Puterea gândului – (3): Fizica cuantică leagă materia şi mintea

Până la începutul secolului trecut, oameni de ştiinţă s-au gândit că viitorul universului poate fi calculat în momentul în care se ştiu toate legile din fizică, sau “formula cea mare” care explică totul. În acest caz, universul întreg, inclusiv viaţa noastră, ar fi ca un program de computer, pornit o dată de Dumnezeu, care continuă de atunci fără nicio intervenţie, respectând numai legile fizicii ca motorul.... într-o astfel de lumea, soarta noastră este determinată de la naştere până la moarte. Un univers domnit numai de formule nu ne permite să schimbăm ceva prin propria voinţă, şi atunci visuri sau planuri sunt doar iluzii. Tot ce s-ar întâmpla în viaţă ar fi pur şi simplu fără sens, fără rost. Dacă conştiinţa noastră este numai un produs al creierului, atunci trebuie să se dizolve fără urmă după moartea trupului fizic.

Norocul nostru, la un pas înainte de a găsi această “formula cea mare”, ceva îngrozitor s-a petrecut in lumea ştiinţei. Parcă Dumnezeu a aruncat o piatră uriaşă în drumul fizicienilor! Obstacolul se numeşte fizica cuantică şi a tulburat modelul ştiinţific de a înţelege lumea materială profund. Ce s-a întâmplat? Când cercetători au explorat bucăţi de materie foarte mici, au descoperit cu groază că legile fizicii cunoscute până acum numai se aplică. O boabă de materie mai micuţă decât un atom – sau un cuant, cum se spune – nu se comportă deloc ca materia solidă, ci mai mult ca un spiriduş jucăuş, care parcă face mişto de noi. În anume condiţii, cuantul ia forma unui particol solid care se comportă ca o mică minge. Iar în alte condiţii, cuantul apare ca o undă care face valuri uriaşe cu alte unde, sau dispare într-un ocean liniştit - până când sare spontan din apa oceanului ca mingiuţă la un alt litoral - ori mai aproape ori mai departe de locul unde a fost aruncată în apă – şi fără să ştim noi, cum şi de ce a ajuns acolo!

De atunci au trecut o sută de ani. Fizicieni încă nu au reuşit să înţeleagă comportamentul cuanţilor, care nici nu respectă legea de cauza şi efect. Au învăţat măcar să calculeze probabilitatea particolului pentru a apare la un anume loc după dizolvarea lui în oceanul undelor. Chiar dacă ştiinţa a devenit mult mai complicată prin fizica cuantică, noi ca fiinţe conştiente am câştigat o minune: libertatea deciziei! Dacă se poate prezice numai o probabilitate în % pentru o variantă unde apare mingiuţa de materie în viitor, atunci viitorul nu poate fi predeterminat! Mai departe, în astfel de univers, apariţia conştiinţei capătă sens! Pentru că din toate variantele viitorului alegem cumva versiunea care devine realitatea percepută. Trupul nostru este o aglomeraţie de mingiuţe din materie, care reacţionează cu oceanul undelor.

Şi oceanul? O să vă demonstrez în curând: apele oceanului sunt compuse din gândurile tuturor oamenilor - imagini din visuri şi dorinţe, frică şi dubii. În această supă primordială a materiei în stare de dezvoltare acţionează legea de atracţie. Gânduri potrivite se adună şi plutesc împreună ca insule precristalizate în viitorul mai apropiat. După aceea, tot se combină într-o imagine întreagă, care cade jos în lumea materială ca realitatea noastră. Prin fizica cuantică am găsit începutul firului pe care trebuie să-l urmărim, să înţelegem legătura dintre materie şi conştiinţă. În sfârşit, găsim şi un răspuns la întrebarea, dacă conştient mintea supravieţuieşte morţii trupului fizic. Dată viitoare vom arunca o privire la acest subiect. Aşteptaţi "Puterea gândului (4): Dovezi pentru o viaţă după moarte”.

.

Comentarii

03/11/11 14:33
IANCU AMELIA

ESTE FOARTE ADEVARAT CA IN SUPA PRIMORDIALA IN CARE NE AFLAM NOI ESTE VALABILA LEGEA ATRCTIEI.SPECIALISTII IN TELEPATIE,RADIESTEZIE,HOLOGRAFIE SI IN ALTE DOMENII SENSIBILE OMULUI DE RAND,SPECIALISTII IN PROCESE EXTRASENZORIALE TREBUIE SA COLABOREZE PENTRU A DESCOPERI CATE CEVA DIN LUMEA MISTERIOASA A MINTII UMANE,DOMENIU FOARTE PUTIN CUNOSCUT .AS DORI SA COLABOREZ INTR-O CERCETARE STIINTIFICA IN DOMENIUL NEUROPSIHOLOGIEI.CU STIMA ,PSIHOLOG,IANCU AMELIA

27/09/11 09:32
ana maria corduneanu

sint de acord cu faptul ca puterea gandului actioneaza precum un bumerang,am putea spune´esti ceea ce gandesti´...dar nu are nici o legatura cu compozitia oceanului,nici atat cu constiinta.

13/02/11 14:55
Vizitator vlad A

am citit carte secretul
am incercat legea atractiei ,merge dar trebuie sa te concentrezi.

16/09/10 01:25
Vizitator

cat de adevarat...despre universuri
paralele...ce credeti?aveti vreo explicatie\teorie...?

27/04/10 00:22

Foarte bine precizat. Trupul nostru in prezent este rezultatul gandurilor noastre din trecut. Avem puterea de a ne schimba nu numai trupul ci si viata gandindune la un viitor pe care il dorim. Spre exemplu nu pot sa-i spun unui prieten sa mearga la sala si sa faca muschi pentru mine si eu sa stau toata ziua la televizor, asa si cu viitorul nostru , nu ii poti cere cuiva sa ti-l schimbe , numai tu ai puterea de a-l schimba ( si anume prin gandurile tale care intr-un final se transforma in manifestari sau actiuni pe care le iei pentru a obtine telul dorit).

25/04/10 15:05
Nicoleta

Foarte interesant, bine scris si logic articolul. Aici e de sapat pentru a intelege legatura intre gand si ce esti, ai. Iar legat de viitorul predeterminat sau nu, acum o saptamana am avut o discutie pe tema asta, eu sustineam ca nu e predeterminat si exista variante, insa nu gasisem un argument atat de convingator.

08/02/10 19:37

"oceanul" in articolul meu este un metafor, nu inseamna oceanul compus din apa, dar "oceanul undelor" invizibile, care fac parte din pachetul undelor care descrie materie in sensul fizicii cuantice.
nu sunt singur fizician cu parerea ca fizica contemporana trebuie intinsa, sa cuprinde langa spatiu, timp, materie si constiinta. amit goswami, un fizician cuantic foarte cunoscut, este convins ca constiinta a creat materie. el este doar un exemplu, pot sa citez mai multe, daca e nevoie.
dupa parerea mea este foarte necesar sa creeam o legatura dintre fizica si spiritualitate, fiindca amendoua fac parte din realitate si daca neglijam una, lipseste o parte importanta din viata. asta nu inseamna ca fizica explica spiritualitate, nici invers. incerc sa construiesc doar un pod si sa prezint ideile mele, gandurile mele, pentru alti care construiesc mai departe. fiziciani, filosofi, credintiosi, oameni obisnuiti in astfel de filosofie... mai mult nu vreau, nici mai putin. nu trebuie sa ne restrictionam la ganduri deja gandite de oameni cunoscuti, precum schroeder (sus mentionat). haideti sa avem curaj sa gandim mai departe...

08/02/10 07:11
Rafael Manory

Multe din ideile prezentate aici sunt prezente in cartea "The Hidden Face of God" de Gerald Schroeder. El discuta in acelas fel diferenta dintre fizica clasica siu cea cuantica, dar nu amesteca constiinta cu fizica. El leaga fizica cuantica de faptul ca totul are mai mult de o singura interpretare. Intrebarea ce e constiinta e altceva, dar idea ca oceanul contine toate gandurile este cam ezoterica pentru orice teorie. Si nu e nevoe de ea nici pentru credinta nici pentru fizica. Oceanu l e facut din apa, apa are o formula, si formula nu are nevoe de constiinta...Nu-i nevoe de exagerari de felul asta ca sa explici idea simpla ca atomii si materialele sunt programati la nivel atomic

Parerea mea.

25/12/09 08:52

Salut! Foarte interesat subiectul, cat despre fizica cuantica... sunt multe lucruri nestiute si multe se vor scrie!

18/09/09 20:49
SERGIU

PENTRU MAI MULTA INFORMATIE LA ACEASTA TEMA
ECOMAND CARTEA;FIZICA IMPOSIBILULUI ;DE
Michio Kaku

17/05/12 14:34
critasse

Pentru o mai buna parere,recomand un studiu aprofundat atat al fizicii cuantice cat si a vietilor de sfinti;o sa observati multe dintre anomaliile trecutului,prezentului dar mai ales al viitorului.Poate dupa aceea reusim intr-un eventual forum sa aducem teorii noi.Daca ne bazam numai pe stiinta dar pe credinta nu totul va fi in van;O vorba din batrani spune ca Dumnezeu iti da dar nu-ti baga si-n traista.Viitorul relativ poate fi cunoscut numai prin credinta....

03/07/12 20:14
marian

qwr3qr

18/09/12 23:20
mihai

spatiu - timp -materie : Dumnenzeu =ratiune = spatiutimp-energie initiala -materie ;materie ,energie spatitimp-forte fundamentale- materie anorganica -materie organica-evolutie =fiinta rationala (om sau echivalent extraterestu capabil sa puna intrebarea=ce caut eu pe lumea asta ? )= Universul in care Existam: intrebare ;ce ce s-a obostit Dumnenezeu sa faca aceasta lume a iluziilor care sigur va avea un sfarsit in timp si spatiu ?( ASTEPT RASPUNS la [email protected] )

18/09/12 23:48
mihai

euclid-arhimede -pascal, kelvin, james watt, NEWTON ,maxwell, michelson- morey,EINSTEIN ,STEVEN HAWKING etc = cat efort de o viata pentru a intelege o lume a iluziilor , o lume in care aceste nume vor fi rase odata cu sfarsitul Univesului nostru . De ce existam ?
Ecclesiastul
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Capitolul 1
1. Cuvintele Ecclesiastului, fiul lui David, rege în Ierusalim.
2. Deşertăciunea deşertăciunilor, zice Ecclesiastul, deşertăciunea deşertăciunilor, toate sunt deşertăciuni!
3. Ce folos are omul din toată truda lui cu care se trudeşte sub soare?
4. Un neam trece şi altul vine, dar pământul rămâne totdeauna!
5. Soarele răsare, soarele apune şi zoreşte către locul lui ca să răsară iarăşi.
6. Vântul suflă către miazăzi, vântul se întoarce către miazănoapte şi, făcând roate-roate, el trece neîncetat prin cercurile sale.
7. Toate fluviile curg în mare, dar marea nu se umple, căci ele se întorc din nou la locul din care au plecat.
8. Toate lucrurile se zbuciumă mai mult decât poate omul să o spună: ochiul nu se satură de câte vede şi urechea nu se umple de câte aude.
9. Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.
10. Dacă este vreun lucru despre care să se spună: "Iată ceva nou!" aceasta a fost în vremurile străvechi, de dinaintea noastră.
11. Nu ne aducem aminte despre cei ce au fost înainte, şi tot aşa despre cei ce vor veni pe urmă; nici o pomenire nu va fi la urmaşii lor.
12. Eu Ecclesiastul am fost regele lui Israel în Ierusalim.
13. Şi m-am sârguit în inima mea să cercetez şi să iau aminte cu înţelepciune la tot ceea ce se petrece sub cer. Acesta este un chin cumplit pe care Dumnezeu l-a dat fiilor oamenilor, ca să se chinuiască întru el.
14. M-am uitat cu luare aminte la toate lucrările care se fac sub soare şi iată: totul este deşertăciune şi vânare de vânt.
15. Ceea ce este strâmb nu se poate îndrepta şi ceea ce lipseşte nu se poate număra.
16. Grăit-am în inima mea: Cu adevărat am adunat şi am strâns înţelepciune - mai mult decât toţi cei care au fost înaintea mea în Ierusalim căci inima mea a avut cu belşug înţelepciune şi ştiind.
17. Şi mi-am silit inima ca să pătrund înţelepciunea şi ştiinţa, nebunia şi prostia, dar am înţeles că şi aceasta este vânare de vânt,
18. Că unde este multă înţelepciune este şi multă amărăciune, şi cel ce îşi înmulţeşte ştiinţa îşi sporeşte suferinţa

incredibil cum gandeau oamenii fara asa zisa stiinta din zilele de azi !!!! (astept comentarii la [email protected] )

25/03/14 14:04
TEO

"Nu percepem lumea asa cum este in realitate, ci prin filtrul nostru personal, asa cum suntem noi..asa ca ai grija ce iti doresti, pentru ca s-ar putea sa se intample! Totul demonstrat aici!" http://www.informatiiprofesionale.ro/cercetare-si-dezvoltare/fizica-cuan...

09/03/17 19:46
viorel tudor

DACA NOI CIND ESIM IN STRADA SA MANIFESTAM NE AM RUGA TOTI PENTRU CONDUCATORI CU UN NIVEL DE CONSTIINTA MAI INALT CEVA S AR SCHIMBA CU SIGURANTA IN ACEASTA TARA.

19/04/18 14:17
Bogdan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]