Un vrednic ctitor al Bisericii – Catedrală din Măluţ – ing. Gavril Mureşan

       În urmă cu vreo 25 de ani, prin luna lui Cireşar, mă aflam la Măluţ împreună cu ing. Gavril Mureşan, pregătind o nouă ediţie a Sărbătorii Cireşelor. Am intrat atunci în Biserica veche spre a ne ruga şi a ne reculege în faţa Sfântului Altar, aşa cum au făcut moşii şi strămoşii noştri. La un moment dat, prietenul meu Gavril a rostit, ca o poruncă divină: Trebuie să zidim o altă biserică. Cei de astăzi merită un nou locaş de rugăciune. Şi, astfel, a început drumul anevoios dar cu mult folos duhovnicesc al ridicării unei noi biserici, ctitorul principal fiind ing. Mureşan. Cea veche, târnosită la 1818, rămâne ca o mărturie a credinţei şi a jertfelniciei de care au dat dovadă, de-a lungul anilor, creştinii ortodocşi din Măluţ. Aici au slujit de-a lungul celor 205 ani preoţi rugători vrednici, adevăraţi apostoli ai aşezării de sub Râpă. Şi aş aminti pe preotul Vasile Câmpan, cel ce a participat la 1918 la Marea Adunare de la Alba Iulia, un preot ce a slujit aici cu un dar şi har divin mai bine de 40 de ani. Şi celălalt preot pe care vreau să-l amintesc este Vasile Bindea, un om blând şi ajutător pentru cei mulţi şi nevoiaşi, cel care a primit din partea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Teofil înaltă titlu de protopop.

         29 octombrie 2023. După 205 ani, are loc sfinţirea unui nou lăcaş de rugăciune, oficiată de Mitropolitul Clujului, Andrei, înconjurat de un important sobor de preoţi, fiind prezenţi preoţii din Măluţ: Gavril Fazacaş, Vasile Săsărman, Vasile Mălinaş, Ioan Mărginean, Adrian Malinaş, Gavrilă Mureşan.

         În finalul slujbei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei îi conferă ing. Gavril Mureşan cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei „Crucea Transilvană”, o binemeritată recunoaştere a meritului acestui ilustru fiu al Măluţului, devenit sponsor principal al Bisericii cu Hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. În Pisania de la intrarea în noua Biserică, o adevărată catedrală, cum spunea protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoş, este menţionat cu litere înaurite numele lui Gavril Mureşan ca şi sponsor principal al Bisericii.

         Cine este Gavril Mureşan, cel care s-a învrednicit ca vreme de 21 de ani să fie mereu la Măluţ, spre a urmări cum se ridică un nou lăcaş de rugăciune? Se spune că omul este măsura tuturor lucrurilor, iar parafrazând, am spune că ing. Mureşan este un om al multor lucruri bune, al celor realizate, care se văd şi care vor dăinui. Profesionist şi eficient, niciodată nu l-a părăsit omenia şi dragostea faţă de Biserică şi satul natal, de amintirea şi memoria moşilor şi strămoşilor lui. Este mereu un luptător plin de dăruire, iar Biserica al cărui ctitor este, e doar un exemplu. Cum aminteam, în urmă cu 21 de ani, s-a pus piatra de temelie. De atunci a lucrat cu timp şi fără timp, ca un adevărat ctitor, participând cu pricepere şi devotament la fiecare fază a lucrării. Când era pe şantier, echipa inginerului Paul Săsărman, era prezent zi de zi, de multe ori îl trimitea pe proiectantul Gavril Bindea să vadă care este stadiul lucrărilor. Gavril Mureşan şi-a făcut un titlu de mândrie să-i slujească pe ai lui, pe sătenii din Măluţ. Şi Biserica sfinţită acum va fi o mărturie a faptului că şi aici, la Măluţ, s-au născut şi trăiesc oameni adevăraţi. Şi unul dintre aceştia este Gavril Mureşan, numele lui fiind încrustat spre nemurire în Cartea Vieţii şi în inimile celor pentru care a contribuit substanţial ca în satul Măluţ să se nască din temelii o nouă Biserică, o Catedrală Ortodoxă, cum se spunea la sfinţirea acestea. Vrednic este inginerul Mureşan, au strigat în cor sutele de credincioşi participanţi la marea sărbătoare, atunci când Mitropolitul Andrei i-a înmânat înalta distincţie mitropolitană.

         Şi, în încheiere, îl aud parcă pe Gavril Mureşan, ce poartă Măluţul mereu în inimă, recitând, ca pentru sine, o strofă dintr-o poezie a altui măluţan, preot Ioan Mărginean: „Satul meu cu văi şi cu doline/ Sub Râpa ninsă cu acăţ/ Spre tine vin cu dorurile toate/ Iubirea mea la gâtu-ţi o agăţ”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5