Preotul Vasile Rus: A apărut a treia ediție a cărții "Gheorghe Pașca – Viața și jertfa”

Cu bucurie anunț apariția celei de a treia ediții a cărții mele: “Gheorghe Pașca- Viața și Jertfa”, o ediție revizuită și îmbogățită cu noi mărturii despre lupta moroșanului intrat în legendă. Mulțumesc  tuturor celor care m-au sprijinit în acest demers pentru a spune adevărul despre blestemățiile prin care regimul comunist s-a instaurat în țara noastră. Mulțumesc  domnului Emil Iugan care a sprijinit financiar această nouă ediție. Toate cărțile tipărite vor fi donate bibliotecilor, instituțiilor care cultivă memoria rezistenței anticomuniste și profesorilor de istorie din județul nostru care militează pentru rescrierea istoriei. Amintesc faptul că nu am dobândit nici un câștig material din tipărirea acestei cărți, ci unul sufletesc pentru ca astfel de blestemății să nu se mai repete în comunitățile noastre și în a noastră țară, iar drepturile la libertatea cuvântului și la proprietate să fie respectate! Cei care doresc să aibă această filă de istorie se pot adresa editurii bistrițene Născut Liber, număr contact 0745605396.

Amintesc faptul că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a organizat în anii 2014 și 2017  două  acţiuni de investigaţii arheologice în cimitirul din oraşul Năsăud, județul Bistriţa-Năsăud. Acţiunea a prevăzut căutarea, identificarea şi deshumarea osemintelor ce aparţin lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, victime ale Securităţii ucise prin împuşcare în urma unei confruntări armate desfăşurate în apropierea satului Bichigiu, județul Bistriţa-Năsăud. Acţiunea de deshumare a fost efectuată de o echipă specializată de arheologi şi istorici, coordonată de Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care s-au aflat Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Din păcate nu s-au descoperit elemente care să presupună sau să indice prezența mormântului comun pe locul verificat. Există posibilitatea reală ca mormântul căutat să fi fost afectat, parțial sau chiar în întregime, de înhumările ce s-au practicat în perimetrul vizat în ultimele șase decenii.

În anul 2019 Televiziunea Română a realizat un film documentar despre lupta lui Gheorghe Pașca cu filmări de la buncărele de pe valea Bichigiului și mărturii culese de la martorii implicați direct în evenimentele din urmă cu 60 de ani. Pe valea Bichigiului Gheorghe Rus, vărul lui Gavrilă Rus, a ridicat un monument comemorativ  în apropierea buncărului unde a avut loc ultima luptă din ziua de 5 februarie 1956.

Să nădăjduim că blestemățiile dictaturilor de orice fel nu se vor mai repeta în comunitățile noastre și în a noastră țară !

 

Preot Rus Vasile

 

Comentarii

02/03/22 15:51
Marius Nicolae Pop

Sa nu uitam nicicand, martirii neamului nostru ! Vrednic sunteti, parinte Vasile Rus! Cu cordialitate,dr.MNPop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5