O RUGĂCIUNE CÂNTATĂ ÎN CATEDRALA BISTRIŢEANĂ

După Sfânta Liturghie săvârşită în Duminica Sfinţilor Părinţi, Catedrala Ortodoxă din Bistriţa a fost lăcaşul ales pentru un eveniment deosebit: lansarea cărţii „Cornel Pop şi rugăciunea cântată”, o monografie a Coralei „Andrei Mureşanu” şi a ctitorului ei, profesorul arhidiacon Cornel Pop, scrisă cu multă dăruire şi căldură sufletească de jurnalistul Menuţ Maximinian şi prezentată publicului de către preotul scriitor Ioan Pintea, directorul editurii Eikon din Cluj – Napoca, Vasile George Dâncu şi autor, urmate de un recital extraordinar al madrigalei bistrţene care încântă lumea de peste 40 de ani şi al corului bisericesc din Câmpulung Moldovenesc, dirijat de bârgăuanul Emil Forfotă.

Viaţa este un dar de la Dumnezeu, un dar care în acelaşi timp devine şi o obligaţie a noastră de a dărui semenilor noştri, în primul rând credinţă, lumină şi dragoste de viaţă. Un dar deosebit este şi muzica, pe al cărui fir arhidiaconul Cornel Pop, dăruit cu har de către Dumnezeu, dăruieşte, la rândul său, lumii, armonia rugăciunii cântate. Un dar de la Dumnezeu este şi talentul scriitorului Menuţ Maximinian, care cercetează tehnicile corale descoperind că „toţi cei care cântă în corurile bisericeşti au marele privilegiu de a se ruga cântând…” El îşi înscrie în eternitate eroul, caracterizând-ul după cum urmează: „Cornel Pop are harul cuvântului bun, elementar, pascal, capabil să învieze sufletele şi să le orienteze dinamic pe calea cea bună. Poate tocmai de aceea se întreabă uneori de ce nu a ales să fie preot, deşi acum este hirotonit şi mai slujeşte uneori. Nu-i pare rău, îl are pe fratele lui care este slujitor la Altar. Cornel Pop are un cuvânt direct, care îţi aşează alifie pe rană, vindecând-o, un cuvânt fără ocolişuri, rostit fără prea multe precauţii sau elan. Vorbele vii au caracterul iconic, precum chipurile luminoase, vesele, joviale, pline de bună mireasmă duhovnicească.”

…(.)..”Realismul şi echilibrul caracterizează toată evlavia duhovnicească a profesorului, care consideră Sfânta Liturghie drept experienţă mist(agog)ică prin excelenţă şi că în vremuri de criză ca cele contemporane, când nici măcar călugării nu mai au puterea trăirii unei vieţi isihaste, această lipsă sau scădere duhovnicească este suplinită de Sfânta Liturghie.”

…(.)…”Un om care nu-şi arată vârsta de pe buletin, pentru că sufletul lui este tânăr şi zburdă a muzică adevărată. Demn şi înalt ca bradul ajuns la maturitate, cu gesturi controlate, de artist desăvârşit, cu un CV înspăimântător – pentru noi, pământenii, nu ar fi suficiente 10 vieţi să-l avem -, un promotor al cinstei, frumosului, tradiţiei, sfinţeniei, toate pe aripi de muzică. Acesta e Cornel Pop.”

Maestrul Cornel Pop şi-a dăruit întreaga viaţă bisericii, remarcându-se printr-o intensă activitate interpretativă şi de creaţie muzicală, ştiinţifică şi didactică, dedicată cântecului religios şi ortodoxiei româneşti.

„Cornel Pop şi rugăciunea cântată” este cea de a noua carte a lui Menuţ Maximian, care urmează volumelor: „Confesiuni”, „Cartea Diuganilor”,”Generaţia în blugi”, „Chip de înger”, „Pe aripa cerului”, „Povestea Anei”, „Rădăcini împrumutate”, „Solidaritate şi toleranţă”. Este o carte – document, scrisă după o aprofundată investigare a celor peste 4 decenii de activitate a neegalatei Corale „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, înfiinţată de Prof. Arhid. Cornel Pop, o carte monografică şi un meritat omagiu adus, cu sinceritate, dăruire şi respect, slujitorilor muzicii corale româneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5