Moment Bob Dylan la Galele Bistrița Folk XV

Florin Săsărman

            Vineri începe a XV-a ediție a Festivalului Național Bistrița Folk, cu nume mari ale genului invitate în recital, dar și cu nume mai vechi și mai noi ale mișcării folk din județul Bistrița-Năsăud. Dacă nume precum Mircea Baniciu, Alexandru Andrieș, Ilie Stepan sau Poesis nu mai au nevoie de nicio prezentare, cei mai tineri folkiști bistrițeni sau năsăudeni vor avea ocazia să arate, pe aceeași scenă cu Baniciu&comp că acest gen muzical este îmbrățișat și de tânăra generație.

Grupul folk „Zori de zi” din Năsăud, Cecilia Papoi&Sorina Puiac și Dianna Porca vor pune cele două gale sub semnul tinereții. Provenind dintr-o cu totul altă generație, George Ani și Sorin Găzdac coboară la Bistrița folk din Țara Năsăudului, iar Toni Vlad și prietenii săi tocmai din Prundul Bârgăului, cu repertorii adânc impregnate de filonul etnic specific acestor locuri.

      Surpriza pregătită de organizatorii festivalului este recitalul special al clujeanului Cătălin Condurache, „americanul din muzica folk românească”, cel care va cânta mai multe coveruri din repertoriul proaspătului laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Bob Dylan.

     Galele Bistrița folk XV aduc în premieră pe scena festivalului și doi poeți ale căror versuri sunt mult cântate de folkiști. Sorin Poclitaru, poetul noii generații de folkiști va fi însoțit de foarte tânăra Ștefania Iacob, posesoarea unei voci extraordinare, iar seniorul poeziei clujene, Horia Bădescu va citi din lirica sa, însoțit fiind, muzical, de cantautorul Vali Șerban.

    Auzind că Paul Gogancea și Marius Catalan vor cânta la Bistrita Folk cântecul său, „Colindul gutuii din geam”, Nica Zaharia le-a transmis bistritenilor un mesaj tocmai din Melbourne, unde traieste.  „Minunților bistrițeni le trimit un gând bun de departe, un gând frumos ca sufletele lor, a căror lumină am simțit-o de câte ori am fost pe scena festivalului "Bistrița folk". Îi mulțumesc lui Florin pentru că, deși a fost atât de ocupat cu organizarea festivalului, a făcut posibilă această comunicare peste mări și țări. Vă îmbrățisez pe toți și abia aștept să ne revedem!” (Nica Zaharia, Melbourne, Australia).

 

          GALELE BISTRIȚA FOLK XV sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi de Asociaţia Culturală România din inima mea, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa.

      Sponsori principali: Rombat și Ecomas Energosystem Bistrița.

      Parteneri media: Agerpres, Radio Cluj, TV Bistrița, As TV, Răsunetul, Bistrițeanul.ro, Mesagerul de BN, Radio Someș, Radio Transilvania Bistrița, Radio Balada, Bistrițanews și Bistrița Culturală.  

                                                                                    

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5