Şi în Gledin drumul s-a asfaltat

Satul Gledin din judeţul Bistriţa-Năsăud se întinde ca un şirag de mărgele pe Valea Luţului până la poalele munţilor Călimani, înconjurat de dealuri mari, pâraie adânci fără apă, păduri de brad cu parfum de răşină şi aer răcoros, în care ursul se plimbă în voie ca un domn stăpânitor.
După aproape 700 de ani de la atestare şi poate tot atâţia înainte de atestare, drumul de pământ argilos şi mocirlos s-a asfaltat. Pe acest drum au circulat carele cu roţi înguste, trase de cai, boi sau vaci. În perioadele ploioase de toamnă şi primăvară, noroiul clisos şi lipicios ajungea până la butucul roţilor.
Pe acest drum desfundat, mergeau copiii la şcoală cu catalige. Şi autorul acestor rânduri a mers 7 ani la şcoală şi la “bold” cu catalige. În curtea şcolii era amenajat un loc de parcarea cataligelor.
În timpul construirii căii ferate care înconjoară satul, drumul a fost acoperit cu balast ca să faca faţă transportului întens de materiale de construcţii ( balast, piatră, ciment, beton etc).
Dupa revoluţia din 1989, conducerea primăriei din Monor, ( primar Ioan Cira, viceprimar Ioan Todoran) au luat măsuri de împietruire cu balast a tuturor uliţelor şi uliceoarelor. În anul 2007, s-a asfaltat drumul până la şcoală. Anul acesta 2015, luna septembrie, s-a definitivat asfaltarea întregului drum de-a lungul satului, care trece când pe dreapta, când pe stânga Luţului, până la poalele Călimanilor.
Acum în sat persistă mirosul de bitum ars, amestecat cu miros de mere coapte, damf de vinars şi borhot.
Sătenii sunt foarte bucuroşi că a ajuns asfaltul până la porţile lor. Până de curând nu credeau că drumul lor cel rău va fi asfaltat vreodată.
Sătenii gledinari sunt recunoscători organelor locale, în frunte cu primarul Ioan Cira şi viceprimarul Ioan Todoran.

Col.(r) ing. prof. Ioan Vlaic
Fiu al satului şi cetăţean de onoare

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5