Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița între tradiție și actualitate

Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa este continuatorul unei şcoli cu mari tradiţii în pregătirea profesională pe domeniul servicii şi anume GRUPUL ŞCOLAR DE COOPERAŢIE BISTRIŢA, înfiinţat în 1956. Pe parcursul anilor, școala  şi-a păstrat domeniul de pregătire, dar a cunoscut diverse modificări de titulatură cauzate de reformarea învăţământului.

Până în anul 1990, şcoala a funcţionat cu clase de ucenici, învăţământ profesional şi clase de liceu. Începând cu anul 1990, s-au format şi clase de învăţământ postliceal cu pregătire în marketing şi finanţe-contabilitate. Aceste clase au funcţionat până în anul 2005.

Actualmente, unitatea noastră de învăţământ este un liceu tehnologic, profil servicii cu domeniile  pregătirii de bază: Turism şi alimentaţie și Estetica şi igiena corpului omenesc, atât pe filiera liceului tehnologic, cât și pe învățământ profesional.

 Având ca viziune a școlii oferirea  elevilor noștri a unor oportunități de educație și instruire de înaltă calitate, în deplină concordanță cu cererea de pe piața forței de muncă și cu tendințele de dezvoltare ale agenților economici, în scopul  contribuirii în acest fel la creșterea calității vieții și a prosperității economice, pentru anul școlar 2024-2025, Liceul Tehnologic de Servicii pune la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a specializări atractive:

Învățământ liceal - 2 clase

  • Domeniul Estetica și igiena corpului omenesc, calificarea COAFOR-STILIST – 1 clasă (24 locuri)
  • Domeniul Turism și alimentație, calificarea: TEHNICIAN ÎN GASTRONOMIE – 1 clasă (24 locuri)

  Învățământ profesional de 3 ani – 4 clase

  • Domeniul Estetica și igiena corpului omenesc, calificarea Frizer-Coafor-Manichiurist-Pedichiurist – 1 clasă (24 locuri)
  • Domeniul Turism și alimentație,  calificarea: Bucătar – 1 clasă (24 locuri), calificarea Ospătar(Chelner), Vânzător în unități de alimentatie – 1 clasă (24 locuri), calificarea Cofetar-Patiser – 1 clasă (24 locuri).

Echipa managerială condusă de doamna director, prof. Corduța-Roxana Drăgan, alături de colectivul de cadre didactice în majoritate titulare, se asigură să ofere servicii de educaţie şi formare profesională pentru dobândirea unor cunoştinte de specialitate şi legislaţie economică, pentru formarea de abilităţi şi deprinderi în domeniul serviciilor, precum și pentru atingerea unor competenţelor necesare pentru secolul XXI.

Pregătirea teoretică și profesională este facilitată și susținută de baza materială a școlii noastre.  În urma unui amplu proces de reabilitare și modernizare inițiat de Primăria municipiului Bistrița, cu finanțare europeană, încheiat în vara anului 2023, Liceul Tehnologic de Servicii dispune de o bază materială modernă, optimă pentru desfășurarea procesului educativ. Școala dispune de 11 săli de clasă, 3 ateliere de instruire practică pentru domeniul Turism şi alimentație (pentru calificarile bucătar, cofetar-patiser și ospătar), un salon de instruire practică pentru domeniul Estetica şi igiena corpului  omenesc (zona Sens), un laborator de informatică, o bibliotecă școlară, un cabinet de asistență psihopedagogică, un cabinet medical, un teren de sport,o sală de festivități. Atelierele și cabinetele sunt dotate corespunzător cu echipamente, planşe, materiale şi mijloace didactice.

Toate sălile sunt dotate cu table smart, videoproiectoare fixe, acces la internet, astfel încât personalul didactic are posibilitatea de a lucra la clasă folosind tehnica modernă în procesul de învățare-predare-evaluare. Cadrele didactice au primit laptopuri, iar majoritatea elevilor beneficiază de  tablete achiziționate  prin proiecte cu fonduri europene derulate de Primăria Bistrița.

Activitățile didactice diverse desfășurate în școala noastră, atât cele teoretice, cât și cele practice valorifică abilitățile și talentele elevilor noștri. Liceul este implicat în diferite proiecte, precum „Tradiții și obiceiuri interculturale”, prin care vrem să promovăm valorile unor țări în care s-au născut și au copilărit o parte dintre elevii noștri, precum și gastronomia acestora. De asemenea, în cadrul proiectului ”Educație pentru gastronomie sustenabilă” implementat de WorldSkills România cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța și al Carrefour România, s-au desfășurat activități de promovare a sustenabilității în gastronomie. Mai mult, liceul este acreditat Erasmus + pentru o perioadă de cinci ani, iar în primul an de implementare a mobilității VET (an școlar 2023-2024) cu numărul de referință 2023-1-RO01-KA121-VET-000132245 elevii vor desfășura câte 2 săptămâni de stagii de pregătire practică în Cipru în luna martie și în Portugalia în luna mai a acestui an.

Liceul Tehnologic de Servicii își propune să reprezinte un liant între agenți economici, elevi, părinți, comunitate locală,  consolidându-și statutul de instituție solicitată nu numai pentru domeniile de pregătire profesională, ci și pentru calitatea serviciilor educaționale oferite.

Susținem un învățământ care vizează egalitatea șanselor, un mediu educațional deschis, spirit civic și incluziune socială prin validarea și recunoașterea educației formale, non-formale și informale adaptate realității locale.

     

                        Director, prof. Drăgan Codruța-Roxana

Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5