Simona Manuela Costaru, fiică, soție și mamă de militar! O poveste de viață în slujba patriei

     ,,În spatele oricărei cariere militare stau oameni cu poveștile, viețile și trăirile lor. Cariera militară este o profesie pentru unii, vocație pentru alții, pasiune pentru ceilalți.”  Așa începea un articol scris în octombrie 2022... Protagoniștii erau col. (rtg.) Iorgu Haidău, Gl.bg. Adrian Costaru, Ştefan Costaru, trei generații din Armata Română.

      N-am vorbit însă atunci și despre cele care au stat de strajă, acasă însă, asigurând liniștea și susținerea, fiind ancora în această poveste a carierei militare. Chiar dacă nu poartă uniformă, servesc patria, deopotrivă. Atunci când e vorba despre cariera militară, sacrificiile sunt făcute de întreaga familie: copii, soți/soții, părinți. În familia despre care vorbeam există o persoană care se află în toate cele trei ipostaze: e fiică, soție și mamă de militar. Se numește Simona Manuela Costaru, născută într-o zi de aprilie (în unele părți ale globului e luna copiilor de militar), la Bistrița, într-o familie de militar. Încă de mică a dat piept cu privațiunile unei fiice de militar, adică  a simțit din plin lipsa tatălui, Iorgu Haidău, ofițer, militar de carieră. A avut însă noroc cu mama sa, Florica, funcționar public, care s-a dedicat total familiei. Chiar dacă aceasta și-a susținut neîncetat soțul, în foarte multe situații a reușit să fie și mamă și tată pentru fiica lor, aceasta deoarece un militar de carieră în permanență trebuie să facă cursuri de perfecționare, de carieră sau alte forme de învățământ universitare/ postuniversitare, dar și să accepte să fie promovat în funcții mai mari (comandant de unitate, locțiitor etc.)  în alte garnizoane decât cea în care se află familia. În cazul lor, aceste garnizoane nu au fost tot timpul locuri foarte aproape de casă: București, Alexandria, Carei sau Dej (în perioade în care mijloacele de transport și de comunicare nu erau atât de multe și de variate). În prezent dl. Col.(rtr.) Iorgu Haidău este pensionar și retrăiește sentimentul de tată prin cei doi nepoți, Ștefan Andrei și Iulia Maria.

    Simona a decis să urmeze o carieră de dascăl, alegând să studieze la Colegiul ,,George Coșbuc”–profil pedagogic din Năsăud, perfecționându-se prin absolvirea altor forme de învățământ superior, iar în prezent este profesor pentru învățământ primar la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu” din Bistrița.

     Destinul a făcut să întâlnească la Carei, un tânăr locotenent - și el, tot ofițer de carieră, originar din Prahova. Lucrurile au evoluat și între două aplicații s-au căsătorit, Simona devenind soție de militar, iar printre cursuri și misiuni cei doi au devenit părinții unui băiat, Ștefan Andrei și ai unei fete, Iulia Maria. Cei doi copii de militar au avut și ei de înfruntat lipsa tatălui deoarece acesta a fost plecat de nenumărate ori fie în țară, fie în străinătate, la cursuri sau în misiuni (Afganistan, Polonia, Ungaria, Croația, Italia, Germania, SUA), fie a fost promovat și a schimbat garnizoana (Cluj, Dej, București, Craiova, Constanța). În SUA, Adrian Costaru a urmat două cursuri de carieră: prima dată pentru șase luni în 2009 - Curs Avansat pentru ofițeri de infanterie, în Georgia,  iar a doua oară pentru paisprezece luni, 2019-2020,  United States Army War College, în  Pennsylvania, de data aceasta însă luând și familia cu el. Copiii au urmat timp de un an școala în Carlisle, Ștefan Andrei clasa a X-a la Cumberland Valley High School, iar Iulia Maria clasa a VII-a la Eagle View Middle School, în același district. O experiență inedită pentru ei ca familie care le-a dat ocazia  să-și  prezinte și reprezinte țara, județul, orașul, având la dispoziție și numeroase materiale de reprezentare obținute prin bunăvoința unor persoane din administrația publică locală. Chiar dacă oficial nu trebuia să meargă la serviciu, nefiind înscrisă în vreun program, Simona nu a putut sta departe de școală și fie s-a perfecționat urmând mai multe cursuri: Executive Leadership Development Course, Senior Spouse Leadership Seminar, ELDC Reading Program, The Facilitating, Leadership and Group Skills (FLAGS),  în cadrul Military Family Program- United States Army War College, ESL Class—USAWC AY 20, HACC, Central Pennsylvania's Community College, Psychology–“Perception, Memory & Thought” la Dickinson College, fie a fost voluntar în Cumberland Valley School District.

   Perioada petrecută împreună în SUA a fost un episod fericit care a mai șters din sacrificiile pe care toți le-au făcut de-a lungul timpului, deși părinții/bunicii au rămas acasă, liniștiți doar de momentele oferite de evoluția tehnologiei de care puteau beneficia pentru a se vedea și a comunica.

    Deși încă de mici au simțit și ei privațiunile vieții copiilor de militar, influența carierei militare a bunicului și cea a tatălui și-au spus cuvântul din plin, astfel încât Ștefan a luat decizia ca după absolvirea Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” Bistrița, la una din clasele de  matematică-informatică, să urmeze o carieră militară fiind admis în anul 2022 la Academia Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu, pe primul loc din 217 candidați- locuri repartizate pentru absolvenții liceelor civile. Rezultatele obțiune de el confirmă faptul că îi place ceea ce face, având deja experiența unor forme de pregătire în Israel, Letonia și SUA, la ultima pentru o perioadă de patru luni în cadrul unui schimb de experiență la nivel universitar la University of North Georgia, în perioada ianuarie-mai 2024, după susținerea unui test Toefel la limba engleză și a mediilor mari obținute la examenele din primul an. Important de menționat ar fi și faptul că în anul 2023 a participat la un concurs internațional Cadet-Nav organizat de Academia Forțelor Navale ,,Mircea cel Bătrân” Constanța, unde au participat studenți din șapte țări și unde a obținut locul trei la secțiunea de limba engleză.

     Și cum așchia nu sare departe de trunchi,  Iulia Maria este și ea interesată de urmarea unei cariere militare, dar ca medic. Acum este elevă în clasa a XI-a științele naturii bilingv- engleză la Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” Bistrița. Prin ambiție și perseverență cu siguranță visul va deveni realitate. A demonstrat asta în SUA, când a trebuit să se adapteze și să se integreze  într-un sistem de învățământ total diferit, cu colegi străini, într-o țară străină, cu o cultură nouă. Cu dorința de a reuși,  a depășit toate barierele obținând rezultate foarte bune atât acolo – a obținut și titlul de ,,Elevul lunii”, cât și la întoarcerea în țară, reintegrându-se ușor și obținând la finalul clasei a VIII-a, la Evaluarea Națională, o medie foarte mare care să-i asigure ocuparea unuia dintre primele locuri în clasa în care își dorea să ajungă. 

     Aceasta este o poveste de viață care confirmă încă o dată că valorile și principiile sunt transmise din generație în generație și chiar dacă viața de militar e una plină de sacrificii, provocări și privațiuni, dacă în familie există suport și înțelegere, cariera militară poate fi urmată. 

     Iorgu Haidău este colonel (rtg.),  Adrian Costaru este comandant de brigadă, având gradul de general de brigadă cu o stea, Ștefan Costaru este student caporal, anul II, iar partea feminină a familiei se bucură de reușitele acestora. Simona Costaru este fiică, soție și mamă de militar și este, așa cum îi spunea un bun prieten de familie, col.(rtg.) Dorin Filip ,,înarmată în armată”.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5