Mădălina Oltean

De Bobotează, Jocul Junilor la Pinticu Tecii. Felicitări, oameni frumoşi!

Cotidianul Răsunetul mulţumeşte doamnei Adela Luca pentru canapeiul ( laiţa) dăruită studioului nostru!

“Croitoreasa cea vitează din Pinticu Tecii” așa cum a fost numită doamna Adela Luca de către presa bistrițeană în anul 2020 când a purtat steagul tricolor la Alba-Iulia în memoria localnicilor care au participat la Marea Unire din 1918, este persoana pentru care “NU POT” nu a fost niciodată scris.

În ziua de Bobotează, Adela Luca împreună cu soțul Ovidiu, Marieta și Ion Arcalean, au organizat pe cont propriu “Jocul Junilor”, aflat la cea de-a IVa ediție, dar prima după pandemia de Coronavirus.

Într-un cămin cultural arhiplin și cu binecuvântarea Părintelui Paroh Victor Vărărean, Pinticu Tecii a redevenit tezaurul folclor din secolul trecut. Costumele populare cu paiete și forme geometrice specifice acestei zone ale județului și-au arătat pentru o seară frumusețea și originea. Localnici de toate vârstele au participat pentru a trăi românește și creștinește.
Evenimentul a cuprins un program artistic deosebit, începând cu rugăciuni, colinde și continuând cu un joc bătrânesc din Pinticu, prezentat de fii satului. Atmosfera a fost animată de către Ceterașii de la Gherla împreună cu solistul Raul Oltean dar și tineri ai satului, fiica preotului, Patrisia Vărărean, tânăra Ștefania Danciu, Paul Pop, de care cu siguranță se va auzi mult în anii viitori datorită vocii deosebite și Mădălina Oltean, prin ochii căreia s-a văzut acest eveniment.
Dragostea de tradiții și patriotismul din sânge au determinat-o pe Ada, așa cum este cunoscută în zonă să-ți amenajeze o punte între origini și prezent, sub forma unui muzeu tradițional. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu acesta va fi deschis amatorilor de frumos în perioada următoare.
Deși greu încercată, rămasă orfană de mama de mică, Adela Luca este de o bunătate deosebită, o modestie aparte și un talent meșteșugăresc rar, iar alături de soțul ei și oamenii dragi, îmbogățesc un sat întreg și oferă generațiilor un exemplu de viață și de curaj, motiv pentru care merită toată aprecierea.
Astfel de evenimente păstrează vie tradiția noastră românească, ne aproprie unii de alții și ne fac să ne iubim mai mult!
În încheiere doresc să o citez pe Ada: “Eu îmi iubesc țara, nu aș pleca niciodată de aici. Vreau să vă spun câteva versuri din poezia ”Țara mea”, care au o importanță mare pentru mine, adaptate: Aici este țara mea și neamul meu cel strămoșesc/Aici eu să mor aș vrea/ Aici vreau eu să trăiesc”.

Comentarii

08/01/24 10:18
Archiudean Florentin

Felicitari organizatorilor! Vad că a fost un eveniment deosebit cum doar pinticanii stiu sa organizeze!! Pinticul se află pe mâini bune!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5