Sub curcubeul amintirilor, la întâlnirea foștilor dăscăluți de Parva!

Pentru mine a descinde în Parva înseamnă a călca ,,pe urmele tatălui” meu care în 1943 era repartizat aici de către Episcopul Iuliu Hossu, ca tânăr preot greco-catolic.

Sub această umbra a coincidențelor am purces din nous spre Parva, în după-amiaza zilei de 29 septembrie 2023, la întâlnirea foștilor dăscăluți de Parva, cei care au slujit școala de acolo în perioada ceaușistă, până la începutul lui 1990, când după acel decembrie 1989, a urmat ,,dezlegarea de glie” a dăscăluților care au oficiat mai mult sau mai puțin timp la școala părvenilor.

Deși numărul celor care ne-am întâlnit nu a fost prea mare, încărcătura emoțională care am adus-o cu noi a fost uriașă. Ne-am simțit cu toții sub un curcubeu al amintirilor, culorile acestuia aprinzând jarul amintirilor, al destăinuirilor.

Ne-am înfruptat din bucatele amintirilor comune, ne-am completat narativ unii pe alții constatând că ceea ce unul nu-și mai aducea aminte, a fost înregistrat de altul și am gustat cu plăcere din ,,tocana” amintirilor pe care le-am scos din tolba timpului trecut.

Reîntâlnirea cu Parva ne-a uimit. Amărâta localitate de altădată este acum de nerecunoscut. S-a construit atât de mult în Parva încât ne-a fost imposibil să identificăm casele unde am stat în gazdă, locuințele foștilor părveni care aveau pe atunci copii la școală.

Prin plecarea cu ,,hurta” a părvenilor în toată Europa și nu numai, s-au pompat bani grei în această comună. Parva a devenit terenul capitalismului dezlănțuit, al ,,vestului sălbatic american” al șanselor, al trudei asumate și de multe ori al riscurilor cu orice preț, pentru câștig.

Lângă un ,,pahar de vorbă” dăscăluții și-au deșărtat sacii amintirilor s-au contaminat unii de la alții cu emoțiile revederii, au plecat ,,în căutarea timpului trecut”.

Am rămas impresionați de noul aspect modern al comunei, de noua școală, care a primit numele lingvistului Vasile Scurtu, originar de aici, de moderna grădiniță, de freamătul turistic care a cuprins localitatea. Ei s-au întreținut amical cu primarul Parvei, Ioan Strugari, ,,vinovatul” acestor realizări, prezent la bucuria adunării noastre, gazdă primitoare în moderna școală. Directorul nostru Mirce Daroși a dialogat cu acesta despre școala de ieri și cea de azi din Parva.

Dăscăluții care erau nevoiți să cutreiere coclaurile Parvei pentru a-i școlariza pe elevi, au constatat că toate văile ei, pe unde erau grădinițe și școli primare sunt legate prin drumuri asfaltate.

În memoria dăscăluților plecați dintre noi, preotul Nalaț Florin Marius a oficiat un parastas, moment pios de aducere-aminte de foștii noștri colegi. Dăscăluții cu timpul didactic oprit de pensionare, s-au plimbat prin comună, au recunocut sau au fost identificați de sătenii a căror copii i-au învățat, unii au participat la Liturghia de duminică din noua și impunătoare biserică, au urcat cu mașinile până la Comarnic, pe drumuri asfaltate. În compania domnului primar ei s-au deplasat la tiroliană (la ,,spânzurătoare”, cum șugubăț a botezat-o Petrea Strugari, fosta mea gazdă), au vizitat ,,Bojdeuca de pe Luncă”, fosta bucătărie a lui Petrea Strugari, unde dăscăluții organizau petreceri.

Am petrecut un timp frumos, emoționant, mereu fiind uimiți de noua Parvă, încântati de primitoarea gazdă Maria Ordace, proprietara pensiunii ,,Maria”, degustând alesele mâncări, pregătite de fosta bucătăreasă, a fostuli internat școlar, Maria Scurtu.

Bucuria întâlnirii noasre a fost pregătită minuțios de fostul secretar al primăriei Ioan Căluș, legat prin tatăl său și prin regretata lui soție Luciana, de școala din Parva, ambii învățători ai părvenilor. El și ginerele lui Ioan Burdeț ne-au pregătit chiar și un ,,foc de tabără” în jurul căruia amintirile s-au încălzit mai bine.

Alături de noi a fost și maestul de ceremonii, maestul mieilor fripți pe jar, a mațelor de miel prăjie pe rudă de alun, badea Login Căluș.

Câteva impresii consemnate de cei care au dorit, au acoperit niște pagini ale ,,Condicii de reclamații și de sugestii”, inaugurată cu acest prilej și care are numerotate filele pentru o nouă întâlnire.

Ion Radu Zăgreanu

Comentarii

05/10/23 11:58
Căluș Ioan

Super articol!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5