Alegeri la Asociaţia Cultul Eroilor! Cine face parte din Biroul executiv al Filialei Bistrița-Năsăud!

Pe 28 noiembrie,  când se împlineau 105 ani de la Unirea Bucovinei la Țara Mamă, Societatea Culturală CULTUL EROILOR Bistrița-Năsăud își avea Adunarea de alegeri în cadrul căreia un loc aparte avea Simpozionul dedicat Marii Uniri din 1918.

Festivitatea începea cu Imnul Țării, după care se intra în ordinea de zi și președintele col. r. Gheorghe Tanco prezenta un raport amplu și bogat, fiind nuanțate principalele împliniri, printre care: inființarea a 11 Cercuri Scolare Cultul Eroilor prin care tinerii de azi să-și cunoască mai bine istoria și făuritorii ei; inființarea  a 3 subfiliale (Șieu, Mijlocenii Bârgăului și Prundu-Bârgăului) pentru a înteți și mai mult cunoașterea istoriei eroice în județul nostru; s-a respectat și întărit tradiția Seminarului de istorie de la Blăjenii de Sus în care au fost cuprinși noi conferențiari, lărgindu-se abordarea tematicii istorice; a continuat cu rezultate deosebite concursul școlar anual „Eroul din familia/ localitatea mea”, condus remarcabil de profesoara Cristina Rusu, acordându-se premii și diplome elevilor câștigători și profesorilor îndrumători; a fost realizată expoziția de fotografii a celor 153 de monumente ale eroilor din județul Bistrița-Năsăud, expoziția fiind vernisată și la Cluj, în cadrul acțiunii din octombrie a societății Virtus Romana Rediviva.

Tot președintele Gh. Tanco a precizat și principalele acțiuni din proiectul acțiunilor viitoare: menținerea și dezvoltarea tradiției în organizarea concursului școlar anual și a simpozioanelor de istorie de la Blăjenii de Sus, prilejuite de festivitățile Zilei Naționale; întărirea parteneriatului cu instituțiile școlare de învățământ și atragerea a cât mai multor tineri alături de obiectivele filialei județene Cultul Eroilor; realizarea unui volum tipărit cu monumentele eroilor din județ; obținerea sau acordarea suportului oficial administrațiilor locale în activitatea lor de ridicare și întreținere a monumentelor eroilor, ca interfață în relația societății civile cu instituțiile militare, Direcția județeană de patrimoniu sau Oficiul Național pentru Cultul Eroilor; cooperarea cu instituțiile administrației locale și județene pentru îndeplinirea obiectivelor filialei județului nostru; Pentru siguranța îndeplinirii proiectului de program s-a trecut la remanierea conducerii Societății încât aceasta arată astfel: Biroul Societății: Președinte - col. r. Gheorghe Tanco; Primvicepreședinte – col. r. Marian Dospina; Vicepreședinți - Ioan Seni, Viorel Pupeză, Gheorghe Șanta, Rusu Cristina; Secretar executiv - col. r.  George Sas; Membrii: preotul Marțian, preotul Crin-Triandafil Theodorescu, preotul Ioan Frișan, domnii Marius Chiuzan, Paul Petrovan, lt.col. Zegreanu (Bg.81 Mc.), plt. adj. rz. Florea Traian, prof. Elena Cîmpan, preotul Ioan Vasile Frișan; Membrii supleanți: Bogdan Bejinaru (șef muzica militara gzn. Bistrița), sg. Pop Vlad; Purtătorul de cuvânt: Petraș Lucian.

Atât raportul și proiectul de program, cât și componența noii conduceri au fost aprobate în unanimitate.

Primvicepreședintele col r Marian Dospina, deschizând simpozionul dedicat eroilor Marii Uniri cere un moment de reculegere pentru foștii parteneri Adrian Mănarcă și Mircea Calu, după care prezintă oficialitățile prezente – suprefectul Ioan Zăgrean, vicepreședinta Camelia Tabără și viceprimarul Hangan, apoi arată că în urmă cu 105 ani, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei la care au participat 74 de delegați ai Consiliului Național Român, 13 delegați ai ucrainienilor, 7 ai germanilor și 6 ai polonezilor, a adoptat moțiunea privind „Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”. Actul unirii Bucovinei cu România a fost consfințit de regale Ferdinand I prin decretul din 18/31 dec. 1918. Din nefericire, prin tratatul Ribentrop-Molotov semnat la Moscova în 23 aug. 1939, atât Bucovina, cât și Basarabia au fost răpite de la sânul Țării Mame de Rusia comunistă, obligându-le la un nou destin. Orașele Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă vor ajunge sub ruși care vor face distribuiri de teritorii și către ucrainieni. Odiosul tratat afecta și țări ca Polonia, Cehoslovacia și Țările Baltice, dar în anul 2009 acest tratat a fost anulat pentru țările europene și cele baltice, mai puțin pentru România! Doar starea de pace în lume și respectarea Statutului minorităților îi mai poate salva pe românii înstrăinați și aflați astăzi sub comandă ucrainiană!

Talentatul violinist Cristea Robert Crisztian de la Liceul de Artă „Tudor Jarda” a prezentat magistral la vioară mai multe piese muzicale printre care și Balada de Ciprian Porumbescu, fiind viu și intens aplaudat. Preotul Crin Triandafil Theodorescu a prezentat în stilu-i propriu, atractiv și documentat, expunerea „Țara de spirit”, cu referiri la Marea sărbătoare a Unirii de la Alba Iulia, scoțând în evidență conștiința românilor de-atunci… Alt moment muzical coregrafic și literar a fost excelent prezentat de elevii Liceului Sanitar prin efortul profesoarei Laura Mariana Vultur care a insistat pe jertfa eroilor Marii Uniri închiși ulterior de comuniști în pușcăriile regimului totalitar. Un material interesant și bine documentat a fost prezentat de prof. dr. Marin Popan, referitor la Viața cotidiană și administrativă locală în Bistrița în perioada 1914-1918, cu aspecte concrete privind starea de spirit în preajma Marii Uniri. Un moment artistic deosebit de bine primit de participanți a fost cel pregătit de profesorul Mihai Eugen Raita care, personal sau cu grupul său de interpreți a prezentat marșuri militare și colinzi, entuziasmând întru totul asistența. În încheierea simpozionului președintele col. Gheorghe Tanco s-a referit la intrarea armatei române în Transilvania, după actul democratic de la 1 Decembrie, pentru protejarea populației civile atacate de insurgenți sau militari unguri care doreau anularea reușitelor democratice ale românilor și reocuparea Transilvaniei. Mai mult, armata română a respins atacurile armatelor maghiare, restabilind ordinea la Budapesta și salvarea Ungariei de la comunism prin înfrângerea regimului instalat de Bela Kun. În timpul ostilităților, civilii maghiari au fost ajutați de armata română cu hrană și medicamente, fiind bine apreciați.

Întrunirea s-a încheiat într-o atmosferă de înaltă conștiință civică, fiecare participant asumându-și cu optimism programul următor, dedicat zilei de 1 Decembrie.

 

Ioan Seni, Năsăud

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5