Pr. Vasile Beni: Un Om sfânt este cel care face binele

Textul Evangheliei la Duminica Tuturor Sfinților: ,,Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine. Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: Iată, noi am lăsat toate şi Ţi-am urmat Ţie. Cu noi, oare, ce va fi? Iar Iisus le-a zis: Adevărat zic vouă că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Şi oricine a lăsat case, sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau ţarini, pentru numele Meu, înmulţit va lua înapoi şi viaţă veşnică va moşteni. Şi mulţi dintâi vor fi pe urmă şi cei de pe urmă vor fi întâi (Ev. Matei 10, 32-33; 37-38; 19, 27-30).

        Despre sfinţi şi sfinţenie, oamenii şi-au făcut diverse păreri.  Poate mulţi dintre noi înclinăm să credem că sfinţii sunt doar cei care fac minuni sau pustnicii. Dar, dacă ne aruncăm privirea asupra calendarului, vedem că în fiecare zi se pomenesc: cuvioşi, mucenici, militari, conducători, păcătoşi - şi exemplele ar putea continua.

Un Om sfânt este cel care face binele. Un sfânt este un om cu viaţă aleasă, fără să aibă conştiinţa că este mai bun decât alţii. Sfinţii l-au iubit, mărturisit şi urmat pe Dumnezeu.

    Sfinţii au devenit prin har Teofori (purtători de Dumnezeu), dar şi Teofani (arătători ai trăirii în Hristos, pentru Hristos, cu Hristos).

       Sfinţii sunt cei care alcătuiesc biserica triumfătoare, iar a fi sfânt după cea mai simplă definiţie înseamnă a fi liber de păcate, a birui orice ispită, a rămâne curat, a te păzi şi a nu face, sub nicio formă răul nimănui.

Cine sunt sfinţii? Fiii unor mame creştine, pentru că misiunea mamei este de a face din copiii ei fii ai lui Dumnezeu.

   Care sunt temeiurile cinstirii sfinţilor.

     1.Teologic. Sfinţii sunt templul lui Dumnezeu - nu mai trăiesc eu ci Hristos trăieşte în mine.

 2. Hristologic. Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască. Iar mântuirea înseamnă urmarea lui Hristos şi viaţa în Hristos.

  3. Eclesiologic. Omul se mântuieşte unindu-se cu Hristos în Sfintele Taine şi acest lucru se petrece doar în Biserică.

   Cum putem face mici paşi spre sfinţenie în fiecare zi. Făcându-ne o analiză a propriei conştiinţe, a felului cum ne-am comportat în primul rând faţă de Dumnezeu, faţă de cei din familie şi de cei din societatea în care trăim sau lucrăm. Pentru că toţi suntem chemaţi la viaţa de sfinţenie în fiecare zi şi fiecare stare de viaţă ne poate duce la sfinţenie dacă este trăită în comuniune şi în slujba celorlalţi.

     Trăind în iubire şi oferind propria mărturie creştină în ocupaţiile de fiecare zi suntem chemaţi să devenim sfinţi prima dată în propria familie. Dar cum? Eşti părinte sau bunic, învăţându-i cu pasiune pe copii şi pe nepoţi să-l cunoască,  urmeze şi să-l iubească pe Iisus.

    Astăzi eu vreau să postesc, să ajun, să mă rog, să nu vorbesc de rău, să fiu mai înţelegător faţă de aproapele meu, trebuie doar să vreau pentru că se poate.

    Să nu uităm să ne rugăm: „Doamne ştiu că nu sunt perfect, ştiu că uneori uit să mă rog, alteori mă enervez repede şi am momente în care îmi pierd credinţa, dar îţi mulţumesc că Mă iubeşti necondiţionat şi Mă ierţi mereu.

 

Fii om!

(Licuța Pântia) 

 

Nu înjosi pe nimeni în viață
Și nici de sus la alții nu privi,
Nu ignora o lacrimă pe-o față,
Poate-n-tr-o zi pe fața ta va fi!

 Nu-l umili pe cel mai slab ca tine
Nu-i vina lui c-așa a fost creat,
Te vezi erou și lumea-ți aparține,
Dar uiți că scări nu-s doar pentru urcat!

Nu neglija ascultă și răspunde,
O vorbă care ție-ți pare fleac,
Poate salva pe cel care-o aude
Și poate-n deznădejde a-i fi leac!

Suntem egali, fii om cu fiecare,
Lasă frumos pe unde-ai să pășești
E-o lege-a vieții fără expirare,
La fel cum dai, așa o să primești!


Pr.Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5