O nouă "Mecca" – mănăstirea din lemn de la Budurleni !

Biserica din lemn din Budurleni ( Budurlău), comuna Teaca este unul dintre puţinele lăcaşuri de cult ortodoxe scăpate de furia demolării de către hoardele păgâne comandate de nişte generali mercenari, pâgâni şi criminali, din secolul XVIII, care nu sunt demni de a li se pomeni nici măcar numele lor sinistre! Rămasă rugătoare prin vremi de răstrişte această Minune Dumnezeiască a fost restaurată de curând la iniţiativa preotului paroh Dan Bota după ani buni de eforturi ale comunităţii locale, ale primăriei Teaca şi ale altor credincioşi care, ca de obicei rămân anonimi prin vremi, alinându-se doar cu mângâierea pe care ţi-o dă gândul de mulţumire rămas tainic în suflet. Preotul Dan Bota, un tânăr cutezător, răzbătător şi eficient nu şi-a terminat lucrarea,chemat fiind de alte îndatoriri, predând-o mai tânărului Paul Marian, cel care a organizat pe 13 noiembrie 2011 sfinţirea bisericii care a aşteptat răbdătoare 400 de ani acest moment!

Soborul de preoţi care a sfinţit bisericuţa din Budurleni a fost condus de PS Vasile Someşanul un ierarh cu chip de sfânt, cu rostire de apostol şi cu suflet de înger! Vom spune, aşa cu titlu personal, că după ce aceste meleaguri l-au pierdut pe PS Irineu, plecat ca un Voievod Apostolic în capitala Marii Uniri, PS Vasile Someşanul a rămas să-şi desăvârşească singur, în maniera Sa inconfundabilă, plină de har Dumnezeiesc, apostolatul în acest nord de ţară binecuvântat. Una dintre binecuvântările cu care ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu pe aceste meleaguri este şi părintele protopop Alexandru Vidican – prezent la sărbătoarea de la Budurleni – un păstor chibzuit, aşezat la vorbă şi la faptă, meşter în dăltuirea de conştiinţe şi cunoscător al artei conducerii corabiei prin furtuni! Din acelaşi sobor de preoţi slujitori au făcut parte patru fii ai satului – preotul protopop de Reghin Theodor Beldean, preoţii Ilie Oltean, Simion Brătfălean, Ştefan Moldovan dar şi preoţi mireni din împrejurimi.

Toamna târzie, cu aerul tare şi curat şi vestea că iererhi ortodocşi importanţi vor sosi la Budurleni, au adus la acest eveniment unic pentru multe zeci de ani în acest sat ca o mănăstire străbună, câteva zeci de oameni, de credincioşi din toată comuna Teaca. A fost prezent vrednicul primar al Tecii, Iustian Muntean, omul care s-a zbătut ca la această sărbătoate căminul cultural din sat să fie total renovat după zeci de ani de abandon din partea autorităţilor. Au fost în rândul oamenilor politicieni – foşti şi actuali deputaţi în Parlament – care au avut un comportament decent şi reconfortant cu toate că unii aveau merite speciale în susţinerea acestui proiect cultural special. Un oaspete de seamă, prezent discret şi gânditor printre oameni a fost directorul Centrului cultural judeţean, Florin Vasile Şomlea sedus de farmecul inexprimabil al vechiului lăcaş de cult, restaurat în chip minunat!

Bisericuţa era, după spusele părintelui Vidican, ca o mamă, ca o bunicuţă, bucuroasă de revenirea acasă a fiilor şi a nepoţilor rătăciţi prin lume. Ea a străjuit cu splendoarea sa liturghia săvârşită de preoţii parcă fascinaţi de locuri, de oameni şi de harul divin care se revărsa, vizibil, în sufletele tuturor celor prezenţi. Pricesnele minunate, câte trei de fiecare, au fost cântate cu sufletul, cu vocile şi cu toată fiinţa lor de către Cornelia Ardelean Archiudean şi Alexandru Pugna.

Pentru cine nu ştie vom spune că Budurleniul este satul cu mai puţin de 130 de suflete de care s-a îndrăgostit Alexandru Pugna! S-a îndrăgostit de sat şi mai ales de Domniţa sufletului său, de aleasa sa soţie Eugenia. Voi mai zăbovi vreme de câteva rânduri doar pentru a vă spune că acest om minunat care este Alexandru Pugna, cântăreţ vestit, valoros realizator de emisiuni Tv , împătimit organizator de Festivaluri folclorice dar şi politician discret şi cu simţ al măsurii – a împlinit, pe nepusă masă, discret, fără aprobarea noastră sincer mirată, 50 – iată, cinci zeci – de ani de viaţă!

Aşa cum, pe nesimţite, prin muncă şi prin sacrificiul uneori mărunt, alteori dur şi obositor Alexandru Pugna a ajuns cineva pe acest ogor insuficient lucrat în ultimii ani al culturii şi al tradiţiilor populare, tot aşa a trecut bariera selectă a oamenilor trecuţi de 50 de ani! Sătenii cărora le va oferi cât de curând un muzeu la Budurleni îl simt ca pe unul de al lor. La sfinţirea bisericii seculare dar şi la renovarea căminului cultural s-a implicat cu toată fiinţa sa. Pentru aceasta a fost distins cu Diplomă de aleasă cinstire din partea Mitropolitului Andrei.

Acestui om şi acestui artist îi vom spune din toată inima La mulţi ani! Fie ca această coincidenţă întâmplată la Budurleni să facă din Alexandru Pugna ceea ce conştiinţa de neam şi mândria de a fi român face din toţi oamenii adevăraţi: o torţă care arde veşnic doar pentru oropsita glie străbună şi pentru creştinii pravoslavnici care o locuiesc!

Comentarii

17/11/11 10:02

Mai ales acum in postul Craciunului, ar trebui sa ne intoarcem la credinta cu totii.

15/11/11 09:47
noi suntem

"când ne pierdem rădăcinile, când ne uităm povestea, când devenim dezorientaţi, ceea ce ne aduce din nou cu picioarele pe pământ, ce ne organizează gândurile şi ne aminteşte cine suntem, este istoria. Aşa că într-o perioadă de criză este un moment foarte bun să ne gândim la istorie, la continuitate, la rădăcini". (N.Klein)

Felicitări celor care au fost prezenţi! Vă mulţumim că nu aţi uitat cine suntem...

15/11/11 01:26
a

Intr-o viata foarte grea in care ne zbatem, pe langa multe scandaluri care tin paginile primelor pagini ale tuturor publicatiilor, pe langa marile lipsuri pe care le resimtim, ne bucuram ca mai exista si asa suflete cu atat de multa valoare! Noi Bistritenii suntem mandri sa avem un mare OM in mijlocul nostru! Felicitari D-nule Alexandru Pugna! Va uram numai sanatate, bucurii si un sincer si calduros La Multi Ani!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5