Teatru. La câțiva oameni distanță – sau cum relația dintre părinți poate afecta copiii

La câțiva oameni distanță – sau cum relația dintre părinți poate afecta copiii

Spectacolul de teatru „La câţiva oameni distanţă de tine” este realizat de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, Bistriţa în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Bucureşti. Regia specacolului aparține lui Radu Afrim, iar textul este scris de Dan Coman
Evenimentul a ajuns la cea de-a patra reprezentație iar sala Palatului Culturii Bistrița este tot plină. Publicul iubește povestestea și actorii, și se regasește în situațiile prin care trec acesția. Reprezentația este împărțită în 2 părți cu pauză de 15 minute. Cele două părți sunt doua spectacole diferite ca și poveste dar care în esență au aceași temă de bază, aceea că relația părinților, sau lipsa afecțiunii dintre aceștia afectează sufletul copiilor, marcându-i pe viață.
În prima parte avem pe Flavia Giurgiu care joacă rolul fetei plecate în America care în ciuda aparențelor, este o persoana tristă și depresivă, pentru care plecarea de acasă a fost singura soluție de a scapa de amintirile sufocante din copilărie, certurile dintre părinți, bătăile încasate de la tata.
Tot în prima parte îl avem pe Marius Manole, fiul care nu-și mai gasește locul în lume, a renunțat la școală, lucra în contrucții și care se simte vinovat de moartea tatălui său, deși nu putea să facă nimic. Dorința lui cea mai mare de pe lume ar fi să dispară.
În a doua parte îl avem pe Ștefan Iancu fiul a cărei mama e plecată în Austria să îngrijească batrâni, iar tatăl lui e internat la dezalcolizare. Acesta este împărțit între două lumi încercând din răsputeri să-și salveze familia și s-o reune ască când de fapt nu e datoria lui și nici nu are puterea să facă asta.
Adolescenții jucați de, Marius Manole și Ștefan Iancu, se simt foarte vinovați pentru destrămarea familiilor lor deși nu au nici o vină. Ei încearcă din răsputeri să salveze cu orice preț oamenii dragi lor, dar unele persone nu mai pot fi salvate sau nu mai vor să fie.
O a doua temă importantă este emanciparea femeii. Sătule să se mai certe cu bărbatul și să fie doar papuși în casă, mamele jucate de Natalia Călin și Mirela Oprișan preferă să se arunce în muncă de sclavie pentru a putea simții o urmă de independență. De asemenea se poate observa ca ambele femei încercă fiecarea în felulul lor să-și reface viață.
Dacă femeile din piesă încearcă să-și reface viață, bărbații se simt emasculații și lipsiți de viață Singura lor dorință e de autodistrugere de cele mai multe ori apelând la bautură și violență. Pentru tată, Marius Bodochi, faptul ca soția preferă să robească și să spele ”funduri de babe” decât să stea să-și petreacă timpul cu el acasă e umuilitor si extrem de trist.
Tema migrației este folosită ca și scuză pentru personajele noastre care nu-și doresc neapărat bani pentru o viață mai bună. Ele doresc sa fugă de probelemele lor de acasă ca să se redescopere pe ele însuși.
Specatacolul are din fericire și momente comice, de destindere de umor bun precum nunta la bistrițeni cu vecinii de bloc, concediu la băi, sau spălarea si îngrijirea bătrânei din Austria. Umorul este autentic și are ca scop să mai destindă atmosferă sumbră și serioasă a spectacolului.
”La câțiva oameni distanță” este un spectacol complex, autentic și de mare calitate care reușește sa te amuze, emoționeze și întristeze.

Gabriel Mihăiese
Foto: Palatul Culturii Bistrița facebook

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5