Bilanţ preliminar al pagubelor produse în judeţ de fenomenele meterologice din 13 iulie!

Prefectul județului, Teofil Cioarbă, subprefecții Ioan Zăgrean și Décsei Atilla, precum și inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistriţa-Năsăud, colonel Mihai Suciu, au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă un bilanţ preliminar al pagubelor produse de fenomenele meteorologice extreme de pe raza judeţului nostru, din 13 iulie 2023.
"La nivelul Dispeceratului Integrat ISU SAJ Bistriţa - Năsăud au fost înregistrate 170 apeluri pe numărul unic de urgență 112. Bilanțul se prezintă astfel:  26 acoperișuri imobile afectate in municipiul Bistriţa și unul în orașul Beclean; 60 de copaci smulși/rupți de vânt Bistrita, Beclean, Beclenuţ, Bistriţa Bârgăului, Blăjenii de Jos, Colibița, Dumitra, Feleac, Josenii Bârgăului, Lechinţa, Nușeni, Piatra Fântânele, Sărata, Șintereag și Tureac; 8 misiuni pentru degajarea copacilor / elemente acoperiş căzute pe autoturisme; un pod în construcție, elemente constructive prăbușite; apeluri pe numărul unic de urgentă privind 2 ambarcațiuni răsturnate în lacul Colibita, echipajele de intervenție au constatat ca era vorba despre o singura ambarcațiune 12 persoane (trei persoane transportate la spital); 3 trenuri blocate pe calea ferata (situaţie remediată, circulația feroviara reluată); 11 situații de urgentă generate de ruperea cablurilor  de electricitate, smulgerea sau ruperea stâlpilor de energie electrica sau servicii - alocate echipe de intervenție de la furnizorul de energie electrica și serviciile voluntare pentru situații de urgentă; evacuarea apei dintr-o gospodărie din localitatea componentă Sărata", a transmis prefectul Teofil Cioarbă.
Potrivit acestuia, urmări ale fenomenelor meteorologice au fost înregistrate în 21 localități, majoritatea in municipiul Bistrița. Pentru gestionarea situațiilor de urgenţă din cadrul ISU Bistriţa - Năsăud au fost directionaţi în sprijinul populației 65 de pompieri militari (inclusiv grupa operativa) cu 16 mijloace tehnice din cinci subunități de intervenție (in afara de Stația de Pompieri Sângeorz -Băi). 
 
La mai bine de 20 de situații de urgentă au acționat doar serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU Bistrita, Tiha Bârgăului, Dumitra, Josenii Bârgăului, Lechința, Mărișelu, Nușeni, Prundu Bârgăului, Şintereag și Bistriţa Bârgăului), precum și Ocolul Silvic Colibița - Prundu Bârgăului.

         Pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor de joi, baza legală este HG 559/2023. Actul normativ prevede faptul că persoanele şi familiile afectate de inundaţii şi fenomene asociate acestora (alunecări de teren şi fenomene meteorologice deosebite) sau cele ale căror locuinţe au fost afectate parţial sau în totalitate pot primi între 1500 şi 10.000 lei, în funcţie de componenţa familiei şi gradul de afectare. Unităţile administrativ-teritoriale, dar şi persoanele fizice vor fi ajutate de ISU B-N în întocmirea documentaţiilor pentru obţinerea de despăgubiri.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5