Dialog cu Suly Bornstein Wolff: Fă Rai din Ce AI

”Fă Rai din Ce AI” expoziția artistei israeliene Suly Bornstein Wolff la Galeria de Artă Contemporantă a Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, manager Alexandru Gavrilaș. Curatori: Vera Pilpoul (Israel) și Cleopatra Lorințiu (România).
 
- Menut Maximinian: Bine ați venit la Bistrița, e prima dumneavoastră expoziție în România ? 
- Suly Bornstein Wolff: A fost o reală bucurie pentru mine să fiu invitată să expun la Muzeul din Bistrița. Da este prima oara când expun în România. De fapt am planificat această expoziție acum ceva timp .
 
- M.M. Inainte de toate, tocmai pentru că v-am parcurs CV-ul atât de dens și bogat, v-aș întreba cum de ați ales Bistrița ca să expuneți? Am citit în presă că expoziția are drept co-curator ca să zic așa, pe scriitoarea Cleopatra Lorințiu și bănuiesc că întâlnirea cu ea a avut un rol esențial în alegerea dumneavoastră?
- S.B.W. Așa s-a întâmplat să fie, este prima mea expoziție în România și asta mă încântă. Acum doi ani Cleopatra era deputy director la Institutul Cultural Român din Tel Aviv, și alături de Adreea Shemesh, au venit să îmi vadă lucrările la expoziția mea personală de la Casa Artiștilor din Tel Aviv, aceasta era curatoriată de Vera Pilpoul și Arie Berkowitz.
După asta, Cleopatra și Andreea m-au invitat să expun și la sediul reprezentanței din Tel Aviv. Și imediat după asta au început discuțiile dintre Vera Pilpoul și Cleopatra Lorințiu, despre posibilitatea și necesitatea de a adduce arta mea și în România. Iar ea într-adevăr a avut ideea de a începe cu o expoziție a mea aici, la Bistrița.
 
- M.M. Expoziția aceasta este nu numai o formă de artă dar în același timp  o formă de atitudine a artistului-cetățean care sunteți. O parte însemnată din arta dumneavoastră merge în această direcție?
- S.B.W. Fiind eu un artist multidisciplinar, pe lângă pictură, am fost preocupată de artă prin reciclare, de mai multă vreme.
Iar ca femeie ce sunt, trăitoare în această lume și în acest secol, vă mărturisesc, sunt foarte interesată, ca să spun așa, mă privește tot ce ține de viitorul umanității. Schimbările climatice au devenit déjà incontrolabile.
Sunt, de asemenea, conștientă de faptul că înzestrarea mea artistică, dacă o compar cu tendințele mondiale, este limitată la statutul meu de om. Dar ca artist, cred că este important să trimit un mesaj în privința acestei problematici. 
Expoziția de la Bistrița se axează pe acest tip de artă, creată doar pe materiale reciclate. În acest fel, sporesc conștientizarea situației, cu speranța pentru frumusețea pe care o putem crea din materiale reciclate, în loc să acumulăm tot mai multe deșeuri și gunoi în lumea noastră.
 
- M.M. Expoziția dumneavoastră nu este doar o formă de artă, ci și o formă de atitudine a artistului cetățean. Este o pledoarie pentru reciclare, economie. Cea mai mare parte din arta dvs. merge în această direcție?
- S.B.W Cu excepția picturilor, care sunt de obicei ulei pe pânză, toate celelalte materiale din care am creat piesele expoziției mele și instalațiile, provin  din materiale care în mod obișnuit ajung zilnic la groapa de gunoi.
Le transform în lucrări de artă plastică care mai târziu sunt expuse în galerii și muzee din Israel și din întreaga lume. Dacă e hârtie, plastic, material textil, sticlă, tablouri pe pânză, toate se transformă sub mâinile mele în forme și forme noi. Un alt material cu care lucrez de mult timp, iar asta s-a intensificat în ultimii trei ani, sunt ”decupările” din picturile mele din trecut. Sunt picturi în ulei pe pânză, pe care le decupez în frunze mici și „ramuri” și creez din ele lucrări noi. Cele mai multe dintre ele prind chip într-o formă rotundă și arată tridimensional. Dragostea mea pentru cercuri, mandale, după care am tânjit ani de zile, este încă prinsă în lucrările mele. Eu numesc corpul acestor lucrări: „soft vitrage”, pentru a le deosebi de materialul dur și fragil cu care lucram înainte: sticlă și cristale. De asemenea, mi-au adus aminte de minunatul vitrage pe care l-am văzut în diferite biserici și case de rugăciune.
 
- M.M. Ați călătorit mult și prin lumea întreagă? Care au fost experiențele care v-au marcat?
- S.B.W. M-am născut în Sao Paulo, Brazilia, iar mai târziu am trăit timp de 3 ani în Toronto, Canada. Casa mea este în Tel Aviv, Israel și acolo mi-am întemeiat o familie. De-a lungul anilor mi-am dus lucrările prin  întreaga lume. 
  Când călătoresc, fie în Orientul Îndepărtat sau în Occident, îmi place să „experimentez” locul sub forma numeroaselor sale aspecte: cultură, peisaj, culori, arhitectură și multe altele. Interiorizez această totalitate doar pentru a o „pierde” mai târziu și a o scoate în evidență într-o formă și un limbaj care sunt speciale pentru mine. Efectele diferitelor culturi pot fi cu siguranță văzute și experimentate prin lucrările mele.
Cel mai important lucru pentru mine este să întâlnesc oameni, să fac conexiuni și să creez punți între culturi.
În timpul acestor expoziții este important să-mi expun arta unui nou public, este cu siguranță o parte a dialogului care este atât de important pentru un artist creativ și întărește credința în ceea ce fac. O văd ca pe o sarcină importantă, ca pe un apel. 
Prezentarea și sosirea în Bistrița a fost o experiență provocatoare și specială. Pe de o parte, cunoștințele istorice despre Holocaustul poporului evreu, care s-au acumulat și la Bistrița. În Bistrița a existat o comunitate evreiască, dintre care mulți au fost trimiși în lagăre de exterminare și au pierit. Pe de altă parte, am vrut să experimentez văzând și simțind aici și acum: am întâlnit oameni primitori, noi colegi și prieteni și mari artiști și artă locali. Sper că acesta este doar începutul prieteniei și colaborării.
- M.M. În afară de arta realizată din materiale reciclate, ce alt fel de artă plastică vă  atrage și o practicați?
- S.B.W. De mulți ani exersez pictura. Mai ales ulei pe pânză în care îmi plăcea să pictez peisaje, flori, copaci, precum și forme arhitecturale și clădiri. Ca persoană curioasă ce sunt  și artist multidisciplinar, creez obiecte din multe materiale și readymade pe care le încorporez într-un întreg.(Ready made, această tehnică constând în expunerea unor montaje de obiecte, detașate de funcțiile lor, organisme compuse din elemente industriale, roci, fragmente de opere de artă).
Creez din ele, instalații la scară largă.
 
- M.M. Soțul dvs., personalitate medicală cunoscută, a vizitat orașul nostru cu puțin timp în urmă. 
- S.B.W. Prof. Natan Bornstein, medic neurolog, soțul meu, are de mulți ani o intensă cooperare cu medicii din România și în acest context în urmă cu trei luni chiar a venit la Bistrița pentru o conferință medicală care include prelegeri despre AVC și prevenirea acestuia.
 
- M.M. Credeți  că această venire la Bistrița va avea o continuare pentru viitor? Există perspective de colaborare cu artiști locali?
- S.B.W. Sper cu adevărat că începutul contactului și al prieteniei dintre oameni este de neprețuit pentru dezvoltarea globală. Nu există nimic mai important ca a vorbi, a înțelege, a învăța unul despre celălalt. 
În ziua în care vom coborî barierele și vom deveni mai conștienți de aceste oportunități uimitoare de comunicare bidirecțională, lumea va deveni un loc mai bun în care să trăim. Și mai presus de toate cred în iubirea necondiționată. Și pentru aceasta, urmez o potecă care trece și prin Bistrița. După cum am spus, sper că acesta este doar începutul.
Aș vrea să revin la Bistrița. Cleopatra mi-a făcut cunoștință cu talentații artiști locali Maxim Dumitras și Eugen Alupopanu. Am fost foarte impresionat de sculpturile Maxim, precum și de muzeul interesant pe care l-a creat și mi-au plăcut picturile și desenele lui Eugen. Sper că vom colabora în viitorul apropiat atât în România, cât și în Tel Aviv.
 
- M.M. Vă mulțumim pentru invitația la expoziția dumneavoastră, pentru sensul ei artistic și cetățenesc, pentru că ați venit la Bistrița și vă mai așteptăm aici!
- S.B.W. Vă mulțumesc că m-ați invitat să fiu intervievată la revista dumneavoastră și sper să am ocazia să ne reîntâlnim  personal în curând.
(Traducere de Cleopatra Lorințiu)
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5