Menuţ Maximinian, Profil de poet creionat de Andrei Moldovan, în revista Steaua

În revista „Steaua” nr. 8/2017 criticul Andrei Moldovan creionează un reuşit „Profil de poet” al scriitorului Menuţ Maximinian, căruia îi va apare în curând două volume, unul de poezie - „Fruct oprit”, la Editura Şcoala Ardeleană şi unul de eseuri „Cărţi şi contexte critice”, la Editura Tribuna.
Cităm din text: „Menuţ Maximinian se conturează ca o voce lirică distinctă. Autorul acumulează experienţe poetice de referinţă, de la modernismul interbelic puternic diversificat, cât şi de la un neoexpresionism moderat, la un postmodernism al recuperării formelor şi al unui limbaj descătuşat de convenţii. Cu un discurs liric original, dar echilibrat, fără să se lase furat de un spectacular gratuit, poetul ştie să se comunice într-o într-o lume a esenţelor, printr-un limbaj transparent, creator de valori estetice. Universul lui Menuţ Maximinian are în centrul său satul. Nu domină nostalgia după repere pierdute în trecerea vremii, ci risipirea lui într-o lume de azi, poate chiar o naştere nouă a rusticului într-un spaţiu spiritual nou care-şi caută identitatea printr-o vibraţie poetică, nu lipsită de adâncimi tulburătoare: „Când sticla de la lampă crapă sub ger/ cerul e sprijinit de vârful căpiţelor de otavă/ Satul pluteşte”. De fapt, întregul univers poetic al lui Menuţ Maximinian aminteşte de povestea blagiană a florarului şi a risipei sale... De altfel, întregul univers poetic al lui Menuţ Maximinian aminteşte de povestea blagiană a florarului şi a risipei sale”.
Anul acesta Menuţ a publicat, pentru a doua oară, un grupaj de versuri în revista „România Literară”, apoi într-o altă publicaţie fanion a Uniunii Scriitorilor din România, „Luceafărul de dimineaţă” la rubrica „TAG –urile lui Horia Gârbea”. Iată ce spune, printre altele, renumitul critic despre Menuț Maximinian: „Poetul și animatorul cultural impetuos de la Bistrița oscilează între spațiul rural cântat de Coșbuc și Goga și (post)modernitatea citadină… poetului îi place să îți provoace emoții prin construirea cu voluptate a unor scenarii grandioase sau terifiante. Sfinții și „oile raiului” se amestecă uneori cu ”esență de morți”. Peisajele mărețe sunt evocate cu fiori și accente grave. Poetul e un ludic ce-și neagă natura. Așa se poartă un gentleman... Încă tânărul poet are multe accente care-l fac simpatic și, când se lasă în voia propriei naturi, reușește strofe puternice. Iată iubirea înr-o sinestezie concentrată: Un trandafir pe țambal/ Miros de cafea/ Și sânge preschimbat. Se poate miza pe devenirea și amplificarea poeziei lui Menuț
Maximinian”. Prezenţa în aceaste reviste este un punct în plus câştigat de Menuţ Maximinian, care urcă pe scara vizibilităţii! Tot în această perioadă alt critic important, Ioan Holban, semnează cronică despre poezia bistriţeanului în Convorbiri Literare. Menuţ Maximinian a fost printre invitaţii din judeţ care au fost prezenţi alături de conducerea USR ( Nicolae Manolescu şi Gabriel Chiful) la evenimentele Turnirului de poezie de la Colobiţa. A călătorit cu poezia în New York, Malaezia, Istanbul, Paris, Viena, dar şi lângă cascada Niagara, în Canada. Felicitări !
Din sumarul revistei „Steaua” mai amintim: Adrian Popescu – Transilvania, Memoria întregirii; Octavian Bour – 80 – texte semnate de Negoiţă Lăptoiu şi Ovidiu Pecican, Ioan Buzaşi – O carte aniversară-Vlădica Inochentie; Ştefan Damian - Poeme; Adrian Ţion- George Vulturescu – eseist, Ion Pop – Alte istorii despre o lume care a fost; Ovidiu Pecican – Ademeniri şi supravieţuiri; Victor Cubleşan – Sub zodia cancerului; Ştefan Manasia – Aly Steinmetz, un om; Ioan Pavel Azap – La moara cu noroc. O revistă diversă şi bogată literar, a Transilvaniei!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5