Uciderea urşilor din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Ca urmare a unor deplasări în teren în zona Valea Strâmba (Romuli) – Bătrâna – Tarniţa la Cruce din Parcul Naţional Munţii Rodnei împreună cu un grup de montaniarzi în perioada 10-12 mai, s-a observat o practică ilegală a Asociaţiei de Vânătoare Montana Coşbuc coordonată de Pavel Sângeorzan. Asociaţia a amplasat 2 cadavre de cai morţi şi mai mulţi saci cu resturi de animale moarte şi porumb pe limita Parcului Naţional Munţii Rodnei în zona Sub Piatră (Valea Strâmba) în vederea atragerii carnivorelor mari şi cu precădere a urşilor în afara limitelor Parcului şi a-i împuşca din cabana de vânătoare amplasată tot pe limita Parcului Naţional, la doar 20 m de zona de amplasare a nadei.

Deşi nădirea carnivorelor mari prin amplasarea de animale moarte cu rol de atractanţi este o activitate interzisă prin Legea vânătorii 407/2006 (Art. 35, Alin. 4), Legea 49/2011 privind regimul ariilor protejate, aceasta este frecvent întâlnită la Asociaţia de vânătoare Montana Coşbuc, anual fiind constatată de către rangerii Administraţiei Parcului şi voluntari dar fără să se ia măsuri de eradicare a problemei.

Din discuţiile cu muncitorii la exploatarea forestieră din fondul de vânătoare de 16.000 ha administrat de Montana Coşbuc, a reieşit că în seara de 11 mai, în locaţia Sub Piatră, membrii asociaţiei au vânat un exemplar de urs brun, acesta fiind atras de mirosul animalelor moarte în afara limitelor Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Având în vedere faptul că ursul brun este o specie prioritară care a stat la baza desemnării sitului Natura 2000 Munţii Rodnei, orice activitate care afectează starea de conservare a speciei în situl de importanţă comunitară şi în imediata vecinătate a acestuia este strict interzisă, asociaţia de vânătoare fiind pasibilă de pierderea licenţei de vânătoare.

Deoarece situaţia este frecventă şi des întâlnită în ultimii 6 ani, iar Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei este în imposibilitatea aplicării de sancţiuni în afara limitelor ariei protejate, iar măsurile de combatere ce revin Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu Bistriţa nu se fac simţite, vom demara acţiunea de sesizare a Comisiei Europene în vederea suspendării licenţei de vânătoare a respectivei asociaţii şi aplicării procedurilor legislaţiei europene transpuse în legislaţia naţională.

Claudiu Iuşan

Preşedinte Asociaţia ECO RODNA

Comentarii

26/07/11 23:54
Vizitator

mi-ar placea ca Pavel Sângeorzan si cei asemenea lui sa fie dezbracati, tavaliti prin miere si lasati liberi noaptea prin padure, intr-o zona circulata de ursi!

19/05/11 15:06
SABIN

Personajul amintit este ,,un animal de prada,,notoriu ce inca inainte de' 89 a practicat jaful.Acum cu cele cateva licente pe hartie se crede mai sus ca toti oamenii cinstiti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5