LA TIHA BÂRGĂULUI S-AU NĂSCUT MARI ARTIŞTI MARIA TRIFU, LA 90 DE ANI

În 15 octombrie a fost ziua de naştere a unei mari artiste, Maria Trifu, pictoriţă naivă cunoscută în ţară şi străinătate, născută în anul 1921 în comuna Tiha Bârgăului, care a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani.

Absolventă a şcolii profesionale, secţia croitorie – broderie, începe să picteze încă din anul 1977, participând la Saloanele Naţionale de artă naivă din Arad, Piteşti, Dorohoi, Botoşani, dar şi peste hotare la Stockholm - Suedia, Mannheim - R.F.G., Roma - Italia, Zagreb - Iugoslavia. A luat numeroase premii: Premiul I la Festivalul naţional „Cântarea României”, ediţia a III-a, a IV-a, a V-a şi a VI-a, Premiul special al juriului la Salonul naţional de artă naivă, Arad, 1980, Premiul I la Salonul de artă naivă la Moldovei, Botoşani, 1987, Premiul I la Expoziţia omagială „Arthur Verona” Dorohoi, 1974. Lucrări ale sale se găsesc în colecţia naţională de artă naivă a Muzeului de artă din Piteşti şi în colecţii particulare din ţară, Austria, Germania, Israel şi SUA.

Arta naivă a Mariei Trifu a început după întoarcerea sa de la Bucureşti, unde a lucrat ca asistentă sanitară, descoperind locurile natale ale Bârgaielor mult schimbate, fără casele şi oamenii de odinioară, ale căror faţă nu o mai recunoştea. Casele erau modernizate iar portul tradiţional aproape dispăruse, fapte care ştergeau patina frumoaselor vremuri de odinioară ale ţinutului bârgăuan.

Maria Trifu a pus mâna pe pensulă începând să amestece cu măiestrie culorile şi redea viaţă tradiţiei şi obiceiurile prin arta sa. Pânzele ei căpătau viaţă iar satul, casele, împrejurimile şi oamenii din trecut, odată cu datinile şi tradiţiile bârgăuane se renăşteau prin opera sa. “Alaiul Nunţilor de pe Bârgău” şi “Regele Brazilor” depăşeau domeniul legendelor, devenind realitate.

Maria Trifu şi-a pus tot talentul, dar şi sufletul, în slujba picturii, continuând să mânuiască pensula şi să cucerească sufletele semenilor.

Pictura Mariei Trifu este un adevărat univers, o lume pitorească readusă în actualitate, un salut şi un îndemn transmis tuturor şi mai ales celor tineri.

Transmitem artistei salutările noastre şi urări de sănătate şi viaţă lungă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]