„ZILELE OPEREI CONSTANTIN PAVEL” EDIŢIA I (19 - 21 mai 2010)

Demersurile către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în vederea asigurării bazei logistice pentru o nouă sărbătoare, anuală, sub numele “Zilele Operei Constantin Pavel”, spre cinstirea memoriei ctitorului Operei Române din Cluj, născut la Bistriţa Bârgăului au fost încheiate şi incluse în programul cultural al judeţului.

Prima ediţie “Zilele Operei Constantin Pavel" 2010, au avut loc la Bistriţa Bârgăului şi Bistriţa în zilele de 19 şi 21, în frumoasa lună mai, care a adus primăvara muzicii de operă româneşti, înfiinţate la Cluj.

"Zilele Operei Constantin Pavel", a fost o primă ediţie a unei sărbători care se va desfăşura anual, spre cinstirea memoriei edificatorului primei instituţii de operă românească şi este o manifestare cuprinsă în acţiunile Ministerului Culturii şi Cultelor, Consiliului Judeţean, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj – Napoca şi Primăriei comunei Bistriţa Bârgăului. O sărbătoare bine aleasă, de către organizatori, în frumoasa lună mai, în care au avut loc trei momente cruciale: naşterea lui Constantin Pavel, la 21 mai 1884, inaugurarea primei opere naţionale la Cluj, în 25 mai 1920 şi trecerea la cele veşnice a marelui artist, în 9 mai 1945.

Constantin Pavel a fost o personalitate gigantică în cultura românească a vremii sale, un artist desăvârşit: tenor de talie europeană, ctitor şi director de operă, regizor şi scenarist, care a pus fundamentul teatrelor lirice din Cluj şi Bucureşti, lăsat uitării mai multe decenii, dar memoria lui a fost din nou revigorată, începând cu iniţiativa Consiliului Local al comunei Prundu Bârgăului, care i-a oferit primul Titlu de Cetăţean de Onoare – post mortem - al comunei, la cea de a XXX-a ediţie a Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului din anul 2001.

Pe baza unui inimos proiect, susţinut de Clubul “Rotary" Bistriţa, la iniţiativa prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean Bistriţa - Năsăud şi a urmaşilor marelui artist, familia prof. Andrei Pavel Neuc şi fiica acestuia, prof. Constanţa Neuc, director al Grupului Şcolar “Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, în anul 2009 a avut loc dezvelirea unei plăci memoriale pe casa ctitorită de Consatantin Pavel, în comuna natală, un adevărat muzeu al operei româneşti legate de marele artist, după care, în toamna aceluiaşi an rămăşiţele pământeşti ale artistului, uitate la Cimitirul Bellu din Bucureşti, au fost reînhumate în pământul natal din curtea bisericii.

„ZILELE OPEREI CONSTANTIN PAVEL” LA BISTRIŢA BÂRGĂULUI

Manifestarea culturală realizată la ediţia I-a a “Zilelor Operei Constantin Pavel" (19 – 20 mai 2010), a început la Bistriţa Bârgăului printr-o slujbă de pomenire săvârşită de P.S. Vasile Someşanul, episcop al Vadului Feleacului şi Clujului, Exarhul Dumitru Cobzaru, protopopul ortodox al Bistriţei Alexandru Vidican, preoţii din Valea Bârgăului şi alte localităţi, întruniţi într-un sobor de 13 slujitori ai altarului, alături de care au participat numeroase personalităţi, între care Livu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean, prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, Familia Neuc Pavel, primarul Vasile Laba şi viceprimarul Leon Hogiu, din Bistriţa Bârgăului, şi mulţi alţii.

A urmat un colocviu de comunicări, despre viaţa şi activitatea lui Constantin Pavel, deschis de primarul comunei gazdă, Vasile Laba şi moderat de prof. dr. Mircea Gelu Buta, la care au luat cuvântul Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Vasile Şomlea, care a citit şi un mesaj din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului, prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, conf. Univ. Elena Chircev, care a susţinut comunicarea prof. univ. dr. Bujor Dânşorean şi asist. univ. Dr. Tatiana Olteanu, de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj – Napoca, prof. univ.dr. Mircea Gelu Buta, care a prezentat noua sa carte apărută, recent, la Editura Eikon din Cluj – Napoca, sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, întitulată “Bârgăul lui Tini Pavel”. O altă lansare de carte a fost realizată de prof. Gavril Ţărmure, preşedinte la “Societatea de Concerte” Bistriţa, care a prezentat publicului numeros o monografie unicat: “Opera Română din Cluj”, despre care a vorbit chiar autorul ei, prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, prezent la colocviul de mare ţinută culturală de la Bistriţa Bârgăului, unde primarul a înmânat familiei Pavel Neuc, Titlul de Cetăţean de Onoare post- mortem, al comunei natale, acordat marelui artist Constantin Pavel, despre care prof. Constanţa Neuc a făcut o impresionantă evocare, mulţumind, tuturor, pentru implicarea şi prezenţa la această manifestare.

Ca ultim omagiu, adus sub o exelentă formă muzicală, a fost recitalul susţinut, în foaierul primăriei, de către: Vlad Crosman (bariton) şi Ionică Vrăsmaş (bas), acompaniaţi de Horea Haplea şi Adela Bihari şi de grupul "Pro Opera", coordonat de Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, în cadrul căruia au evoluat Alexandra Hordouan, Cristina Bălan, Roxana Costeanu şi Horaţiu Ruşti, acompaniaţi la pian de Cristian Lepădatu.

„ZILELE OPEREI CONSTANTIN PAVEL” LA BISTRIŢA

„Zilele Operei Constantin Pavel”, care au debutat în ziua de 19 mai 2010 la Bistriţa Bârgăului, satul natal al marelui artist, au continuat în seara aceleiaşi zile la Sinagoga din Bistriţa, unde a avut loc un recital vocal-instrumental susţinut de studenţi ai Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, în preludiul căruia s-a făcut prezentarea uneia dintre cele mai valoroase cărţi, unice în genul ei, o monografie aproape exhaustivă despre începuturile primului teatru liric românesc de la Cluj. Apărută în Editura „Charmides” în acest an, "Opera Română din Cluj", vol. I, este semnată de prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, unul dintre marii muzicologi români, autor al multor lucrări de excepţie, care a fost prezent la toate manifestările culturale din aceste zile vorbind unui public numeros despre noua şi importanta sa carte.

Dintre cărţile sale amintim: "Opera românească" (2 volume), "Oedipul enescian", "Hronicul muzicii româneşti" (9 volume), "Hronicul Operei Române din Bucureşti" (vol. 1) "Universul muzicii româneşti - Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România", "Simfonicele Radiodifuziunii Române - 1928-1998", "Filarmonica din Bucureşti în reflectorul criticii muzicale 1921-1945", "Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani (Istoria Conservatorului)" (vol. 1 şi 2), cea mai recentă fiind "Opera Română din Cluj" (vol. 1), lansată la Bistriţa Bârgăului şi la Bistriţa, despre care au vorbit prof. Gavril Ţărmure, prof. univ. dr. Constantin Râpă de la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj şi prof. dr. Mircea Gelu Buta şi autorul ei, care a subliniat faptul că o astfel de carte este unică, în lume.

Recitalul vocal - instrumental, care a urmat, a fost susţinut de studenţi ai Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj – Napoca şi a cuprins un bogat şi variat program, conţinând lucrări de Schubert/Liszt, Schumann/Lisyt, Adrian Pop, G. Donizetti, P. Sarasate, G. Verdi, Ch. Gounod, Pascal Bentoiu, T. Brediceanu şi B. Bartok, în interpretarea următorilor: Raluca Ciobanu, pian, Luiza Fatyol, soprană, Horia Haplea, pian, Andrei Ciobanu, vioară şi Alin Anca, bas.

Recitalul a fost de un înalt nivel artistic, mult apreciat de un public numeros şi avizat, care au adus, într-un fel, un omagiu postum ilustrei personalităţi a lui Constantin Pavel, ctitorul teatrului liric românesc.

OPERA LUI CONSTANTIN PAVEL PE SCENA „G. COŞBUC” DIN BISTRIŢA

Cea de a doua zi, dedicată operei lui Constantin Pavel, s-a desfăşurat, joi 20 mai 2010, pe scena primitoare a Centrului Cultural Municipal "George Coşbuc", unde directorul instituţiei, prof. dr. Dorel Cosma a deschis o minunată seară de operă, iar prof. dr. Mircea Gelu Buta a vorbit despre artizanul teatrului liric românesc şi a salutat prezenţa în sală a prof. dr. Octavian Lazăr Cosma, autorul monografiei operei române din Cluj, precum şi a familiei prof. Andrei Pavel Neuc şi a prof. Constanţa Neuc, director al Gr. Şc. „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, urmaşi ai lui Constantin Pavel.

A urmat un extraordinar spectacol, "Cafe belcanto", cu variate scene din opere, susţinut de ansamblul de operă al Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, în regia prof. univ. dr. Ionel Pantea, fost director al Operei din Cluj, dirijor fiind prof. univ. dr. Gh. Victor Dumănescu, având la pian pe prof. univ.dr. Francisc Fuchs şi prof. univ. Ştefan Ronai, iar ca asistent de regie pe asist. univ. drd. Ligia Ghilea.

Programul a cuprins selecţiuni din actul I al operei "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart, selecţiuni din actul III din "Nunta lui Figaro", un fragment din "Fidelio" de Beethoven, un fragment din opera Evgheni Oneghin de Ceaikovski, un fragment din actul I al operei "Aurul Rinului" de Richard Wagner, duet din „Aida” de G. Verdi, cuplet Doolitle din „Mz fair lady” de Fr. Loewe şi sextet din „Lucia de Lammermoor” de G. Donizetti, în interpretarea artiştilor. Au interpretat următorii artişti: Simioana Batar, Timar Kinga, Judit Isabela Kutasi, Daniel Ovidiu, Vlad Crosman, Adela Zaharia, Gergely Arnold, Kinga Timar, Raluca Irimia, Cristinel Laiu, Attila Fodre, Tudor Bărbos, Cristina Tohătan, Maria Hândorean, Toro Arpad, Ana Dumitriu, Bianca Pătraş, Apollonia Egyed, Veress Orsolya, Andrei Mîţă, Ştefan Korch, Luiza Fatyol, Daniel Ovidiu, Bogdan Baciu, Cristinel Laiu şi Florin Pop.

“Cafe – belcanto” a fost un spectacol cu totul deosebit şi mult apreciat de publicul bistriţean, adânc pătruns de faptul că opera din Cluj, ctitorită de Constantin Pavel, pătrunde peste decenii şi rămâne vie, amintind mereu de marele artist.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5