Predicile și meditațiile creștine ale preotului Vasile Beni

Victor ȘTIR

Preotul Vasile Beni și a intitulat cartea de debut La început a fost Cuvântul… - Predici și meditații creștine, volum apărut la Editura ,,Nosa Nostra” din Bistrița, în anul 2019. Amintim că preotul Vasile Beni este slujitor la altarul bisericii Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Coroana Maicii Domnului, alături de protopopul Alexandru Vidican, preot profesor Nicolae Feier și preot doctor în teologie Emanuel Vidican.
Volumul este prefațat de preot profesor Nicolae Feier care ne destăinuie că este și îndrumătorul autorului la această primă carte, textele fiind apărute mai întâi în paginile cotidianului ,,Răsunetul”. Într-un text de doar două pagini, intitulate ,,Argumentum libri (Motivația cărții)”, preotul Vasile Beni așează demersul său sub îndemnul părintelui mitropolit Andrei al Clujului, Sălajului și Maramureșului: De fiecare dată când mitropolitul Andrei vine la Bistrița și nu numai la noi, printre multele și frumoasele sfaturi pe care le dă este și acela de a face mai mult pentru sufletul nostru. Povața, sfatul, îndemnul acesta îl întâlnim și în cărțile înaltului nostru ierarh.
Materialul cărții cuprinde predicile ținute duminică de duminică de către preotul Vasile Beni, la amvonul de la care tălmăcește textul biblic ce se citește la liturghie pentru credincioși. De ce este necesară tălmăcirea textului sfânt, în aceste vremuri când aproape fiecare cetățean are în casa lui ,,Sfânta Scriptură”, este ușor de înțeles; interpretarea individual a fiecărui laic se face după mintea, experiența, înclinațiile pe care le are, ori, învățătura bisericii este fundamentată pe temeiul de înțelesuri al învățăturii sfinte, pe dogma care necesită pregătire de specialitate pentru înțelegerea conformă a textului.
Rostul bisericii, al slujirii preotului la altar sunt mântuirea sufletului credincios, și predicile, în totalitatea lor, acoperă întreaga problematică necesar a fi cunoscută de cei care ascultă. Despre Dumnezeu, despre facerea lumii, căderea în păcat a protopărinților noștri Adam și Eva, venirea lui Iisus Hristos în lume și activitatea lui pământească, jertfa pentru mântuirea noastră, tainele botezului, căsătoriei, morții, sfânta spovedanie și împărtășanie, iertarea păcatelor, respectul pentru părinți, pentru aproapele oricât de modest - chipul lui Dumnezeu, postul,explicarea liturghiei, rostul rugăciunii, săvârșirea noastră din această viață sunt teme explicate, pe înțeles, de către părintele Beni, în cuvinte simple, care să meargă la inimă ascultătorului din prima, cum se spune. Această simplitate nu înseamnă simplism, ci găsirea căii adecvate spre înțelegerea de către enoriași. Ne amintim că Mircea Vulcănescu, filozoful român din perioada interbelică, a mărturisit în una din scrierile sale - credința mea este ca a ultimei credincioase din ultimul sat.
În sensul accesibilității, cartea scrisă de preotul Beni are însușiri de catehism fiind foarte folositoare pentru înțelegerea fundamentelor credinței, pentru urmarea și împlinirea învățăturii în vederea mântuirii.
Rostite și scrise într-o limbă românească frumoasă, literară, predicile și meditațiile publicate sunt accesibile, mărturisitoare ale învățăturii ortodoxe și de aceea, cartea, fără pic de emfază smintitoare, este foarte folositoare.

Comentarii

08/04/21 18:24
ion rus

Autorul recenziei încearcă să se prezinte ca intelectual de anvergură, ceea ce ni se pare că nu-l prinde, e depășit.

09/04/21 10:30
victor știr

Facem ce putem, după posibilități. Mulțumim Domnului și pentru acestea puține pe care nădăjduim să ni le sporească.

09/04/21 14:12
cititor

E foarte bine ca asemenea cărți să fie aduse în atenția cititorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5