Cu viaţa mea, apăr viaţa! Ziua Protecției Civile, marcată la Bistrița!

Ziua Protecției Civile din România a fost marcată, la Bistrița, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud din municipiul Bistrița, printr-un ceremonial militar. Alături de salvatorii bistriţeni a fost prefectul Teofil Cioarbă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, viceprimarul Bistriţei – Sorin Hangan, medicul şef UPU – SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă – dr. Tiberiu Tudor, directorul administrativ al SCJU Bistriţa – Gabriel Szekely, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud – dr. Annabella Muzsi, dr. Cornelia Vlaşin – şef Serviciu Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Naţionale, reprezentanţi ai conducerii inspectoratelor din subordinea MAI. De asemenea, elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa au venit la momentul festiv.
Prefectul Teofil Cioarbă a subliniat în mesajul său faptul că protecţia civilă este o componentă majoră a sistemului securităţii naţionale, dar şi a comunităţii. Col. ing. Cristian Bucur, şeful ISU B-N, a transmis mesajul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Dan Iamandi.
În cadrul ceremonialului militar, un ofiţer şi trei subofiţeri au fost avansaţi în grad pentru rezultatele obţinute în misiunile încredinţate. În gradul de căpitan a fost avansat Paul-Mauriţiu Moldovan, în gradul de plutonier adjutant şef – Gheorghe Platon, în gradul de plutonier adjutant – Cristina Răcilă, iar în gradul de plutonier major – Grigore Guzu.
***
Protecția civilă a luat fiinţă în anul 1933 în România, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”.
Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
La nivel național, din anul 2004 activitatea de protecţie civilă se desfăşoară în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivel județean, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistrița” al județului Bistrița - Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5