Cinematograful „Dacia”, soluţie pentru cultura bistriţeană

Nu mai este o noutate pentru nimeni că imobilele în care au funcţionat cinematografele bistriţene sunt într-o stare jalnică.

Altă dată vedetă a Bistriţei, cinematograful „Dacia” nu a scăpat nici el de vremuirea sub vremuri. În anul 1982 cinematograful „Dacia” era singurul cinematograf din ţară cu trei săli de proiecţie şi cu un personal format din 24 de angajaţi, dintre care şapte operatori, care se ocupau de proiecţia filmului. Astăzi cinematograful „Dacia” a rămas o amintire. Sala A, cu 365 de locuri, sala B, cu peste 200 de locuri, sunt pustii, nerenovate de zeci de ani şi sub cheie. Pentru resuscitarea acestui imobil România Film nu a făcut nimic. Soluţia salvatoare ar putea veni prin preluarea imobilului de către Primăria Bistriţa. Este ştiut faptul că Centrul Cultural Municipal Bistriţa va intra în reabilitare totală. Cinematografului „Dacia” ar fi soluţia pentru ca manifestările culturale să nu fie întrerupte în următorii doi ani.

După cum ne declară prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal, sala A ar putea deveni sală de spectacole, sala B pentru repetiţii, iar sala C pentru culise. Prin renovare, acest spaţiu ar putea fi redat din nou bistriţenilor. Cel mai bun exemplu de acest gen este cel de la Mureş, unde Ansamblul Profesionist Mureşul are un sediu modern în fostul cinematograf "Unirea", un adevărat centru cultural. Conform Legii nr. 303 din 3 decembrie 2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, Art. II. spune: “ 1. La data intrării în vigoare a prezentei legi, sălile şi grădinile de spectacol cinematografic aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective. 2. Bunurile mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, trec în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora. 3. Odată cu transferul imobilelor prevăzute la pct. 1, consiliile locale vor prelua de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, personalul aferent, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare. 4. Odată cu transferul imobilelor prevăzute la pct. 1, consiliile locale respective vor prelua activul şi pasivul aferent fiecărei săli sau grădini de spectacol cinematografic p e care le primesc în administrare”.. La Bistriţa deşi de la publicarea legii în Monitorul Oficial au trecut mai bine de doi ani de zile, situaţia este aceeaşi. Capitala nu a mişcat nici un deget în trecerea acestor immobile în domeniul local.

Dacă Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" nu va putea i8ntra în posesia unei clădiri de talia Cinematografului Dacia, vom risca să fie stopate toate acţiunile din următorii doi ani de la Bistriţa: întâlnirea saşilor din diaspora, Festivalul fanfarelor "Mihail Warga", "Bistriţa Folk", Festivalul Naţional de Teatru Profesionist "Liviu Rebreanu", etc. Mai mult, costumele de patrimoniu, instrumentele, întreaga logistică nu pot fi depozitate oriunde şi oricum, pentru că ar fi riscul să se distrugă. Centrul Cultural a făcut deja petiţii pentru obţinerea acestu spaţiu la Ministerul Culturii şi parlamentarii bistriţeni, cerând sprijin pentru ca Bistriţa să poată avea acţiuni culturale şi în următorii doi ani, cât sediul central se află în reparaţii capitale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5