generații sub cupola literaturii. Astfel, în cadrul Cenaclului  au fost variate opinii și stiluri literare, de la poezie (de diverse feluri, inclusiv haiku), prezentată de către domnul Zăgreanu, la debutul colegei noastre Patricia cu o proză excepțională, sau mai degrabă un fragment dintr-un roman viitor. Totuși, a mai fost ceva, mai exact prezentarea celui mai nou număr din „Mișcarea literară” și stabilirea unui calendar literar pentru următoarele săptămâni. Per total, un eveniment reușit, care a reunit oameni de seamă. Și, în plus, nimeni nu a plecat cu mâna goală, pentru că am primit cu toții câte un număr din Răsunetul Cultural.” – Daria Maria Timiș-Varga.

„Cenaclul literar George Coșbuc din această lună a fost cu totul deosebit. Ascultând poezii și fragmente diverse am simțit cum fiecare vers și fiecare frază mă purtau pe un val de inspirație. A fost o seară de explorare și împărtășire a creativității, care m-a încărcat cu energie și inspirație pentru propria mea exprimare artistică.” – Cristiana Alexandra Sigmirean

„Explorarea haiku-ului a adus o notă de rafinament, iar plăcerea învăluia atmosfera, lăsându-ne să contemplăm măiestria literară. În lumina călduroasă a unui cenaclu literar, Patricia a captivat audiența cu un text sublim, o simfonie a cuvintelor bine țesute și un dans fluent al ideilor.” – Ioana Bălan

„Mi-a plăcut foarte mult la cenaclu, era ceva de care aveam nevoie. M-am simțit foarte bine și m-am simțit în largul meu acolo, cu oameni cu aceeași pasiune pentru lectură. Și cel mai mult mi-a plăcut momentul Patriciei, scrie foarte frumos, am rămas uimită.” – Karina Munteanu

Ana Ciobanu/ Amalia Levey

 

Pasiune pentru Cuvinte și Motociclete

Spre finalui anului trecut, s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița o  altă întrunire a Cenaclului „George Coșbuc”, sub îndrumarea scriitorului Olimpiu Nușfelean. De această dată, au debutat două eleve bistrițene, poeta Amalia Levey și prozatoarea Daria-Maria Timiș-Varga, iar poetul și motociclistul Ovidiu Pojar a prezentat o lume străbătută pe două roți. Întâlnirea a fost un real succes, Cenaclul „George Coșbuc” continuând să fie un teren fertil pentru experimente creative și explorarea unor noi orizonturi artistice.

 În cadrul ultimei ședințe a cenaclului din anul 2023, poetul Ovidiu Pojar a captivat audiența cu povestea sa despre călătoria poetică și prozastică pe două roți înspre Ushuaia, cel mai sudic loc al planetei, supranumit „Capătul Lumii”. Alegând drumuri mai puțin tranzitate, cu motocicleta, spre capătul lumii, poetul a transformat fiecare experiență într-un moment de inspirație. Fie că era vorba despre priveliști pitorești sau întâlniri cu oameni fascinanți, trăirile sale au devenit resurse bogate pentru poezie și pentru jurnal de călătorie, reținute literar și fotografic în recenta sa apariție editorială „Spre Usuhaia, spre inima mea”, semnată sub numele Ovidiu Clințan, apărută la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș, în 2023. Prin prezentarea sa inspiratoare, autorul a demonstrat că poezia și aventura pot merge mână în mână, creând un spațiu unic în care cuvintele și motoarele se întâlnesc pentru a crea artă memorabilă. Președintele cenaclului, Olimpiu Nușfelean, a prezentat volumul ,,Charter spre Paradis”, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2023, semnată de Ovidiu Pojar, remarcând sensibilitatea, profunzimea expresiei lirice, puterea autorului de a crea scenarii, imagini care rămân, într-un limbaj plastic.

De această dată, în Cenaclul „George Coșbuc” a debutat poeta Amalia Levey cu un colaj de poezii. Eleva în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 1, Bistrița-Năsăud, membră în grupa de performanță a cercului literar de la Palatul Copiilor Bistrița, tânăra a uimit prin grupajul citit, prin inflexiunile vocii, expresiile feței și gesturile grăitoare, a transformat lectura într-o adevărată performanță artistică. Participanții au fost uluiți de abilitatea ei de a da viață ideilor, transformând o lectură obișnuită într-un spectacol memorabil. Amalia Levey a debutat cu o recenzie în revista bistriteană Mișcarea literară, numărul 4, din decembrie 2022, intitulată „Îl citim pe Șerban Mark Pop din nou și din nou și din nou”. Ulterior, și-a făcut simțită prezența în revista Poesis, cu un grupaj de poezii, în numărul din mai-iunie-iulie 2023. În august 2023 a participat în Tabăra de creație „Tinere condeie”, de la Călimănești, remarcându-se prin implicare și talent. Perseverentă, Amalia Levey a publicat a doua sa recenzie în numărul 2-3/ 2023 al revistei „Mișcarea literară”, oferindu-și perspectiva asupra cărții „Coliziuni” scrisă de tânărul ieșean Horia-David Munteanu, carte apărută la Editura Charmides din Bistrița, în 2023. Acestea evidențiază pași semnificativi de integrare în peisajul literar contemporan.

În cadrul unei seri memorabile, Daria-Maria Timiș-Varga, cu pasiunea ei contagioasă pentru literatură, a ales să împărtășească impresiile sale despre o carte remarcabilă, „Numele celălalt” de Jon Fosse, câștigătorul Premiului Nobel în 2023. Nu doar că a comunicat informații, ci a reușit să provoace emoții adânci. Elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Bistrița, și ea membră de bază în cercul literar de la Palatul Copiilor Bistrița, Daria a câștigat numeroase premii importante la concursuri de profil, precum Premiul I  și al Revistei „Mișcarea literară” la secțiunea de proză scurtă elevi la „Saloanele Liviu Rebreanu”, Bistrița, 2023. Cu fiecare cuvânt ce părea să fi fost așezat în pagină cu atenție și sensibilitate, în timp ce împărtășea pasaje cheie, Daria a reușit să transmită nu doar povestea, ci și esența profundă a cărții. Ea a ilustrat măiestria lui Jon Fosse în crearea atmosferei și în aducerea la viață a personajelor. Cu o proză plină de subtilitate și o abilitate de a explora aspecte adânci ale existenței umane, Fosse a reușit să-i cucerească și pe cei mai critici cititori. Daria a evidențiat cum autorul a utilizat limbajul reflexiv și structura narativă pentru a transpune cititorii într-o călătorie emoțională inedită. Discursul Dariei s-a derulat sub privirea încântată a auditoriului, dar și sub cea încuviințatoare a scriitorului Olimpiu Nușfelean, care a întărit faptul că  Daria-Maria Timiș-Varga a remarcat cu vigilență perspectivele cărții „Numele celălat”, de Jon Foss.

La finalul memorabilei seri de Cenaclu, călătorul pe motor și poetul Ovidiu Pojar a proiectat un scurt metraj despre fascinanta călătorie a sa spre capătul lumii, captând peisaje mirabolante, având scopul de a ne uimi și de a ne invita să explorăm împreună frumusețile ascunse și descoperite ale lumii noastre. În cadrul acestei călătorii americane, domnul Ovidiu Pojar și-a depășit temerile, s-a motivat și a ajuns să experimenteze acele emoții pe care și le-a dorit cu ardoare.

În încheierea evenimentului, gazda serii, Alexandru Câțcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, a împărtășit cu publicul bucuria unei noi experiențe de cenaclu deosebită, apreciind calitatea intervențiilor. Printre cei care au avut aprecieri aplicate pe parcursul evenimentului s-au numărat și Ana Ciobanu, Ana Timiș-Varga, Ionela-Silvia Nușfelean, Robert Szasz, Ștefan Moldovan, Aurel Scridon, Menuț Maximinian, Victor Știr etc. Daria Timiș a remarcat „Am simțit, chiar și în timpul în care scriitorii vorbeau, că suntem cu toții implicați în proiect. A fost o atmosferă primitoare, iar subiectele dezbătute au fost interesante.”

 

Maria-Daniela Tăuth/ Cristiana-Alexandra Sigmirean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5