Sosirea primaverii aduce griji si munca pentru apicultori

Stuparul are de efectuat in luna martie urmatoarele activitati:

Supravegherea atenta a zborului de curatire. Pentru inlesnirea acestui zbor, trebuie indepartate in zilele calduroase ,dispozitivele de protectie-(gratii antisoareci, oblon de urdinis,etc,,care au ajutat la parcurgerea in bune conditii a repausului de iarna. Dupa efectuarea zborului de curatire,in seara aceleiasi zile si nu mai tarziu se remonteaza gratia antisoareci iar oblonul de urdinis opac se inlucuieste cu o bucata de sticla de marimea unei carti postale, sau cu o bucata de folie din plastic transparent de consistenta materialului din care sunt facute radiografiile medicale sau recipientele de tip PET., care au o mare importanta in prevenirea furtisagului.

Daca in seara zilei in care s-a facut zborul de curatire ,observam la urdinis ca albinele sunt nelinistite , miscandu-se tot timpul pe scandura de zbor si eventual pe peretele din fata al stupului, ca si cum ar cauta ceva, putem banui ca respectiva colonie e orfana de matca. Colonia banuita de lipsa a matcii se va controla-(daca starea vremii permite)- a doua zi in interior,pentru a stabili cu certitudine prezenta ori lipsa matcii.,si pentru a fi la nevoie ajutata prin introducererea unei noi matci iernata eventual in afara ghemului, sau prin unificare.

In prima zi in care temperatura aerului trece de 12 grade Celsius ,se face primul control rapid si sumar al coloniilor.Pentru asta trebuie ridicat capacul stupului, adunat si inlocuit materialul izolant care ar putea fi eventual umed din cauza vaporilor de condens, si verificate rapid ramele de la marginea cuibului pentru a aprecia daca mai este hrana.. Daca in colonii e mai putin de 2-3 Kg de hrana, fie ca adaugam faguri cu miere care-au fost tinuti in prealabil doua-trei zile intr-o camera calda,,fie ca ajutam stupii cu turte de serbet ori zahar candi ,asezate deasupra cuibului in pungi de menaj intepate cu furculita de descapacit. In timpul controlului expeditiv , tinand cuibul partial acoperit pt a nu raci puietul,si la nevoie mutand cate doua rame odata pt a curata fundul stupului,verificam existenta puietului in faguri,fara a cauta matca,intrucat daca exista puiet de albina lucratoare,inseamna ca si matca exista in stup.E bine sa fie curatate pe cat e posibil fundurile stupilor ficsi de albinele moarte si rumegusul de ceara rezultata din roaderea capacelelor celulelor cu miere.

Tot din prima zi in care albinele ies la zbor desfacandu-se ghemele de iernare, trebuie instalat intr-un colt adapostit de vant si cat mai insorit al stupinei adapatorul cu apa calduta si putin indulcita. Sipcile scandurii de adapare e bine sa fie unse cu putina miere in primele doua – trei zile ,pana ce albinele se obisnuesc sa frecventeze adapatorul.Consumul de apa pentru o colonie normala creste de la cca 40-50 de ml./zi in primele zile, la cca 200-250 ml /zi dupa vreo saptamana mai ales daca vremea se incalzeste. Consumul e mai mare in zilele calduroase cu vant uscat,la stupii expusi la soare si-n lipsa culesului de mectar. Albinele prefera apa usor acidulata cu putin otet si cu o duritate relativ mica,continand relativ putine saruri minerale. Literatura de specialitate recomanda adaugarea a cca 4-5 grame de sare la un litru de apa,sau o cantitate mica de cobalt-(0,001 mg/l)- ori vitamina B12 , pentru a stimula dezvoltarea glandelor hipofaringiene ale albinelor.Personal am invatat de la apicultorii elvetieni sa adaug in apa albinelor cate 1,5-2 grame de uree la 10 litri de apa, deoarece ureea va da o reactie usor acida apei crescandu-i atractivitatea pt. albine ca si gustul usor sarat, iar azotul fiind precursor chimic de proteina va contribui intrucatva la cresterea puietului, stiut fiind ca pt. dezvoltarea unei larve siunt necesare 4-6 miligrame de azot, iar pentru cresterea unei albine adulte 25-37 mg. de proteina.Se va evita astfel si cautarea de catre albine a baltilor cu must de purin de grajd. De la apicultorul Partoc Mihai am invatat ca-n lipsa ureei se poate adauga un gram de amoniac alimentar la fiecare litru de apa. Nu uitati ca dupa controlul sumar si expeditiv din fiecare stup sa asigurati o cat mai buna izolare termica prin inlocuirea hartiei,ziarelor, materialelor textile etc., umezite din cauza condensului cu alte materiale de acelasi fel uscate.De asemenea nu neglijati amanuntul unei bune aerisiri a cuibului prin lasarea unei distante de cativa mm intre doua scanduri ale podisorului ori intre folia de polietilena si peretele stupului din marginea opusa a urdinisului.Acum mentinerea caldurii in stup e chiar mai importanta decat asta iarna data fiind cantitatea relativ mare de puiet ce-ar trebui sa existe in coloniile normale.

Ing. zootehnist si Licentiat in Drept

Andron Traian Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5