Preventoriul Ilişua, o amintire peste timp pentru sute de copii

Petru Şerban: Poate dacă nu ar fi aici, ar fi copii ai străzii

Nu mai puţin de 85 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, din vreo trei judeţe ale Transilvaniei, sunt internaţi/rezidenţi la Preventoriul TBC de copii Ilişua. La nivel naţional, există doar două instituţii de acest gen, un amestec între o unitate sanitară cu paturi şi una cu profil social. Micuţii de aici nu sunt bolnavi, cel mult provin din focare cu TBC, dar mai ales din familii vulnerabile din punct de vedere financiar. De aceea, opina primarul comunei Uriu, Petru Şerban, acest Preventoriu de la Ilişua a fost pentru mulţi copii o şansă de a trăi decent, pentru o perioadă de timp.

Miercuri, toţi şefii instituţiilor deconcentrate din Bistriţa-Năsăud au fost oaspeţii Preventoriului Ilişua, la iniţiativa staff-ului Instituţiei Prefectului. De altfel, încă din iarnă, prefectul Ioan Ţintean le spunea directorilor de instituţii să-şi aleagă drept beneficiară a campaniilor de solidaritate şi această instituţie. Mai mult, o delegaţie condusă de subprefectul Ovidiu Frenţ a fost prezentă acum trei luni pentru a evalua la faţa locului necesităţile pe termen scurt şi mediu. “De aceea este toată şefimea judeţului Bistriţa-Năsăud astăzi, aici, că poate fiecare avem în gândul şi în sufletul nostru o idee cu privire la modalitatea de a sprijini această familie”, spunea prefectul Ţintean, în debutul întâlnirii.

***
Preventoriul de la Ilişua funcţionează din 1952, iar la data înfiinţării avea o altă destinaţie. În prezent, este o unitate sanitară cu paturi, iar din 2010 este în subordinea Consiliului Local Uriu. Unitatea este finanţată preponderent prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, alte venituri fiind obţinute din sponsorizări. Şi Consiliul Local Uriu contribuie anual cu sume între 50.000 şi 70.000 lei, bani pentru lucrări de reparaţii/reabilitări.

“Clădirea de bază a fost retrocedată urmaşilor vechilor proprietari, celelalte clădiri sunt ale Consiliului Local, atât pavilioanele, cât şi şcolile şi terenul aferent. Am făcut toate demersurile pentru a renunţa la cât mai mult spaţiu închiriat, pentru că acest lucru însemna cheltuieli. Am reuşit să amenajăm cu sprijinul unui sponsor din Germania un pavilion care era în paragină. De asemenea, cu sprijinul sponsorilor şi al Consiliului Local, am construit un pavilion sanitar, unde sunt cabinetele medicale”, a explicat, primarul Şerban, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Edilul comunei Uriu a menţionat că problemele cu care se confruntă unitatea pot fi gestionate pe plan local, însă nu ar fi rău dacă oamenii de afaceri din judeţ şi nu numai ar dirija “o părticică din surplusul lor”, pentru a creşte bunăstarea copiilor care trăiesc aici.

“Sunt la al cincilea mandat. Am ţinut la această unitate pentru că văd că aici trăiesc copii care provin dintr-un mediu propice dezvoltării TBC. Nu sunt copii bolnavi, este o instituţie medico-socială. Dacă nu ar fi aici, eu sunt sigur, cunoscând mediul de unde provin aceştia, că ar fi copii ai străzii. Faptul că sunt hrăniţi, îmbrăcaţi, curaţi şi şcolarizaţi este un lucru care pe mine m-a mobilizat. Mă zbat şi vă rog, domnule prefect, să ne susţineţi la Guvern ca instituţia să rămână, asumându-ne nişte riscuri. Noi ştim, cu banii s-ar putea face ceva strict pentru comunitate, şi le vom rezolva, dar aici asigurăm o viaţă decentă unor copii nevoiaşi”, le-a spus Petru Şerban.

În 2013, peste 200 copii au trecut pe la Preventoriu

Preventoriul Ilişua funcţionează în cinci clădiri, având o capacitate de 100 paturi, structură aprobată de Ministerul Sănătăţii. Anul trecut, în unitate au fost internaţi doar copii din Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Vorbim despre 208 copii internaţi, dintre care 142 au fost …externaţi. Durata medie de spitalizare a fost de 119 zile.
Din cele 48 posturi aprobate prin organigramă, doar 33,5 sunt ocupate, de la medicul Ştefan Moraru, asistente, infirmiere, până la bucătărese, fochişti, paznic, managerul Lucian Magda sau contabilul Viorel Şimon.
Anul trecut, Preventoriul Ilişua a avut contractată cu CAS BN suma de 1, 179 milioane lei, din sponsorizări s-au mai colectat încă 15.000 lei, la care se adaugă donaţii în bunuri, în valoare de 200.000 lei. Directorul instituţiei, Lucian Magda, şi-a exprimat speranţa că bugetul pentru 2014 va fi măcar la nivelul celui de anul trecut.
De altfel, managerul Preventoriului Ilişua îşi propune asigurarea unor condiţii de trai adecvate vremurilor în care trăim şi, implicit, finalizarea sau promovarea unor investiţii, de la igienizări de săli, la reparaţii şi dotarea spălătoriei, a bucătăriei etc. Toate aceste obiective sunt necesare şi pentru obţinerea acreditării unităţii.
Mai sunt multe lucruri de făcut, astfel că donaţiile finaciare sau cele materiale sunt binevenite. Dacă vreţi să faceţi un gest frumos, bine ar fi să luaţi legătura direct cu cei de la Preventoriu:
Tel./fax: 0263/348 267,
[email protected], www.bistrita.ro/preventoriulilisua
Cont. RO93TREZ1025041XXX000107, deschis la Trezoreria Beclean, CIF 4548880, Ilişua, nr. 268, comuna Uriu

Un mic dar, de la oameni de bine

“Mă aflu aici după trei luni de la ultima vizită făcută alături de directorul CAS BN, ISJ BN, Consiliul Judeţean, când am evaluat situaţia acestei unităţi, cu scop preponderent social şi de educaţie, dar şi de prevenire a unor boli. . (…) Cunoaştem problemele pe care le aveţi. Această activitate are un scop nobil, aceşti 85 de copii, dacă nu s-ar afla aici, cu siguranţă s-ar afla pe străzi sau în condiţii de viaţă cu mult sub standardul pe care reuşiţi să-l asiguraţi.
Una dintre firmele care ne-a ajutat să aducem rechizite copiilor este SC Multimasimex – Ioan Mastan. Am sesizat, în luna noiembrie, când am vizitat unitatea, că au nevoie copiii de rechizite şi m-a impresionat foarte tare un cadru didactic care din salariul său, care ştiu că este foarte mic, a cumpărat pentru elevi material necesare procesului didactic. Mulţumesc şi firmei Bonissimo – Adrian Dogaru care a trimis ciocolată, Cofetăriilor Cristina, Pombis – Aurel Onigaş.
Vom face demersuri pentru identificarea unor sponsori pentru celelalte obiective, pentru materiale de construcţii şi alte dotări”, remarca, la finalul şedinţei subprefectul Ovidiu Frenţ.
***
În loc de concluzie…Dacă simţiţi că puteţi face bine, luaţi legătura cu managementul instituţiei, vedeţi de ce lucruri au nevoie şi acţionaţi.
Nu doar de Crăciun, Paşte, ci oricând vă îndeamnă sufletul. Nu trebuie neapărat să le duceţi dulciuri şi portocale, puteţi să-i duceţi pe aceşti copii şi la un muzeu, într-un parc, la o plimbare.

Comentarii

29/10/15 09:01
Loredan Maria

Wuauuu.buna ziua .am ramaa uimita ca inca mai rezista.aici mu an petrecut aproape toate vacantele de vara si au fost nepaipomenite cu tot felul de activitati focuri de tabara la final,intr-un cuvant magnific.Sper. sa reusesc sa ajung sa imi aduc aminte de clipe frumoase.Bravo tuturor care au tinut in picioare tot ce se afla acolo.Multumesc

29/10/15 09:03
Loredan Maria

Wuauuu.buna ziua .am ramaa uimita ca inca mai rezista.aici mu an petrecut aproape toate vacantele de vara si au fost nepaipomenite cu tot felul de activitati focuri de tabara la final,intr-un cuvant magnific.Sper. sa reusesc sa ajung sa imi aduc aminte de clipe frumoase.Bravo tuturor care au tinut in picioare tot ce se afla acolo.Multumesc

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5