MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Nr. I E 1054 / 14.02. 2010

RAPORT

privind situaţia efectelor fenomenelor hidro – meteorologice periculoase produse în perioada 31.12.2009 – 02.01.2010 în judeţul Bistriţa – Năsăud.

În perioada 12.01. – 15.01.2010, o comisie formată din reprezentanţii ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei Judeţene de Control în Construcţie, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa – Năsăud s-a deplasat în unităţile administrativ – teritoriale afectate de precipitaţiile abundente înregistrate în perioada 31.12.2009 – 02.01.2010.

Comisia a procedat la constatarea şi evaluarea pagubelor, stabilind unele măsuri pentru înlăturarea efectelor şi prevenirea pe viitor a unor eventuale efecte negative.

Întrucât în unele zone ale judeţului amploarea fenomenelor a produs sau poate produce disfuncţionalităţi ale activităţilor economico-sociale, izolarea unor localităţi cu imposibilitatea accesului copiilor la unităţile şcolare sau neasigurarea la nevoie a serviciilor de urgenţă (ambulanţă, pompieri), prezentăm zonele, în funcţie de amploarea fenomenelor şi gradul lor de repetabilitate şi care impun luarea unor măsuri urgente de intervenţie:

1. Comuna Ilva Mică: ca urmare a alunecărilor de teren sunt afectate două case din care locuinţa familiei Sîngeorzan Vasile (Valea Strîmba nr. 317) este parţial prăbuşită. Locuinţa familiei Doboacă Grigore (Valea Strîmba nr. 316) este în pericol iminent de distrugere. Comisia a dispus Comitetului local pentru situaţii de urgenţă Ilva Mică evacuarea familiilor şi identificarea unor locaţii corespunzătoare pentru cazarea persoanelor afectate, monitorizarea fenomenului şi măsuri de punere în siguranţă a construcţiilor.

În aceeaşi zonă se înregistrează o gravă eroziune de mal drept a pârâului Strîmba, cu afectarea DJ 172 C Strîmba – Ilva Mică pe o lungime de 20 m.

Pagube estimate: 237 mii lei

2. Comuna Nimigea, sat Floreşti: Gradul ridicat de colmatare al canalului Bratoşa ce ocoleşte localitatea Floreşti a determinat deversarea apei spre vechea albie cu inundarea a peste 20 de gospodării şi blocarea circulaţiei pe DJ 172; acest fenomen se înregistrează la fiecare ploaie semnificativă. Menţionăm faptul că lucrarea se află în exploatarea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare.

Pagube estimate: 48 mii lei

3. Comuna Căianu Mic: Gradul ridicat de colmatare al râului Ilişua, accentuat de inundaţiile din iunie 2006 precum şi albia strangulată în aval determină inundarea frecventă a gospodăriilor şi obiectivelor riverane. Se impune regularizarea cursului de apă pe sectorul menţionat în vederea creşterii capacităţii de transport a albiei pe un sector de aproximativ 4 km. Menţionăm că există un studiu de fezabilitate privind promovarea acestei lucrări.

Pagube estimate: 81 mii lei

4. Comuna Spermezeu:

a. Podul provizoriu construit peste râul Ilişua în zona localităţii Lunca Borlesei a fost distrus în data de 31.12.2009 blocând circulaţia cetăţenilor din localităţile Hălmăsău şi Şesuri spre centrul de comună (peste 300 de persoane au fost izolate în cele două localităţi), asigurarea serviciilor de urgenţă în cazul solicitării ambulanţei sau pompierilor, asigurarea cu produse de strictă necesitate.

Autorităţile locale au acţionat operativ refăcând provizoriu accesul spre cele două localităţi.

Din cauza erodării malului stâng al râului Ilişua în zona podului distrus, gospodăria familiei Caienar Valentin din Lunca Borlesei nr. 25 a fost inundată de nenumărate ori ca urmare a creşterii debitului râului.

b. Au fost distrus pragul de fund destinat protecţiei talvegului albiei şi lucrările de apărare de mal ale drumului judeţean DJ 171 la km. 23+400. Se impune intervenţia de urgenţă a administratorului drumului pentru refacerea pragului de fund şi executarea unor lucrări de apărare în vederea stopării fenomenului de eroziune a lucrării de protecţie a drumului judeţean DJ 171, singura cale de acces către Târlişua.

Pagube estimate: 2005 mii lei

5. Comuna Leşu: Există un risc major de producere a unor viituri catastrofale pe sectorul aval al pârâului Lescior datorită faptului că nu este regularizat, nu sunt executate lucrări de combatere a eroziunii solului, versanţilor şi de stingere a torenţilor. Menţionăm faptul că în zona potenţial afectată sunt amplasate locuinţe şi obiective social economice.

Pagube estimate: 480 mii lei

6. Comuna Petru Rareş:

a. - la iesirea din localitatea Reteag spre municipiul Bistriţa pe partea stângă a DN 17 au fost inundate în mod repetat trei gospodării datorită faptului că rigola betonată nu a preluat volumul de apă tranzitat pe şanţul de pământ executat pentru protecţia drumului naţional. Se impune înlocuirea rigolei cu şanţ de scurgere a apelor pluviale.

b. în localitatea Baţa la intrarea dinspre Ciceu Mihăeşti pe partea dreaptă au fost inundate în mod repetat două gospodării datorită colmatării şanţului de protecţie a DN 17. Apreciem ca necesară recalibrarea şi betonarea şanţului de protecţie pe o lungime de aproximativ 500 m.

Pagube estimate: 35 mii lei

7. În municipiul Bistriţa în zona Subcetate datorită scurgerilor de pe versantul Dealul Târgului au fost afectate următoarele obiective: 3 gospodării inundate (curtea acestora), 4 gospodării (beciurile acestora) şi 2 gospodării (subsolurile) precum şi subsolul unui bloc. Pentru evacuarea apelor din bazinul de aspiraţie din zona Subcetate s-a activat staţia de pompare aceasta funcţionând fără întrerupere în acest interval.

Pagube estimate: 5 mii lei

8. Oraşul Beclean: datorită scurgerilor de pe versanţi a fost inundată o gospodărie.

Pagube estimate: 4 mii lei

9. Comuna Zagra: datorită revărsării râului Ţibleş precum şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate şi afectate următoarele obiective: 20 gospodării, 50 ha teren agricol, 40 de fântâni, un pod pe DJ 172 km 41+640 în zona „Strujniţa” şi 3 podeţe, 1,8 km pe DC 40 şi 2km DJ 172.

Pagube estimate: 2273 mii lei

10. Comuna Măgura Ilvei datorită activării torenţilor şi a scurgerilor de pe versanţi au fost afectate următoarele obiective: strada Valea lui Galeş datorită unei alunecări de teren a fost afectată pe o lungime de 20 m, iar terasamentul drumului comunal DC 4A a fost inundat şi spălat pe o lungime de 300 m.

Pagube estimate: 61 mii lei

11. Comuna Rebra: creşterea debitului pârâului Valea Lungă a determinat afectarea malului drept pe o lungime aproximativ 60 m.

Pagube estimate: 30 mii lei

12. Comuna Negrileşti: creşterea debitului cursului de apă Valea Mare a condus la producerea unei eroziuni de mal stâng pe o lungime de 150 m în localitatea Negrileşti, iar drumul DJ 170 (tronsonul Negrileşti – Purcărete a fost afectat pe o lungime de 450 m.

Pagube estimate: 285 mii lei

13. Comuna Telciu: datorită cantităţilor mari de precipitaţii au fost activaţi torenţii şi afluenţii râului Sălăuţa fiind afectate drumuri forestiere pe o lungime de peste 22 km.

Pagube estimate: 1500 mii lei

Facem menţiunea că valoarea totală a pagubelor estimate este de 7023 mii lei, situaţia exprimată fizic şi valoric este evidenţiată în raportul de sinteză întocmit şi înaintat de către Grupul de suport tehnic privind evenimentele din perioada 31.12.2009 – 02.01.2010.

Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5