Deputatul Robert Sighiartău: În curând, în România vom avea impozitare progresivă. S-a îndeplinit dorința lui Marcel Ciolacu

După atacurile repetate împotriva oamenilor harnici,îi anunț pe cetățenii României și nu numai, ci și pe colegii mei liberali că, în curând, în România vom avea impozitare progresivă. S-a îndeplinit dorința lui Marcel Ciolacu. Am fost primul liberal care a anunțat acest lucru în emisiunea de ieri de la DCNews, a transmis deputatul Robert Sighiartău.
Robert Sighiartău, vicepreședintele PNL, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Răzvan Dumitrescu, că Ordonanța de Urgență privind impunerea cotei progresive ar fi deja elaborată și s-ar afla la Ministerul Finanțelor Publice.

”Eu vă spun aici în premieră că Ordonanța de Urgență privind impunerea cotei progresive este la Ministerul de Finanțe, este scrisă deja”, a spus Robert Sighiartău, adăugând ”nu de către ministrul nostru, ci de către secretarii de stat PSD”. ”Eu vă spun că astea sunt făcute în laboratoarele PSD”, a mai adăugat deputatul PNL, ROBERT SIGHIARTĂ, în interviul de la DCNews.

Comentarii

27/11/23 16:24
Radu

Trebuie mentionat că există două sisteme de impozitare şi anume cel care utilizează cota proporţională (cota unică) şi cel bazat pe cote progresive, fiecare cu avantaje şi dezavantaje.
Impozitarea în cote proporţionale sau unice respectă principiul egalităţii în faţa impozitelor, păstrându-se un raport constant între venit şi impozit, dar, în acelaşi timp, încalcă principiile de echitate fiscală deoarece nu are în vedere faptul că puterea contributivă creşte odată cu creşterea veniturilor realizate de diferite categorii sociale.
Impozitarea cu cote progresive compuse respectă principiile de echitate fiscală dar numai în cazul în care se combină cu sistemul impunerii globale a veniturilor, indiferent de sursa deprovenienţă.
Ambele sisteme de impozitare s-au utilizat în România. Astfel, până în 2005 s-a aplicat cota progresivă, după care s-a trecut la cota unică.
In prezent, impozitarea cu cota unică se aplică în şapte ţări din UE şi a fost utilizată pentru prima dată de Estonia (1991), fiind urmată de Letonia şiLituania (1994), Slovacia şi Serbia (2003) si România (2005). Este vorba în general ţări cu economii emergente cu o piata de capital reglementată si eficientă dar veniturile populatiei se afla in continuare sub media țărilor dezvoltate.
De aceea, orice modificare de cotă aferentă unui impozit, fie că este vorba de cota unică, fie că este vorba de cota progresivă, trebuie făcută pe baza unei analize cost-beneficiu astfel încât să se poată stabili impactul asupra principalilor indicatori macroeconomici, dar mai ales asupra deficitului bugetar.

28/11/23 09:44
Dorel

Cea mai corecta forma de impozitare, este cea " unica " ... pentru toata lumea, functie de venitul care-l are... Problema este ca-i o disproportie mult prea mare intre veniturile MARI si cele MICI, salarizarea nefiind conforma cu realitatea socialea din Romania , cosul minim zilnic si cu puterea de cumparare din piata libera . Pe vremea " impuscatului " ( cum le place patronilor sa-i zica lui Ceausescu ... ) era un raport de 1/7 , astazi este un raport " nedefinit " de mare intre BOGOTANI si cei SARACI si ne miram de ce lumea face greve si actiuni de protest, sau chiar le da " foc " celor bogati ... sau produc dezordine sociala... tocmai pe fondul acestei disproportii , incorectei si proastei gandiri in retribuirea muncii .
Intreb pe cei BOGOTANI, daca astazi salariul minim este de 3000 , atunci de ce lor nu le ajung 210.000 de lei ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5