Mâine, GALA BISTRIŢA FOLK ZECE

Mircea Baniciu: tinerii de astăzi cântă refrenele formaţiei Pasărea Colibri fiindcă le-au învăţat de pe discurile părinţilor l

Formatia Pasărea Colibri va concerta vineri, la Sala Polivalenta în cadrul Galei BISTRIŢA FOLK ZECE. În avanpremiera acestui eveniment Mircea Baniciu ne vorbeşte despre cum s-a născut trupa Pasărea Colibri, dar şi despre relaţia sa cu formaţia Phoenix.

Florin S.: Mircea Baniciu, Pasărea Colibri poate ramâne în istorie ca fiind grupul care, în anii nouăzeci, a readus muzica folk româneasca în preferinţele publicului de la noi. Ce ne poţi spune despre începuturile acestei trupe?

Mircea Baniciu: Ele au fost întâmplătoare, am putea spune şi nu întâmplătoare, pentru că aşa cred eu că nimic nu este întâmplător! Pe Pittiş îl întrebau mulţi cum, cum, cum s-a întâmplat treaba asta, iar el a zis că aşa a vrut Dumnezeu să se întâmple. Şi probabil, aproape sigur că aşa a fost să fie! Noi ne tot gândeam să facem câte-o “prietenească”, daca-i pot spune aşa! Vorbeam cu Vasile Şeicaru într-o perioadă, după aceea am vorbit cu Mircea Vintilă şi ziceam că să ne-adunăm şi uite, întâmplarea a făcut că după ce am imprimat eu Secunda 2, cu Vlady Cnejevici, cu care cântam deja împreună, au venit Mircea Vintila şi Florian Pittiş la noi şi au zis “dom’le, nu vreţi să facem un album?” Se numea “Nu trântiţi uşa ” albumul acela care mie mi se pare unul foarte frumos şi nu ştiu de ce Mircea nu l-a reeditat! Jumătate din aportul la acel album era al lui Florian Pittiş, jumătate – Mircea Vintilă. Şi era foarte interesant, l-am orchestrat în studio, l-am aranjat, l-am coafat, discul a apărut şi nu la multă vreme după ce discul acela a fost făcut noi am avut nişte spectacole împreună. Şi a venit unul dintre prietenii noştri şi a zis “nu vreţi să faceţi un album ? Pentru că sunaţi foarte bine împreună!” Şi s-a întâmplat acest lucru, sigur, după mai multe evenimente în care noi am participat separat: eu cu Cnejevici şi Mircea Vintilă cu Florian Pittiş. Lucrurile s-au legat spontan şi fără nici un fel de greutate!

Fl.S.: În ce ani se întâmplau toate acestea?

Mircea Baniciu: În ’91 – ’92! Iar în ’93 eram deja pe val!

Fl.S.: Mircea Baniciu, românii au străbătut deceniile opt şi nouă ale veacului trecut având nostalgia trupei Phoenix, de care te leagă şi pe tine o perioadă foarte importantă din viaţa şi cariera ta. A fost, cumva, Pasărea Colibri o replică peste ani la marea trupa Phoenix?

Mircea Baniciu: Iniţial aşa a fost! Aveam nevoie de o deschidere, aş putea spune, Phoenix fiind un fenomen destul de încrâncenat, din cauza personajului pe care îl ştim cu toţii! Eu am avut perioade în care am lipsit de acolo pentru că erau perioade în care nu mi-a fost prea bine, motiv pentru care nu am participat la spectacolele acelea. Şi-atunci ceilalţi mi-au propus să cântăm şi piesele acelea şi uite aşa s-a legat treaba! Phoenix-ul a fost şi rămâne pentru mine un moment foarte important! Dar, mă rog, dacă lucrurile nu s-au legat…au plecat mai mulţi de la Phoenix, nu doar eu şi, din păcate Phoenix e într-o derivă la ora asta şi nu ştiu ce-o să se mai întâmple cu ea, o spun cu mare părere de rău! Eu spuneam aşa, glumind şi nu prea, că diferenţa între Phoenix şi Colibri a fost că la Phoenix a fost dictatură, iar la Colibri libertate.

Fl.S.: Atât tu, cu Vlady Cnejevici, cât şi Florian Pittiş şi Mircea Vintilă aţi cântat la diferite ediţii al festivalului Bistriţa Folk, dar niciodată împreună. Te rog vorbeşte-ne despre formula de acum a trupei şi în ce măsură spiritul Pasărea Colibri traieşte în continuare în voi!

Mircea Baniciu: Spiritul acesta rămâne pentru că piesele lui Florian Pittiş, care din păcate nu mai este printre noi, în bună măsură le preluăm noi. Le ştim, pentru că har Domnului, le-am cântat împreună atâţia ani de zile, iar Paăarea Colibri rămâne ca format muzical aceeaşi cu cea de acum nişte ani de zile. Ramânem în prim-planul trupei cei trei membrii de baza, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici, care s-a ocupat tot timpul de orchestraţii În plus l-am luat ca şi colaborator pe un prieten de-al nostru, Teo Boar, care este un chitarist foarte bun şi care completează electric, aş putea spune nişte piese ale căror valenţe ar fi trebuit puse în evidenţă. Mă refer aici la Vinovaţii fără vină, la Pisica neagră şi altele, pe care le-am compus eu între timp şi care au fost imprimate în studio cu chitara electrica. Iar băiatul acesta vine să umple un spaţiu pe care îl credem foarte important. Deci, suntem tot patru mari si laţi, cum am fost dintotdeauna, dar s-au schimbat poziţiile pe scenă: eu şi cu Vintilă suntem pe centru şi Vlady şi Teo sunt pe margini. Înainte era Florian Pittiş pe centru şi ne-am zis că trebuiesc doi, acum, să-l suplinească!

Fl.S.: De data aceasta Gala Bistriţa folk se va desfăşura în Sala Polivalentă din Bistriţa, un spaţiu deschis în care aşteptăm foarte mulţi tineri, cum se întamplă peste tot unde cântaţi voi. Cum explici această apetenţă a tinerilor pentru Pasărea Colibri? Tinerii, chiar şi copiii, vă ştiu refrenele!

Mircea Baniciu: Motivul pentru care trupa aceasta a rămas atât de populară este că ne-am exprimat simplu, că ne-am exprimat curat, fără improvizaţii, fără încercări de a impresiona nejustificat. Tinerii de acum învaţă cântecele noastre de pe albumele luate de părinţii lor, albume pe care le vindem foarte bine şi acum. Deci, generaţia nouă ştie de la celelalte generaţii cântecele acestea, aşa că nu ne aşteptăm să nu cânte cu noi!

Fl.S.: Spuneam că am mutat gala folk la Sala Polivalentă, unde este loc pentru mai mulţi spectatori. Haide, lansează o invitaţie pentru bistriţeni şi pentru fanii voştri din acest ţinut, să zic aşa, pentru a veni la concertul vostru de vineri!

Mircea Baniciu: Păi cred că acuma o să fie loc, că până anii trecuţi era destul de puţin pentru câtă lume vroia să vină la festival. Deci îi invit pe toţi, cu mic, cu mare, care cum poate s-ajungă! Suntem convinşi că sunt mulţi doritori de-a ne asculta şi în împrejurimile Bistriţei şi va fi un spectacol frumos şi, cred, important pentru toţi cei care ne iubesc!

Florin Săsărman

Gala Bistriţa Folk Zece este organizată de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi ASCRIM, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa, al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud prin Centrul Judeţean pentru Cultură şi al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud. Spectacolul se va desfăşura în data de 18 noiembrie la Sala Polivalentă, de la ora 18.00, iar biletele de intrare au fost puse în vânzare la Centrul Cultural Municipal Bistriţa. Preţul unui bilet este de 20 de lei, elevii şi studenţii beneficiind de o reducere de 50%.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5