Hai la şcoală!

Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Bistriţa-Năsăud şi-a propus să organizeze un curs de 3 luni, începând cu 1 februarie a.c., pentru calificarea în meseriile de lucrător calificat în creşterea animalelor, în cultura vegetală, legumicultură, viticultură, apicultură, floricultură şi agro-turism. O iniţiativă lăudabilă dar fără vreun ecou, cel puţin pentru agricultorii din comuna Teaca, unde până la această dată nu s-a înregistrat nicio cerere în acest sens. Ce să însemne asta? Multe. Se pare că nimeni nu este interesat în prezent pentru calificarea în meserii agricole care se practică din neolitic până azi. Dar să le analizăm pe rând.

În zonă se mai practică pomicultura de către 5-10 locuitori, de vârsta a treia, existând pe hârtie o suprafaţă de 575 de hectare pomi fructiferi, în realitate pe rod fiind aproximativ 10 ha, restul fiind uscături bune de foc. În viticultură lucrează o mână de oameni o suprafaţă de 15 ha de viţă de vie, faţă de 380 de ha până în decembrie ’89, iar în acest an jumătate din suprafaţă va rămâne nelucrată datorită costurilor mari a lucrărilor dar şi lipsei pieţei de desfacere a vinurilor, renumite pentru calitatea lor în această zonă. În zootehnie, în creşterea vacilor cu lapte îndeosebi, în ultimii trei ani efectivele au scăzut cu peste 700 de capete, în prezent mai existând 200 de capete la 60 de crescători asociaţi. Cauzele se cunosc. În ceea ce priveşte cultura vegetală, în comună suprafaţa agricolă este de 14.078 ha, din care 5.108 ha teren arabil, lucrat în prezent, ca agricultură de subzistenţă, în proporţie de 30 la sută. În acest an s-au însămânţat 300 ha cu grâu de toamnă, majoritatea suprafeţei fiind exploatată de câţiva fermieri. Există 3.500 ha de teren neproductiv şi 3.500 ha de păşuni şi fâneţe.

Un real interes l-ar fi putut stârni calificarea în meseria de “lucrător în gospodării agro-turistice”, obligatorie pentru a putea desfăşura o asemenea activitate plăcută şi eficientă, însă zona nu prezintă o atracţie turistică, în afara Bisericii Luterane din Teaca, edificată în sec. XV, care este pe cale să se prăbuşească, interesul este fără obiect.

O situaţie cutremurătoare, care spune totul despre economia rurală de astăzi, în plină criză economică şi financiară globală în care, la noi, agricultura şi-ar putea aduce o contribuţie reală pentru atenuarea efectelor distructive produse de acest fenomen. Dar cine să înţeleagă aceste lucruri de 19 ani de neîntreruptă criză morală?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5