“Datina” din Mărişelu, un an pe scenele ţării

Mărişelu a îmbrăcat straie de sărbătoare. La Căminul Cultural sătenii s-au adunat cu mic cu mare, umplând până la refuz sala de spectacole, pentru a fi părtaşi la un spectacol inedit prilejuit de aniversarea unui an a Ansamblului folcloric “Datina” din Mărişelu.

Manifestarea, prezentată cu profesionalism de col. (rez) Florentin Archiudean, a debutat cu Ansamblul “Măgura Şieului”, din Şieu, coordonat de directorul Viorica Gherasim, în portul străvechi, a prezentat un inedit obicei de nuntă, aplaudat la scenă deschisă. Ansamblul a fost însoţit de primarul Iuga Napeu şi viceprimarul Vasile Macarie.

O sărbătoare inedită spre păstrarea tradiţiilor. Manifestarea a continuat cu Taraful tradiţional din Sângeorz Băi, Ionică Moldovan împreună cu ceteraşii someşeni bucurându-ne prin frumuseţea interpretării. La eveniment a fost prezent şi directorul Casei de Cultură Sângeorz Băi, Florin Hodoroga.

Ansamblul “Doiniţa” al Cercului Militar Bistriţa a încântat atât prin momentele coregrafice semnate de Aurel Munteanu, cât şi prin tinerele speranţe ale folclorului bistriţean, menţionând aici pe Melisa Cozma, care a împlinit 7 anişori pe scenă. A urmat partea de recitaluri semnată de tinerii interpreţi Alexandra Zbânca, Dănuţ Costinea, Daniel Raţiu cu cântece frumoase, apreciate de spectatori. Un punct mult aşteptat a fost recitalul semnat de artista Cornelia Ardelean Archiudean, apropiată a Ansamblului “Datina”, care impresionează întotdeauna prin valoarea repertoriului, ţinută şi trăire a cântecului.

Ansamblul folcloric “Datina” din Mărişelu la un an de activitate. Pentru rezultatele deosebite obţinute Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin referentul Cristina Bălan, a oferit diplome pentru oamenii de suflet ai culturii părintele Aurelian Poptean, primarul Toma Someşan, viceprimarul Iuliu Ognean, coregrafii Florean Barteş, Valer Nicoară, prof. Liliana Mureşan, director Căminul Cultural Verginica Pop. Ansamblul a prezentat momente de înaltă virtuozitate, prin care sunt transmise caracteristici ale artei tradiţionale autentice, prilej pentru publicul spectator de a se reîntâlni cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi dansul popular. Ponderea repertoriului este deţinută de dansuri, cântece şi elemente tradiţionale şieuane. Dansurile sunt puse în scenă de către coregrafi cu o grijă constantă pentru menţinerea originalităţii repertoriului. Mă bucur că mi-au ţinut lacrima în cumpăna tradiţiilor cu dansurile lor Căluşarul, suite de pe Someş. Şieu, Bărbuncul de la Sălcuţa. Un gând bun pentru părintele Aurelian Poptean şi pentru toţi cei care, alături de el, au reînviat tradiţia la Mărişelu. La mulţi ani “Datina”, sute de spectacole spre bucuria celor care iubesc valorile neamului.

Comentarii

20/02/12 21:19
Vizitator

La multi ani ,Ansamblului ,,Datina ,, din Mariselu. Mult spor la munca, parintelui Aurelian Poptean ,precum si membrilor ansamblului . D.R.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5