„Pana de Păun”, purtată în păuniţă de Cristina Bugnar

Festivalul „Pana de Păun” a adus, timp de două zile, lumea folclorului românesc la Bistriţa. Evenimentul iniţiat de artistul Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a ajuns la ediţia a VIII- a, organizată de Asociaţia Culturală „Pană de Păun” din Bistriţa, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, la Teatrul de Vară, care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru iubitorii de frumos.
Manifestarea a debutat cu sărbătorirea a doi mesageri ai cântecului popular din judeţul nostru: Mărioara Precup Stoica, solistă a ansamblului „Mureşul” din Târgu-Mureș, și Simion Pop, solist al ansamblului „Ciocârlia” din București. ”Dea lungul ediţiilor festivalului i-am sărbătorit pe artiştii care împlineau o vârstă rotundă sau care trăiesc departe de locurile natale, dar promovează autenticul. Anul acesta sărbătorim două mari nume ale cântecului popular, care au scos de-a lungul timpului din lada de zestre a ţăranului român de pe aceste plaiuri cântece nemuritoare: Mărioara Precup Stoica, îndrăgită interpretă a cântecului popular de pe Valea Ilvelor, zeci de ani solistă a ansamblului ”Mureşul”, şi Simion Pop, interpret al cântecului popular din Bistriţa-Năsăud şi din Ardeal, zeci de ani solist al ansamblului ”Ciocârlia”. Este modul nostru de a arăta că îi preţuim şi că le mulţumim pentru tot ceea ce au făcut pentru imaginea judeţului nostru”, a spus directorul festivalului, Alexandru Pugna.
La rândul lui, primarul Ovidiu Creţu, a declarat: ” Merită să îi cinstim pe aceşti oameni, care s-au străduit să nu lase să dispară un tezaur cu care puţine popoare se pot mândri. Trebuie să fie în panoplia de onoare a localităţii. Ne mândrim cu Mărioara Precup Stoica şi Simion Pop”. Mărioara Precup Stoica și Simion Pop au primit diplome de excelență din partea Primăriei Bistriţa, primarul declarând că o asemenena diplomă ar merita şi Alexandru Pugna pentru organizarea celor opt ediții, însă că se rezervă pentru ediţia a zecea.
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a acordat două diplome în numele Consiliului Judeţean, în semn de recunoştinţă pentru artiştii “ care şi-au sacrificat o parte din viaţă pentru a promova folclorul din Bistriţa-Năsăud”. A urmat un recital al sărbătoriţilor, nume frumoase în galleria judeţului nostru, după care nu mai puţin de 28 de concurenţi ( 7 din judeţul nostru, pecum şi din Maramureş, Bacău, Suceava, Cluj, Mureş, Hunedoara, Neamţ, Bihor, Dolj, Sibiu, Alba, Sălaj, dar şi din Republica Moldova) au prezentat, în concurs, un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) şi unul cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură. În prima seară, după concurs au susţinut recitaluri Grupul folcloric “Valeria Peter Predescu” ( coordonator Alexandru Pugna), ce a adus-o în mijlocul bistriţenilor pe iubita doamnă a folclorului, precum şi Ansamblul Profesionist Dor Românesc cu soliştii: Matilda Pascal Cojocăriţa, Ioan Dordoi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Felix Gălan, Anuţa Motofelia, Nicolae Cioanca, Ioachim Spân, Cristina Retegan, Veronica Bălan.
Gala laureaţilor a adus pe scenă cei mai buni dintre concurenţi, selectaţi cu greu de juriul prezidat de Ileana Vieru de la Radio România, din care au făcut parte Gheorghiţa Nicolae-TVR, Gelu Furdui-Radio Cluj, Maria Costea Lirca-Radio Mureş, artiştii Cornelia Ardelean Archiudean şi Ionuţ Fulea, Valentin Marin-director Radio Antena Satelor, prof. Aurel Mustăţea, prof. Ioan Lazăr, jurnalist Menuţ Maximinian şi fondatorul festivalului, artistul Alexandru Pugna, care a hotărât ca Cristina Bugnar din judeţul nostru, din ţinutul Bârgaielor, să primească Marele Premiu, pe lângă clopul cu păun, meşterul popular Lucia Todoran oferindu-i o păuniţă, aşa cum poartă fetele din Ţinutul Someşan. Trofeul a fost acordat de primarul Ovidiu Creţu. Clasamentul acestei ediţii este următorul: Georgiana Păduraru-Bacău– Premiul I, Roxana Maria Mihalca -Bihor - Premiul II, Stela Botez - Republica Moldova -Premiul III, Iulia Bucur-Cluj-premiul special „Maria Peter”, Olimpia Guzu-Bistriţa - premiul special „Maria Precup”, Adina Băieşiu-Bistriţa - premiul special „Lucreţia Sânmihăian”, Cristina Livia Scurtu - Bistriţa– Premiul de popularitate, oferit de public, şi premiul special „Valeria Peter Predescu”, Ionela Sterp- Sibiu-premiul special „Codruţa şi Dumitru Vârtic”, Ionuţ Chira-Sălaj- premiul special „Ion Conea”, Ana Maria Tomoioagă-Premiul special al Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România. Recitalurile susţinute de premianţi, alături de Lavinia Chifor - laureata ediţiei 2012, au dovedit, încă odată, că avem voci frumoase în tânăra generaţie. A urmat concertul artiştilor Bogdan Toma, Sorin Filip, Gheorghiţa Nicolae, Alexandru Pugna, Ionuţ Fulea aplaudaţi la scenă deschisă de publicul bistriţean, care s-a dovedit a fi receptive la cântecele româneşti din lada străbună. Merită felicitată orchestra condusă de maestrul Ştefan Cigu, care timp de ceasuri bune a acompaniat zeci de artişti, reconfirmându-şi profesionalismul. Manifestarea prezentată de Emilia Bumb Ometiţă-şef Serviciu CJC, şi Alexandru Pugna, s-a dovedit a fi una dintre cele mai reuşite din acest an, semn că la Bistriţa muzica popular este la loc de cinste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5