ASTRA năsăudeană, la ceas de bilanț! Acțiuni de suflet în semestrul doi al anului 2023

4 iulie 2023 Despărțământul ASTRA Dej – președinte ec. dr. Radu Gavrilă, organiza manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de președinție Radu Gavrilă, 153 de ani de la înființarea Desp. ASTRA Dej și 33 de ani de la reluarea activităților actuale. După un parastas dedicat celor trecuți în veșnicie a urmat o conferință a prof. univ. dr. Ioan Chirilă – ASTRA – depășire a culturii române; biruință atunci, model astăzi. Programul a fost completat cu cântece prezentate de localnici și de oaspeți. De la Năsăud a cântat eleva Luiza Pop, însoțită de președintele Ioan Boțan, vicepreședinta Floarea Pleș, ing. Gavril Vaida, prof. Gabriela Herța – ASTRA Romuli și cântăreața Măriuca Rădulescu – corespondent Radio Diaspora.

8 iulie  2023 ASTRA Reghin – președinte avocat Doru Stelian Cătană, a găzduit ședința Comitetului Central al ASTREI care a luat în discuție pregătirea celei de a 115-a Adunare generală a Asociațiunii pe care doreau s-o găzduiască astriștii din Feștelița, raionul Florești, R. Moldova – președinte primarul Nicolae Tudoreanu; s-au purtat discuții referitoare la membrii cotizanți; s-au făcut propuneri la Statutul ASTREI; Diverse... De la ASTRA Năsăud au participat Ioan Boțan, Floarea Pleș, Ovidiu Maghiar și Vica Istrate. Ședința condusă de președintele Asociațiunii – prof. univ. dr. Dumitru Acu, a debutat cu o binecuvântare a preotului Vasile Roșca – secretarul ASTRI Reghin. De la Fetești, Basarabia participa D-l Ioan Muntean – primarul, care aducea două diplome cu două titluri de Cetățean de onoare al localității, pentru astriștii Ilie Frandeș și Sorina Blaj împlicați în donații cu cărți pentru Basarabia și sprijinirea cercurilor ASTRA din R. Moldova. La discuții au participat activ Radu Gavrilă – Dej, Ioan Boțan și Floarea Pleș - Năsăud, Valeria Bilț - Tg Lăpuș, Alina Talpoș - Somcuta Mare, Ioan Mihălțan – Blaj, Maria Cioica – Alba Iulia, avocații din Reghin ș.m.a. De la ASTRA Centrală au mai participat vicepreședinții Ioana Crețu – profesor universitar la Univ. „Lucian Bșaga” și economistul Dumitru Borțan. Discuțiile au continuat și-n faza socializării comune.

10 iulie la Muzeul Grăniceresc – director dr. Lucian Vaida, a fost organizată expoziția de pictură cu vânzare de tablouri, a artiștilor din oraș - Ioan Radu Nistor - fost director al Muzeului; Ana Nistor – elevă, fiica lui Marius Nistor – fost restaurator în cadrul Muzeului și fiu al D-lui prof. Ioan Radu Nistor; prof. Lucian Bichigean. Publicul participant s-a bucurat de explicațiile pertinente oferite de directorul Lucian Vaida și ale preotului Crin Triandafil Theodorescu. Înainte de socializare, în încheiere, a cântat D-na Ioana Roman.

15 07 2023. Un mesaj aniversar și urări de bine a transmis Despărțământul ASTRA Năsăud prin delagația alcătuită din prof. Gabriela Herța – președinta Cercului ASTRA Romuli, bibliotecara Sabina Gălan – ASTRA Ilva Mare și ing. Ștefan Ghioc – scriitor și membru al Cercului ASTRA oraș Năsăud, care au participat la sărbătorile aniversare ale Despărțământului ASTRA Carei – președinte ing. Daniela Ciută, aniversare care marca împlinirea a 100 de ani de la înființarea ASTREI careene (12 07 1923 – 12 07 2023), festivități găzduite de de Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” din Carei. În această perioadă lungă de timp, Despărțământul ASTRA Carei, prin activitățile desfășurate, a păstrat și a dus mai departe idedalurile înaintașilor privind vasta cultură românească, limba și obiceiurile poporului român în zona Careiului – aspecte atinse în cadrul simpozionului Centenar ASTRA Carei – trecut, prezent și viitor. Succes în desfășurarea lucrărilor și felicitări D-nei ing. Daniela Ciută – președinta Despărțământului ASTRA Carei. (Ec. Floarea Pleș - vicepreședintă Desp. ASTRA Năsăud, președinta Cercului ASTRA oraș Năsăud).

18 iulie La Casa de Cultură din Năsăud – director Ionuț Nistor a avut loc un spectacol caritabil pentru Andreea Ursachi din Sângeorz-Băi. În suita artiștilor județeni, și nu numai, care au susținut spectacolul se afla și copilul minune lansat de Cercul ASTRA Năsăud de la vârsta de 6 ani – Maria Luiza Pop,  iar participanții la spectacol au fost majoritatea astriști ai Cercului ASTRA oraș Năsăud.

28 iulie la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din oraș, sub genericul „Prietenii liberare”, D-na Claudia Talpoș - președinta Comisiei de Cultură a CL a organizat o impresionantă întâlnire cu oameni de afaceri și șefi de unități școlare sau private din oraș, în dorința ca oamenii să se cunoască mai bine, să dispară ura dintre ei și disprețul unora față de alții, să existe o bună înțelegere între ei, indiferent de culoarea lor politică. Din partea ASTREI a participat D-na Floarea Pleș - președinta ASTREI pe oraș și Cetățean de onoare al orașului. Activitatea s-a bucurat de prezența D-nei Diana Morar – deputat în Parlamentul României, a D-lui Ioan Turc – primarul Bistriței, a D-nei Calo Viorica – consilier județean, Daciana Legendi – inspector școlar, Marius Bodea – viceprimarul orașului Năsăud, Steluța Vâju, directorul Colegiului Național „G. Coșbuc” Năsăud. Activitatea a fost condusă de amfitrionul întâlnirii, D-na Claudia Talpoș, care-și prezintă oaspeții și scopul acțiunii, oferindu-le apoi, copiilor talentați și instruiți de soțul Domniei Sale, Ioan Talpoș, prilejul de a se manifesta artistic. Discuțiile au continuat sub semnul bunului simț, atât a celor din prezidiu, cât și a celor din sală. D-na Floarea Pleș s-a oferit la locul și rolul ASTREI în zilele noastre, promovând valorile și tradițiile românilor moștenite de la înaintași. S-au acordat diplome tuturor participanților.

29 iulie, la Casa de Cultură Năsăud – manager Ionuț Nistor, Cercul ASTRA oraș organiza a IX-a ediție a sărbătoririi Zilei Imnului Național la care participau majoritatea astriștilor din oraș, inclusiv D-na Măriuca Rădulescu de la Radio Diaspora. S-a intonat Imnul național iar preotul Florin Rus a rostit o rugăciune de binecuvântare, continuând cu amănunte privind rolul Mitropolitului Andrei Șaguna în fruntea ASTREI. Istoricul Imnului Național a fost prezentat de președintele Ioan Boțan care s-a referit și la autorul textului Deșteaptă-te, române, precum și la autorul muzicii, Anton Pann. A fost prezentată și revista Astra Năsăudeană, nr. 21/ semestrul I 2023 de către redactorul șef – Mircea Daroși – președinte al Secțiunii literare a Desp. Năsăud. D-na Lucreția Mititean a prezentat cartea Luminiței Rus Cincea, Petalele gândului, la care a semnat și prefața. Au adus elogii Claudia Talpoș, Floarea Pleș și Ioan Seni. Înainte de socializare a cântat piese din zona Năsăudului D-na Ioana Roman.

17 aug. 2023. Centrul de seniori al Primăriei împreună cu Centrul de seniori al orașului, sub îndrumarea D-nelor Valeria Bodescu – coordonatorul Centrului de vârstnici și Claudia Talpoș - președinta Comisiei de cultură în Consiliul Local, au organizat o excursie la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Mănăstirea Florești, Lacul Tarnița etc, creînd o mare bucurie în sufletele acestor vârstnici, dintre care mulți astriști. Felicitări organizatorilor.

17 aug. 2023 s-a stins din viață d-l Ilie Frandeș - secretarul ASTREI Reghin. A fost un mare om de cultură, un mare jurnalist, un mare astrist, un mare realizator și reporter la Ardeal TV, reușind numeroase emisiuni în care a redat și realitatea năsăudeană iar prin această reușită să închege o adevărată prietenie între cele două ASTRE, Reghin și Năsăud. Dumnezeu să-l aibe în paza Lui.

20 august, în Biserica ortodoxă din Telciu își lansa cartea În Siberii de gheață, autoarea Rodica Fercana, fiică a satului care trăiește însă în Bistrița. Editorul cărții, juristul Dorin Radu Barna a prezentat cartea în plenul credincioșilor prezenți în biserică. Au adus elogii și pr. Dănuț Părăscan precum și d-nii col. r. Dr. Vasile Tutula, prof. Ioan Seni, prof. Mircea Daroși, col. r. Ioan Boțan, care i-a oferit și o diplomă de merit din   partea ASTREI năsăudene, și col. Ioan Cordovan care i-a oferit o diplomă din partea Societății Cultul Eroilor BN. Au mai fost prezenți astriștii Ioan și Lucreția Mititean, Maria și Nechita Bumbu, Claudia Talpoș, Ioana Lăpușneanu, Macedon Tofeni, Sabina Gălan, col. r. Ioan Cordovan, Valer Toderici, Raveca Vlașin, Zamfira Toderici. Felicitările au continuat și la socializarea care a urmat.

25-28 aug. 2023, la cea de-a 115-a Adunare anuală a Asociațiunii ASTRA, care a fost găzduită de astriștii din Feștelița, raionul Florești, R. Moldova, președinte primarul Nicolae Tudoreanu, au participat astriștii năsăudeni ec. Vica Istrate – secretar financiar, ing. Ovidiu Maghiar – secretar arhivar și ec. Luminița Cincea Rus din partea secțiunii de tineret. Delegații și-au suportat singuri deplasaarea. Fiecare a primit din partea gazdelor câte o diplomă de excelență. Au participat delegați ai despărțămintelor din R Moldova, cât și președinți ai filialelor din țară: Areta Moșu - Iași, Ioan Mihălțan - Blaj, Maria Cioica - Alba Iulia, Mircea Gh Dragoș - Codlea. Principalele dezbateri s-au purtat în jurul modificărilor din Statut. Au onorat adunarea și reprezentanții Bisericii din Basarabia care au binecuvântat adunarea și au oficiat parastasul pentru cei decedați. Președintele Asociațiunii – prof. univ. dr. Dumitru Acu i-a felicitat pe toți cei care au depus eforturi în buna reușită a adunării.

La 29 aug se comemorau de ASTRA Carei victimele Dictatului de la Viena prin depuneri de coroane și susținerea de alocuțiuni la Monumentul așezat în curtea Bisericii „Sf. Apostol Andrei”. Năsăudeni n-au putut participa, dar au felicitat-o pe președinta Daniela Ciută pentru reușita acestor festivități.

În 4 sept. Cercul ASTRA oraș Năsăud prin președinta Floarea Pleș a organizat la Casa de Cultură un simpozion dedicat Zilei Limbii române (31 aug.), ediția a IX-a. A impresionat conferința profesorului Mircea Daroși – președintele secțiunii literare și redactorul șef al revistei Astra Năsăudeană. Au adus completări președintele Ioan Boțan și prof. Ioan Seni. Au fost prezentate principalele aspecte de la adunarea anuală a Asociațiunii ASTRA, adunare găzduită de astriștii din Feștelița, R. Moldova, - președinte Ioan Tudoreanu, primarul orașului (25-28 aug. 2023). Delegația astriștilor năsăudeni era alcătuită din ec. Vica Istrate – secretar financiar al Desp. Năsăud, ing. Ovidiu Maghiar – secretar al Desp. Năsăud și Luminița Cincea Rus – membru al secțiunii de tineret. Delegația a prezentat cu cinste ținutul năsăudean, atât prin portul popular năsăudean cât și prin mesajul transmis. Fiecare a primit diploma de merit. În cadrul programului dedicat Limbii române au fost prezentate și cărțile editate în ultimul timp: Iacob Naroși, Publicistică literară (2018-2020), editura Pim, Iași, 2021 și volumul Liviu Rebreanu și marea criză, aceeași editură, același an; Macedon Suciu, Laudațio, cartea corului Bisericii nr 2 Năsăud, editura Ecou Transilvan și vol. Pelerinaj în Țara Sfântă, aceeași editură, 2023; Luminița Rus Cincea, Petalele gândului, editura Napoca Star, 2023; Macedon Tofeni, Nora, editura Castrum, 2023, anunțând că mai are în lucru încă două cărți; Ioan Boțan, Liviu Rebreanu Țăranul, pământul și satul românesc, editura Ecou Transilvan, 2022; Floarea Morar, Viața între râs și plâns, editura George Coșbuc, Bistrița, Întoarcerea la dragostea dintâi, editura Giroc, 2023; Cărțile au fost prezentate de Lucreția Mititean, Floarea Pleș, Ioan Seni, Ștefan Ghioc, Ioan Cordovan care anunță și intenția de a crea pe Valea Bârgăului un nou despărțământ. Profesoara Ana Vaida a recitat consistent din Adrian Păunescu. Evenimentul deschis prin binecuvântarea preotului Florin Rus, se încheia printr-un frumos recital de cântece interpretate de Vișu Vaida, Maria Luiza Pop și Ioana Roman. Clipele de socializare au fost bine venite.

Duminică, 10 sept. la catedrala din centrul orașului a fost întâmpinat cu flori și cântece și cu mare bucurie, Sfinția Sa Mitropolitul Andrei Andreicuț, de un sobor de preoți năsăudeni, membri ai Cercului ASTRA oraș, în frunte cu protopopul Ioan Dâmbu, urmat de preoții Leon Pop, Lucian Greabu, Florin Rusu. Mai tânărul preot Mihai Iustin Sermeșan, fiul preotului Ovidiu Sermeșan a filmat întreaga procesiune, ca și artista de muzică populară Măriuca Rădulescu care a transmis evenimentul la Radio Prodiaspora în străinătate și pe Etno. Florile au fost înmânate de eleva de clasa a IV-a Maria Luiza Pop, o viitoare speranță a muzicii populare românești din Țara Năsăudului iar Alina Ceuca a încântat mulțimea de credincioși cu o priceasnă. Sfânta Evanghelie a fost citită de Alin Pița, elev al Mitropoliei Clujului.

În 14 sept. 2023, la Blăjenii de Sus, Primăria din Șântereag – primar Ioan Bob, și Societatea Cultul Eroilor Bistrița-Năsăud – președinte col. r. Gheorghe Tanco, au organizat a VIII-a ediție a simpozionului „Eroii județului Bistrița-Năsăud – eroi ai neamului românesc, general Grigore Bălan”, cu implicarea Societății VRR de la Cluj-Napoca (col. r. Ioan Cârcu, col. r. Vasile Măgerușan, col. r. Dr. Vasile Tutula) și a Asociațiunii ASTRA, Despărțământul Năsăud (col. r. Ioan Boțan – președinte, prof. Ioan Seni – președinte de onoare, Macedon Tofeni – redactor șef al revistei Glasul Armadiei, Ioan și Lucreția Mititean – Liga Scriitorilor Năsăud, col. r. Ioan Cordovan – președinte Cerc ASTRA Bârgău...). Pe lângă cei nominalizați deja, s-au mai implicat și d-nii colonei Marian Dospina, Nicolae Pop, Marius Chiuzan, familia Toderici de la Cluj, familia Valeriu Mureșan de la Chiuza, poeta Rodica Fercana de la Bistrița ș.m.a. din partea gazdelor. Reprezentanți deosebiți a avut și Brigada Mecanizată nr. 81 Bistrița. Cele patru conferințe au ridicat calitatea acestei ediții. La parastasul și depunerea de coroane la bustul generalului Grigore Bălan a participat și vicepreședintele CJ BN – Dna Cameia Tabără și delegați ai Prefecturii. A impresionat plăcut fanfara și garda de onoare. Primarul Ioan Bob s-a dovedit și de data aceasta la nivelul celor mai exigente așteptări.

Muzeul Grăniceresc găzduia în data de 18 septembrie expoziția de pictură și grafică a profesorului Bogdan Mihai Spiridonică și a nepoatei sale, expoziție la care au participat majoritatea astriștilor din oraș, printre care Niculina Vlașin, Claudia Talpoș, Vișu și Ana Vaida, Valentina Georgescu, Ovidiu Maghiar, Nechita Bumbu, Nelu Nistor, Ștefan Ghioc, Ica Tămaș, familia Sâmihăian... Au oferit explicații pertinente directorul Lucian Vaida, preotul Crin Triandafil Teodorescu, Ionela Dragu și însuși autorii, a căror operă este o frumoasă reușită.

24 sept. 2023. Timp de o săptămână la Parva, jud. BN, la punctul turistic din localitate s-a organizat Tabăra internațională de Creație Artistică „Armonii cromatice” Parva – Bistrița-Năsăud ELEIN – AIR, ediția I., Coordonator proiect – primarul comunei Ioan Strugari și Maria Carmen Ștefănescu. La acest proiect au participat mai mulți profesori de desen, absolvenți ai Institutului de Arte, profesioniști din întreaga țară, majoritatea activi și în prezent – profesori. Năsăudul a fosat reprezentat de astristul Cercului ASTRA oraș Năsăud, pictorul verde Nechita Bumbu care, cu lejeritate și fără a se ascunde de cei prezenți, a pictat în maxim o oră un tablou de toată frumusețea, ceea ce a uimit pe toți participanții. Și de data aceasta și-a spus cuvântul talentul și priceperea cu care este dotat Nechita Bumbu de către Bunul Dumnezeu, fără a avea o pregătire (școală) în domeniu. La închiderea Taberei de pictură, participanții la eveniment s-au oprit la domiciliul pictorului verde Nechita Bumbu, felicitându-l pentru picturile expuse în toată casa, dorindu-i sănătate și inspirație în creația de artă proprie.

Joi, 28 sept. 2023 la Liga Scriitorilor din Cluj-Napoca, președinte Alexandru Florin Țene, în colaborare cu Editura Ecou Transilvan – director Nadia Fărcaș și Dl Iulian Patca – scriitor, câțiva astriști năsăudeni și-au lansat cărțile editate recent. Astfel, Rodica Fercana și-a lansat volumul In Siberii de ghiață, carte editată în anul 2023; Ioan Mititean – președintele Ligii Scriitorilor Năsăud împreună cu soția Lucreția Mititean și-au lansat volumul Punte spirituală între două lumi, volum editat în anul 2023; Macedon Tofeni și-a lansat volumul Nora sau O mie și una de dimineți, tipărit în 2023. Domnia Sa a prezentat și revista Glasul Armadiei, al cărui redactor șef este. Din delegație a mai făcut parte și Pompei Pop din cartierul Liviu Rebreanu Năsăud.

Vineri, 29 sept. Cercul ASTRA Josenii Bârgăului – președinte col. r. Ioan Cordovan, a organizat o întâlnire lunară cu astriștii cercului având în program următoarea ordine de zi: Informare privind activitatea cercului pe luna august și proiectul pe luna următoare; Istoricul școlii din Joseni caree a împlinit 195 de ani; Informare privind participarea unei delegații de astriști (Gheorghe Tanco, Ioan Cordovan, Marian Dospina, Ioan Gaftone) la dezvelirea monumentului Grigore Bălan la Arcuș, Sfântul Gheorghe, unde a căzut în luptă generalul.

Luna octombrie a fost deosebit de bogată în evenimente educative. Astfel, în 2 oct. 2023 la Centrul de zi pentru persoane vârstnice, coordonat de D-na Valeria Bodescu, în colaborare cu Primăria, Consiliul Local și Cercul ASTRA oraș, prin astrista Iolanda Bodea, s-a organizat o întâlnire cu persoane vârstnice, majoritatea fiind astriști, unde s-a dezbătut o temă de sănătate – Cancerul – o boală necruțătoare care poate fi prevenită sau suportată mai ușor. Întâlnirea s-a încheiat cu un scurt program artistic: a cântat Gavril Vaida și a recitat Ana Vaida, creindu-se astfel, o stare de drag pentru o viață frumoasă și sănătoasă. În aceeași zi, la Muzeul Grăniceresc era vernisată expoziția de pictură a astristei Ana Maria Bodea, cu domiciliul în Germania. La vernisare au luat cuvântul directorul Lucian Vaida și preotul Crin Triandafil Teodorescu. Au pareticipat mulți năsăudeni, marea lor majoritate fiind membri ai ASTREI, printre care și viceprimarul Marius Bodea – specialist în arte plastice sau familia Ana și Vișu Vaida care s-au exprimat prin vers și cânt.

În zilele de 7-9 oct. 2023 prof. Ioan Seni – președinte de onoare ASTRA Năsăud, participa la o sesiune națională de istorie (Vălenii de Munte, Prahova) vorbind despre împlinirea a 130 de ani de la Adunarea ASTREI găzduită de astriștii năsăudeni (23-24 oct. 1893). A fost însoțit de ing. Ștefan Ghioc care s-a întreținut activ cu marele maestru al Ordinului Teuton din România, preotul ortodox Ioan Șmuc din București. Sesiunea de lucrări a acoperit toate regiunile țării iar conferențiarii au făcut făcut între ei un larg schimb de idei.

11 oct. la Blaj a fost primită delegația ASTREI Năsăudene – prof. Ioan Seni, bibliotecara Sabina Gălan din Ilva Mare și ing. Ștefan Ghioc la cea de a treia ediție a serbărilor dedicate Școlii Ardelene în cadrul căreia au fost audiate conferințe de înalt nivel științific susținute de președintele Academiei Române – Ioan Aurel Pop (online), de prof. univ. Ioan Buzași, prof. Șt Tatay-Baltă și ec. Ioan Mihălțan – președintele ASTREI Blaj care anterior, și-a sacrificat din timpul liber pentru a ne oferi date cât mai importante despre Câmpia Libertății, despre monumentele Blajului și despre ASTRA și cultura blăjeană.

12 octombrie la Dej se organiza de către Despărțământul ASTREI – președinte ec. dr. Radu Gavrilă, galeria de artă a astriștilor dejeni. De la ASTRA Năsăud a fost invitat pictorul verde Nechita Bumbu din Nepos care a expus peste 40 de tablouri. A fost însoțit de soție și familia Rodica și Mircea Daroși. Expoziția a fost vizitată de dejeni mai multe zile.

12 oct. la Cluj-Napoca Asociația VRR și-a ținut adunarea anuală în care și-au analizat împlinirile și și-au stabilit programul lunilor următoare. Unii dintre ei sunt și membri ai ASTREI Năsăud – col. dr. Vasile Tutula, col. Vasile Măgerușan și soția Ana, col. Ioan Cârcu ș.a. De la Năsăud au participat astriștii prof. Ioan Seni și ing. Ștefan Ghioc. Conferința a fost prezentată de prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan – ambasador la Vatican și la Bruxel care prezenta Locul și rolul României în relațiile internaționale și mai ales europene. Diplome de merit au fost trimise și la Năsăud astriștilor Ioan Boțan, Floarea Pleș, Steluța Vâju, Anca Mariana Cârcu, Ioan și Lucreția Mititean ș.a.

În 20 oct. la Josenii Bârgăului, Școala Gimnazială primea numele scriitorului Aurel Rău, prezent la festivitățile organizate de Consiliul Local și Primărie – primar Nicolae Vrâncean la care erau prezenți și reprezentanții ASTREI Bârgău – președintele Ioan Cordovan și Ioan Păduraru precum și alți reprezentanți ai instituțiilor de educație.

În 25 oct., ora 11,30 Cercul ASTRA oraș Năsăud – președinte ec. Floarea Pleș a organizat simpozionul dedicat Zilei Armatei Române, ediția a IX-a. Era și ziua când se aniversau cei 87 de ani împliniți de președinta Floarea Pleș. Cu acest prilej primarul Dorin Vlașin a adus elogii binemeritate sărbătoritei. Conferința dedicată Zilei armatei a fost ținută de col. dr. Vasile Tutula iar col. Ioan Boțan a adus noi elogii armatei române. Au fost lansate mai multe cărți editate la nivelul anului 2023: Despre cartea Simboluri iostorice și culturale ale orașului Năsăud. Monumente, clădiri, obiective și alte locuri emblematice, autor Floarea Pleș, editura Ecou Transilvan, al cărui manager Nadia Fărcaș a adus elogii binemeritate autoarei. La fel au procedat și ceilalți vorbitori – profesorii Ioan Seni, Mircea Daroși, Ana Vaida și președintele Ioan Boțan, care i-a înmânat și Diploma de Merit pentru întreaga activitate la ASTRA. Despre cartea scriitorului italian Enrico Del Gaudio, Cain uccide ancora a vorbit Claudia Talpoș și Nadia Fărcaș. Participanții au putut aprecia și expoziția de peste 40 de tablouri ale pictorului Nechita Bumbu. Festivitatea a continuat cu un moment artistic susținut de cantautorul Sorin Găzdac, Gavrilă Vaida, Maria Luiza Pop și Luminița Cotu. A recitat din creația poetului George Coșbuc profesoara Ana Vaida. Au mai intervenit cu aprecieri și propuneri președintele Ioan Boțan, medicul Florian Purghel, col. Vasile Măgerușan, scriitorul Ioan Mititean,  prof. Gabriela Herța, redactorul șef al revistei Glasul Armadiei – Macedon Tofeni, președinta comisiei de cultură în CL – Claudia Talpoș, viceprimarul Marius Bodea ș.a. O mică socializare a încheiat frumoasa festivitate.

În 26 oct. la Centrul de vârstnici din Năsăud au fost sărbătoriți toți cei ce-și aveau ziua de naștere în luna octombrie, mulți dintre ei fiind membri ai ASTREI. Programul artistic susținut de binecunoscuții Sorin Găzdac, Gavrilă Vaida, Cornelia Bodescu și Măriuca Rădulescu a completat fericit buchetul de felicitări și urări de bine oferit sărbătoriților.

26 oct a fost ziua când, la Muzeul Grăniceres s-a lansat cartea inginerului Ștefan Ghioc, Marea trecere, un volum de 18 povestiri prezentate remarcabil de scriitorul Nicolae Băciuț din Tg. Mureș. Au adus elogii binevenite preoții Crin Triandafil Teodorescu, preotul romano-catolic Attila Kiș din Rodna, preotul dr. George Celsie, Ioan Seni și Ioan Mititean. Au onorat cu prezența lor și secretarul Ovidiu Maghiar, redactorul șef Macedon Tofeni, președinta Claudia Talpoș, familia Ghioc (soția și fiica), ing. Luminița Goga, prof. Cornel Pop ș.m.a. D-l Gavril Vaida a cântat celebrul cântec Ulciorul, de Omar Khayyam.

11 nov. Adunarea anuală a ASTREI Șomcuta Mare. Deledați ai ASTREI Năsăud: col. Ioan Boțan – președinte, prof. Ioan Seni – președinte de onoare, Macedon Tofeni – redactor șef al revistei Glasul Armadiei. În prezidiu: avocat Doru Stelian Cătană – președinte ASTRA Reghin, prof. univ. dr D-tru Acu – președinte ASTRA Centarlă - Sibiu, prof. univ. dr. Gh Abrudan – UBB Cluj-Napoca, prof. Alina Talpoș, dir. Liceul „I.Buteanu”, președ. ASTRA Șomcuta Mare, primar Gh. Ioan Buda, dr. Radu Gavrilă – Dej, Ioan Boțan-Năsăud.

25 XI La Muzeul Liviu Rebreanu au fost prezenți numeroși astriști năsăudeni care s-au bucurat pe cinste de succesul lansării cărților D-lui Varujan Vosganian, cărți pe care le-au și cumpărat. Năsăudenii aduc mulțumiri tuturor celor implicați în această reușită, mai ale D-lor Alexandru Câțcăoan, Ilovan Valer și scriitorilor din țară prezenți.

30 nov. De Sf. Andrei, Cercul ASTRA oraș s-a întrtunit la Biserica nr. 1 pentru parastasul dedicat astriștilor năsăudeni trecuți la cele veșnice. Preoții Florin Rus și dr. Lucian Greabu au etalat întreaga listă a tuturor membrilor ASTRA care s-au evidențiat în menținerea imaginii orașului Năsăud de oraș al culturii, oraș al academicienilor, fie ei dascăli, profesori, medici, juriști, oameni de afaceri sau simplii economi. Pr. Florin Rusu a scos în evidență viața și activitatea Sfântului Andrei în spațiul românesc, respectiv al Sf. Andrei Șaguna în fruntea ASTREI. Cele de trebuință au fost asigurate de secretarul Ovidiu Maghiar.

1 Decembrie a adunat pe o vreme rece și ploioasă, un număr mare de astriști care și-au depus coroana de flori la Monumentul Eroilor, alături de coroanele Primăriei, C.L., Prefecturii, Școlilor din oraș și a celorlalte instituții din oraș. Parastasul dedicat înbaintașilor merituoși a fost îndeplinit de preoții ortodocși din oraș. Cuvântul primarului Dorin Vlașin a fost ascultat cu multă atenție iar vinul fiert și sarmalele au fost pe gustul și așteptările tuturor participanților. Coroana ASTREI a fost achitată de Ovidiu Maghiar.

ASTRA Năsăudeană se bucură apriori ca cea de-a 26 ediție a Festivalului ilvean de colinde și obiceiuri de iarnă ce va fi găzduită de Lunca Ilvei (27 XII 2023) să atingă cel puțin valoartea celorlalte 25 de ediții precedente. Astriștii năsăudeni vor fi prezenți cu diplome de merit, dacă vor fi invitați.

Starea de sănătate nu mi-a permis să pot completa corespunzător breviarul și pe lunile noiembrie și decembrie 2023...

Ec. Floarea Pleș, președinte ASTRA oraș,

Vicepreședinte al Desp. ASTRA Năsăud

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5