Ce au constatat autorităţile după controalele în centrele rezidenţiale pentru bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi copii din Bistriţa-Năsăud!

În perioada 10-17 iulie, echipe mixte au efectuat controale la toate centrele rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor. Potrivit prefectului Teofil Cioarbă, din aceste comisii au făcut parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, AJPIS B-N, ai Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, ai Comitetului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ai DSVSA B-N, ai ISU B-N şi ai IPJ B-N.

         Practic, echipele au ajuns în 14 centre rezidenţiale pentru copii, 15 azile de bătrâni, 5 centre rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi şi două centre pentru alte persoane dependente, în care beneficiari sunt 821 persoane, dintre care 114 copii, 428 vârstnici, 223 persoane cu dizabilităţi şi 56 de persoane dependente.

         „În urma verificărilor, nu s-au identificat cazuri de maltratare sau de tratare cu neglijenţă a persoanelor care sunt în aceste centre. Au fost constatări din partea tuturor instituţiilor care au făcut parte din această instituţie mixtă şi s-au luat următoarele măsuri: 183 contravenţii constatate, din care ITM – 30, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor – 37, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – 3, Direcţia de Sănătate Publică – 20, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – 9, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 54, Inspectoratul de Poliţie Judeţean – 30”, a declarat prefectului judeţului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, au fost retrase autorizaţiile sanitare de funcţionare pentru patru centre, respectiv Centrul pentru Persoane Vârstnice Beclean, Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Târlişua, Casa Devai Matei şi Centrul pentru Persoane Vârstnice Maieru, unde a fost modificată structura, în sensul că s-au extins şi este nevoie de reautorizare completă.

„Aceste retrageri de autorizări au fost în urma modificărilor pe care le-au făcut în structura acestor centre. În trei cazuri, este vorba despre amenajarea unor saloane pentru persoane care nu erau cuprinse în autorizaţia sanitară de funcţionare şi necesită reautorizare. La Casa Devai din comuna Matei a fost identificat amenajarea a 11 saloane pentru care nu a fost solicitată reautorizarea”, a declarat prefectul Teofil Cioarbă.

Reprezentanţii instituţiilor au dispus o serie de măsuri de remediere, urmând ca în perioada următoare să fie făcute reverificări. Trebuie menţionat că membrii comisiei au discutat cu beneficiarii, adulţi sau copii, menţionându-se că „aceste condiţii sunt unele normale”.

Au fost două situaţii în care centrele rezidenţiale nu sunt acreditate sau licenţiate, care au transmis documentaţia către Ministerul Muncii, „nefiind primită licenţa de funcţionare”. Activitatea acestora  - UMS Teaca şi Centrul pentru Persoane Vârstnice Teaca - va fi monitorizată de instituţiile abilitate până ce va fi transmis răspunsul ministerului de resort.

În prezent, se face o centralizare a locurilor disponibile în azile la nivel naţional, în judeţul nostru existând câteva locuri la Unitatea Medico-Socială din Teaca. Relocarea unor persoane vârstnice se va putea face doar cu acceptul acestora.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5