Boema, Revista de Literatura şi Artă, leagă Bistrita literară de artera Dunării

Pintre revistele de cultură care apar în Româna ultimilor ani, Boema se distinge prin tematica grafică şi prin mesajul cultural de bună calitate.Apare la Galaţi, sub egida ASPRA. ( Asociaţia Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice. Cu un colectiv redacţional coordonat de scriitorul Petre Rău, revista s-a impus în sferele culturale româneşti din ţară şi străinătate. Nume cunoscute in lumea literară, precum Mihail Gălăţeanu( redactor şef) au girat încă de la debut această publicaţie, care a cunoscut în cei şase ani de existenţă, un ascendent remaracabil.
Nu doar semnăturile notorii ale scriitorilor şi plasticienilor au făcut din BOEMA un spaţiu cultural de invidiat, ci şi debutanţii, cei care au venit cu aerul proaspăt al harului lor şi au dat culoare paginilor revistei. Un fenomen care merită menţionat, este copilul-scriitor Denisa Lepădatul, care s-a remarcat de timpuriu prin materialele publicate de revista gălăţeană, şi mai mult, şi-a găsit aici un mentor minunat în persoana maetrului Petre Rău.
O altă coordonată benefică pentru consistenţa diversificată a publicaţiei de care vorbim, este spaţiul editorial generos pe care îl alocă colaboratorilor străni. Luca Cipolla din Italia, poet şi traducător, face casă bună cu Boema de la vadul Dunării, şi scrierile sale sunt deja un detaliu mereu apreciat de cititori, în acest puzzlle care este Boema.
Consacraţi sau tineri ce bat la porţile Literaturii şi Artei, şi fiecare dintre cei care s-au regăsit în paginile revistei Boema, sunt un semn de carte între paginile publicaţiei, ce îşi are un loc asigurat în Istoria Literară.
Personal am avut privilegiul să fac parte din acest colectiv de profesionişti, să mă bucur de legătura spirituală ce face ca două localităţi ( Bistriţa şi Galaţiul) să fie unite prin cuvinte, prietenie şi pasiune literară. Între timp şi alţi bistriţeni s-au apropiat de Boema, poemele lui Menut Maximinin şi-au găsut un loc binemeritat în paginile revistei , şi exemplele ar putea să continue.
Ceea ce mi se pare important de evidenţiat în cazul acestui fenomen literar numit BOEMA, este generozitatea dublata de o selecţie fără părtinire a textelor literare şi a lucrărilor plastice inserate în paginile sale. Ştim ce muncă sisifică implică o coordonare revuistică şi cu atât mai mult apreciez efortul depus de scriitorul Petre Rău în menţinerea calităţii Boemei.
În cele peste 100 de pagini câte numără fiecare ediţie a Boemei, sunt structurate lucrări literare contemporane, dar şi de istorie literară, critică şi artă vizuală. Un caleidoscop cultural din care spiritualitatea cu toată valoarea sa extraordinară, este relevată cu eleganţă şi profesionism clar.
Felicitări, Boema! Felicitari, Petre Rău!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5