Prof. dr. Maria Pop: Totul despre colesterol

  1. Ce este colesterolul?

Colesterolul este o grăsime pe care o aducem în corpul nostru  prin alimentație, dar totodată colesterolul poate fi secretat de corpul nostru ca urmare a unei predispoziții genetice. Am putea spune că un colesterol crescut are 2 cauze principale: o alimentație nesănătoasă și o predispoziție genetică.

  1. Colesterol bun si colesterol rău

În general oamenii cunosc mai mult efectele negative ale colesterolului.Colesterolul are și efecte bune, care sunt foarte importante pentru sănătatea organismului nostru. Acestea sunt:

  • colesterolul servește la sinteza vitaminei D de către piele sub acțiunea razelor solare, vitamina D fiind foarte necesară în asimilația calciului la nivelul intestinului;
  • colesterolul intră în componența membranelor celulare, în special a membranelor neuronale, care îndeplinesc rolul de a stabiliza și a echilibra componenta nervoasă;
  • participă la formarea acizilor biliari și la sinteza unor hormoni.

Vorbim de colesterol rău atunci când depășește valorile normale, fapt ce poate duce la depunerea pe vasele de sânge cu formarea de ateroame, care împiedică circulația normală a sângelui de la inimă în tot corpul.

Colesterolul bun este o lipoproteină cu densitate mare, numită HDL.  Colesterolul rău este o lipoproteină cu densitatea mică numită LDL.

Care sunt valorile normale ale colesterolului bun și ale colesterolului rău?

În primul rând vorbim de un colesterol total care cuprinde ambele valori, și care nu trebuie să fie mai mare de 200 mg/dl. Colesterolul bun HDL trebuie să fie mai mare de 45-50 mg/dl. Colesterolul rău LDL trebuie să fie sub 160 mg/ dl. Dacă mâncăm grăsimi vegetale crește HDL și scade LDL, iar dacă mâncăm grăsimi animale este invers, crește LDL și scade HDL.

Ce ar trebui să mâncăm ca să nu ne crească valorile colesterolului total și ale colesterolului rău?

În principal ar trebui să ne orientăm spre grăsimi vegetale, Omega 3 din alge sau Omega 3 din pește, să reducem din alimentație cât mai mult grăsimile animale (slănină, untură, gălbenuș de ou, smântână) și să consumăm suplimente alimentare care ne ajută să ne menținem colesterolul la valori normale.

Ce facem cu predispoziția genetică?

Dacă în familia noastră există o predispoziție genetică spre creșterea colesterolului înseamnă că din tinerețe trebuie să ne formăm un stil de viață sănătos, cu o alimentație specifică menținerii colesterolului la cote normale. De mare importanță este și menținerea unei greutăți corporale potrivite.

Cine acumulează colesterol? Numai vârstnicii sau și tinerii?

În general vârstnicii au colesterol, dar se poate întâlni și la tineri în cazuri mai rare. Femeile prezintă creșteri de colesterol atunci când au dezechilibru de hormoni estrogeni care nu le mai protejează ca și înainte. Aceasta se întâmplă în perioada de premenopauză, menopauză și postmenopauză. Bărbații fac și ei colesterol, mai mult după vârsta de 50 de ani, fiind și ei influențați de andropauză.

Însă cauza principală a creșterii colesterolului invocată de majoritatea nutriționiștilor pare a fi o alimentație defectuoasă și pe locul doi am putea vorbi de o predispoziție genetică.

Ce legătură este între colesterol, ateromatoză și ateroscleroză?

Depunerea lentă și progresivă de colesterol, grăsimi, săruri de calciu pe pereții arterelor duce la formarea de ateroame. Arterele își pierd elasticitatea, își îngustează lumenul, adică se sclerozează. Procesul afectează în special arterele mari și cele de la nivelul creierului, inimii, rinichiului, sistemului digestiv. În consecință sângele nu poate fi condus eficient spre zonele corespondente ale organelor respective  determinând perturbări patologice, cum sunt hemoragiile și infarcturile care pot duce la moarte. Cauzele principale sunt: alimentația prea bogată în grăsimi și glucide, sedentarismul, abuzul de alcool, tutun, cafea, stresul, vârsta înaintată. În aceste afecțiuni regimul alimentar este de mare importanță. Pentru că nu există un tratament curativ propriu-zis al aterosclerozei se va pune accentul în terapia cu plante pe profilaxie.

 

NATURAL STATINE FORTE

Compoziție: Fitosteroli, Drojdie de Orez-roșu (Monascus purpureus)

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, antiagregantă plachetară, hipotensoare, antiinflamatoare și tonică asupra funcțiilor cerebrale. Drojdia se dezvoltă pe substrat de Orez-roșu și inhibă sinteza de colesterol hepatic.

Recomandări: Contribuie la reglarea echilibrului dintre cele două mari tipuri de colesterol (LDL/HDL). Ajută la normalizarea trigliceridelor din sânge. Stimulează circulația sangvină și creșterea aportului de oxigen la nivelul țesuturilor prin participarea la fluidizarea sângelui. Favorizează buna funcționare a sistemului nervos și dezvoltarea funcțiilor cerebrale. 

Mod de folosire: Pentru adulți doza recomandată este de 3 capsule pe zi, în timpul meselor. Doza maximă este de 5 capsule pe zi. Se administrează în cure de cel puțin 2 luni cu pauză de 20 de zile. Admnistrarea poate dura perioade mai îndelungate, deoarece nu are efecte secundare și poate fi asociat cu tratamentul recomandat de medic.

CEAI  HIPOCOLESTEROLEMIANT

Compoziție: extract total integral din plantele: Scoruș-de-munte (Sorbus aucuparia), Catină-albă (Hippophea rhamnoides), Păducel (Crataegus monogyna), Mesteacăn (Betula verrucosa), Păpădie (Taraxacum officinale), Brusture (Arctium lappa), Schinduf (Trigonella foeunum-graecum).

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, reglatoare a metabolismului lipidic, vasodilatatoare coronariană, hipotensivă, diuretică și depurativă.

Recomandări: Ceaiul Hipocolesterolemiant prin conținutul de antioxidanți și bioflavonoizi contribuie la scăderea colesterolului total, creșterea colesterului bun – HDL și scăderea colesterolului rău - LDL. În prevenirea și  întârzierea evoluției procesului de ateromatoză și ateroscleroză, în special în arterele coronare și cerebrale, împiedicând apariția unor boli cardiovasculare grave cum ar fi infarctul miocardic și hemoragiile cerebrale. În fluidificarea sângelui și normalizarea circulației sangvine.

HIPOCOLESTEROLEMIANT

Compoziție: Extract integral, 100% natural, din următoarele plante: fructe de Scoruș-de-munte (Sorbus aucuparia), fructe de Cătină-albă (Hippophae rhamnoides), flori și frunze de Păducel (Crataegus monogyna), semințe de Schinduf (Trigonella foenum graecum), frunze de Mesteacăn (Betula verrucosa), rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale), rădăcini de Brusture (Arctium lappa).

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, hipotensivă, antiinflamatoare, astringentă, diuretică și depurativă.

Recomandări: facilitează eliminarea colesterolului pe cale digestivă, limitând pătrunderea acestuia în circulația sangvină. Bioflavonoidele și ceilalți compuși activi din fructele de Cătină-albă contribuie la stimularea producției de HDL („colesterol bun”) și la inhibarea producției de LDL („colesterol rău”). Ajută la fluidizarea sângelui și la normalizarea circulației sangvine prin proprietățile vasodilatatoare și coronarodilatatoare. Favorizează reglarea naturală a metabolismului general.

 Mod de folosire: pentru adulți, doza recomandată de Hipocolesterolemiant este de 6 capsule pe zi, câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Cura recomandată este de 40 de zile cu o pauză de 10 zile, după care aceasta se poate relua.

Omega 3 din alge

Compoziție: Omega 3, Vitovo (extract natural din coji de ou de găină).

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, mineralizantă, antiinflamatoare, tonifiantă.

Recomandări: susține buna funcționare a inimii prin stimularea oxigenării și nutriției țesuturilor. Stimulează activitatea funcțională a sistemului nervos, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, ateroscleroză, stări de stres, depresie, artrite, flebite, tonifică sistemul nervos și funcțiile cerebrale.

Mod de folosire: pentru adulți, doza recomandată este de 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Cura recomandată este de 4 săptămâni, cu 20 zile pauză, după care aceasta se poate relua.

 

CEAI DE ANGHINARE (Cynara scolymus)

 

 

Compoziție: frunze de Anghinare ( Folium Cynarae).

Proprietăți: în menținerea sănătății ficatului și a bilei, eliminarea colesterolului și lipidelor din sânge. Stimulează eliminarea excesului de apă și acid uric din organism. Acțiune hepatoprotectoare, coleretic-colagogă, diuretică, hipocolesterolemiantă, carminativă și antiemetică. Anghinarea este cunoscută ca și plantă folosită pentru detoxifierea ficatului. Ea blochează enzima reductază necesară în asimilația colesterolului, de aceea se spune că Anghinarea funcționează ca o statină naturală.

Recomandări: hepatite, hipercolesterolemie, hiperglicemie, calculoză renală, ajută la reglarea metabolismului ureei.

Mod de folosire: intern  sub formă de infuzie din 1 linguriță frunze la 200 ml apă. Se beau 2 ceaiuri pe zi. După 2 săptămâni doza se poate mări la 2 lingurițe frunze.

 

TINCTURĂ DE ANGHINARE (Cynara scolymus)

 

 

Compoziție: frunze de Anghinare (Folium Cynarae), alcool etilic din cereale.

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, hepatoprotectoare și hepatoregeneratoare, coleretic-colagogă, depurativă, tonic-digestivă, diuretică.

Recomandări: în hipercolesterolemie, în afecțiuni hepatice (hepatită, ciroză hepatică, leziuni ale ficatului), dischinezie biliară, constipație, digestie lentă, afecțiuni renale.

 Mod de folosire: intern 20-30 picături, de 3 ori pe zi dizolvate în ceai sau apă, timp de 30 de zile pauză o lună și cura se poate relua.

 

ULEI DE CĂTINĂ-ALBĂ (Hippophae rhamnoides)

Compoziție: Extract natural uleios din fructe de Cătină-albă ( Fructus Hippophae).

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, tonifiantă a inimii, antiinflamatoare, ciatrizantă, imunostimulentă, antianemică, vitaminizantă, bactericidă.

Recomandări: în hipercolesterolemie ajută la scăderea colesterolului total și la normalizarea celor două fracțiuni de colesterol (HDL și LDL). Întărirea inimii și vaselor de sânge. Sporirea calității membranelor neuronale. În ulcere cutanate.

Mod de folosire: intern câte 30 de picături de Ulei de Cătină-albă de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, în cure de 3 săptămâni. Extern sub formă de masaje și aplicații locale.

 

LEURDĂ

Compoziție: extract integral, 100% natural, din frunze de Leurdă (Folium Alii ursini).

Proprietăți: hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, hipotensivă, detoxifiantă și antihelmintică.

Recomandări: în susținerea capacității naturale a organismului de a regla nivelul colesterolului din sânge și tensiunea arterială. În detoxifierea și regenerarea organismului în tabagism și alcoolism. Contribuie la eliminarea viermilor paraziți. În parazitoze intestinale prin grăbirea eliminării viermilor paraziți.

Mod de folosire: pentru adulți, doza recomandată este de 6 capsule de Leurdă pe zi, câte 2 capsule de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Cura recomandată este de 10 zile cu pauză de 7 zile, după care cura se poate relua.

 

Ceai Semințe de In (Linum usitasimum)

Compoziție: semințele de In (Semen Lini).

Proprietăți: Semințele de In au efect asemănător cu statinele pentru că reduce colesterolul prin absorbție la nivelul intestinelor fiind o sursă de fibre vegetale. Fibrele înglobează colesterolul și grăsimile pentru a le elimina. Acțiune laxativă, anticancerigenă, emolientă și antiinflamatoare, revulsivă, antiseptică și calmantă.

Recomandări: în hipercolesterolemie, hiperlipidemie, dezintoxicarea colonului, constipații cronice, lupus eritematos, artrite reumatoide, dispepsii digestive, obezitate. Extern în: inflamații locale, ulcerații, abcese, dureri pectorale, arsuri, furunculoză, în psoriazis, combaterea ridurilor.

Mod de folosire: Intern  sub formă de infuzie din 1-2 linguri de Semințe de In întregi la 250 ml apă, macerate la temperatura camerei, timp de 2 ore. Se administrează o singură dată, de preferință seara sau dimineața. Extern: decoct din 4 linguri Semințe de In la 500 ml apă, se fierbe 15 minute, se fac spălături locale pentru tratarea inflamațiilor.

 

CEAI DE SCHINDUF (Trigonella foenum graecum)

Compoziție: semințele de Schinduf (Semen Trigonelae).

Proprietăți: ajută la reglarea metabolismului lipidelor, porteinelor și glucidelor.

Recomandări: în hiperglicemie, hipercolesterolemie, anemie, astenie fizică și psihică, nevroze, întărirea sistemului neuro-muscular, mărirea secreției de lapte.
Pe cale externă în : furunculoză, abcese, ganglioni inflamați.

Mod de folosire: Intern – sub formă de infuzie din 1 linguriță semințe Schinduf la 200 ml de apă. Se bea în cursul zilei . Extern: cataplasme din semințe măcinate cu puțină apă și oțet.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5