Educația juridică altfel la Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița

Dacă în urmă cu doi ani coordonam la nivelul Colegiului Național Liviu Rebreanu Bistrița proiectul național ”Fii avocat în școala ta!”, astăzi predau elevilor opționalul ”Educație juridică” și consider că predarea acestei discipline în școală, indiferent de forma în care se produce, este un proces de lungă durată, care contribuie la formarea societății de mâine.

De ce este necesară educația juridică si cum putem să o facem accesibilă elevilor de liceu? Sunt doar câteva întrebări la care încerc să răspund, propunând o altfel de abordare în sala de clasă, iar una dintre ele a fost aceea de a  avea invitat un avocat din Baroul Bistrița-Năsăud.

 Cea care și-a arătat din nou disponibilitatea de a promova în rândul elevilor cultura legalității și responsabilității în societate, precum și evidențierea rolului avocatului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, fiind și voluntar în proiectul mai sus amintit a fost dna avocat Marieta Ploscar.

Cum poți afla mai ușor care îți sunt drepturile și responsabilitățile, cum poți să te aperi în diferite situații, care sunt instituţiile la care trebuie să apelezi atunci când ai probleme au fost doar câteva dintre întrebările pe care elevii claselor a XI-a si a XII-a le-au ridicat invitatei noastre de astăzi. Alte teme abordate au fost cum să nu cazi victima unor infracțiuni de violență, sexuale sau informatice, bullyingul și cum poate fi acesta evitat, precum și abordarea profesiilor juridice (avocat, judecător, procuror, grefier, executor judecătoresc, jurist).

Cea mai interesantă parte a întâlnirii a fost aceea în care dna. avocat Marieta Ploscar le-a propus elevilor și un proces simulat, care a avut în prim-plan o situație reală, astfel că în acest “proces”, adolescenții au putut experimenta și înțelege mecanismele actului de justiție și rolul profesioniștilor din domeniul juridic. Ne-am propus astfel să provocăm mintea tinerilor, să-i scoatem din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări, dorind de fapt să le transmitem că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea și reversuri.

Cred că dacă reușim să realizăm astfel de lecții și întâlniri cu profesioniști în domeniu,  cum a fost cea cu dna avocat Marieta Ploscar, educația juridică predată în școală poate contribui nu doar la sentimentul  de apartenență la comunitate, ci și la promovarea valorilor democratice, la scăderea infracționalității juvenile,  a numărului de copii victime, la creșterea respectului faţă de celălalt și a încrederii în instituțiile statului. Elevii pot deveni în acest caz mai responsabili şi mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor printr-o implicare activ-participativă în viaţa comunității.

 

Prof. dr. Loredana Zbînca

Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5